ŚP wywiad środowiskowy u rodzeństwa wnioskodawcy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 07 mar 2020, 1:05

Nurtuje mnie takie oto pytanie
Ponieważ nie znalazłem odpowiedniego przepisu ustawy o świadczeniach rodzinnych, ani innej ustawy, na jakiej podstawie prawnej i po jakie licho organ chce wykonać wywiad środowiskowy u trojga rodzeństwa wnioskodawcy, który stara się o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego na ich matkę.
Wnioskodawca i jego rodzeństwo spełnia alimentację w stopniu pierwszym wobec matki, która jest wdową.Wnioskodawca mieszka z chorą matką, natomiast rodzeństwo w odległych miejscowościach ze swymi rodzinami.Jakie istotne informacje miałyby wnieść, wykonane wywiady, do sprawy wnioskodawcy wnoszącego o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego.
Staram się zrozumieć, co organ chce udowodnić w rezultacie przeprowadzonych wywiadów.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 21 cze 2020, 23:08

Bardzo proszę, może ktoś zechciał by się wypowiedzieć ?

- czy organ może i na jakiej podstawie prawnej przeprowadzić szczegółowy wywiad środowiskowy u (spełniających wobec osoby chorej obowiązek alimentacji) rodzeństwa osoby wnioskującej o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego ?
Troje rodzeństwa wnioskodawcy, założyło swoje rodziny i mieszkają kilkadziesiąt lub kilkaset kilometrów (każda rodzina w innej miejscowości) od miejsca pobytu osoby chorej.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 22 cze 2020, 14:43

Krzysztof pisze:
21 cze 2020, 23:08
- czy organ może i na jakiej podstawie prawnej przeprowadzić szczegółowy wywiad środowiskowy u (spełniających wobec osoby chorej obowiązek alimentacji) rodzeństwa osoby wnioskującej o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego ?
Troje rodzeństwa wnioskodawcy, założyło swoje rodziny i mieszkają kilkadziesiąt lub kilkaset kilometrów (każda rodzina w innej miejscowości) od miejsca pobytu osoby chorej.
Czy naprawdę wśród wszystkich forumowiczów nie ma ani jednej osoby, która by znała procedury i na zadane przeze mnie proste pytanie zechciała, w wolnej chwili, precyzyjnie odpowiedzieć ?
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 23 cze 2020, 8:33

brak podstaw prawnych do takich wywiadów.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2020, 8:42

a ktoś robi takie wywiady ? jeśli tak, to też nie wiem po co...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2020, 10:40

SKO wydało decyzje uchylającą zaskarżoną decyzję MOPS orzekającą o odmowie pryznania prawa do świadczenia pielęgnacyjnego i w jej uzasadnieniu Kolegium m.in. napisało:
" zebrany materiał dowodowy nie pozwala na weryfikację, czy oprócz wnioskodawcy są także inne osoby zobowiązane do alimentacji wobec osoby chorej "
Niestety tak się dzieje i nie jest to wcale zjawisko odosobnione
Organ żąda podczas wywiadu podawania m.in. PESELi, wyciągów z kont, dochodów, wskazywania miejsc pracy, wskazywania wszelkich dóbr ruchomych i nieruchomych, ponoszonych wydatków na osobę w danej rodzinie itp.
Dodać trzeba, że organy dysponowały wywiadami środowiskowymi robionymi cyklicznie co 6 miesięcy do specjalnego zasiłku opiekuńczego, który opiekun posiada. Zamiast więc skupić się na ewentualnym uchyleniu zasiłku, który stanowił wraz z art. 17 ust. 1b główne przesłanki odmowy (podważone w decyzji kasacyjnej przez organ odwoławczy, to MOPS szuka dziury w całym, mimo dysponowania oświadczeniem opiekuna o tym, że rodzeństwo z przyczyn obiektywnych nie jest w stanie zająć się chorym rodzicem oraz drugim oświadczeniem ze wskazaniem jakie czynności opiekun wykonuje przy osobie chorej (oprócz sprzątania, gotowania, zakupów itp. standardowych zajęć jak w każdym domu)
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 23 cze 2020, 10:59

jesli GOPS/MOPS szuka dziury w całym to w większości przypadków pewnie dlatego, ze jego organ nadrzędny własnie tego od niego chce...Krzysztof , ty powinieneś z większym zrozumieniem podejść do powiedzenia : "punkt widzenia zależy od punktu siedzenie" :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 23 cze 2020, 11:51

kb pisze:
23 cze 2020, 10:59
jesli GOPS/MOPS szuka dziury w całym to w większości przypadków pewnie dlatego, ze jego organ nadrzędny własnie tego od niego chce...Krzysztof , ty powinieneś z większym zrozumieniem podejść do powiedzenia : "punkt widzenia zależy od punktu siedzenie" :)
Szkoda tylko, ze MOPS nie wykonuje tych podstawowych zaleceń organów nadrzędnych (m.in. wykorzystanie, wskazywanych przez Kolegium, prawidłowych wykładni użytych w danej sprawie przepisów), które pojawiają się w decyzjach kasacyjnych.

Proszę mnie źle nie zrozumieć.
Ja nie chcę z buciorami wchodzić w Wasze kompetencje, ale staram się zrozumieć pewne działania, czynione przez niektóre ośrodki, w wielu przypadkach czynione obok przepisów kpa i przepisów ustawy o świadczeniach rodzinnych.
Staram się zrozumieć, ale nie za bardzo potrafię te dziwne działania wytłumaczyć. Dodatkowo te wydaje się nieprzepisowe działania wydłużają w czasie proste indywidualne sprawy opiekunów.

Dam inny przykład
Organ ma 30 dni na wydanie decyzji, więc np. uruchamia postępowanie 1 maja i wydaje decyzję z datą 10 maja, a wysyła ją do adresata w 29 dniu, trzydziestodniowego obowiązującego (przepisowego) terminu na wydanie decyzji.
Czy kilkunastodniowa zwłoka jest czymś istotnym (i zakreślonym w przepisach) powodowana, bo nie mogę zrozumieć.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 23 cze 2020, 11:56

Krzysztof pisze:
23 cze 2020, 11:51
kb pisze:
23 cze 2020, 10:59
Szkoda tylko, ze MOPS nie wykonuje tych podstawowych zaleceń organów nadrzędnych (m.in. wykorzystanie, wskazywanych przez Kolegium, prawidłowych wykładni użytych w danej sprawie przepisów), które pojawiają się w decyzjach kasacyjnych.

Proszę mnie źle nie zrozumieć.
Ja nie chcę z buciorami wchodzić w Wasze kompetencje, ale staram się zrozumieć pewne działania, czynione przez niektóre ośrodki, w wielu przypadkach czynione obok przepisów kpa i przepisów ustawy o świadczeniach rodzinnych.
Staram się zrozumieć, ale nie za bardzo potrafię te dziwne działania wytłumaczyć. Dodatkowo te wydaje się nieprzepisowe działania wydłużają w czasie proste indywidualne sprawy opiekunów.

Dam inny przykład
Organ ma 30 dni na wydanie decyzji, więc np. uruchamia postępowanie 1 maja i wydaje decyzję z datą 10 maja, a wysyła ją do adresata w 29 dniu, trzydziestodniowego obowiązującego (przepisowego) terminu na wydanie decyzji.
Czy kilkunastodniowa zwłoka jest czymś istotnym (i zakreślonym w przepisach) powodowana, bo nie mogę zrozumieć.
mi sie na poczatku czepiało ze nie badam rodzeństwa, ale ja nie robie wywiadów u rodzeństwa tylko wnioskodawca mi pisze na oświadczeniu dlaczego rodzeństwo nie moze sie opiekować i mi się SKO nie czepiało
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x