ŚP Zgon osoby wymagającej opieki przed wydaniem decyzji - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 04 sie 2022, 10:44

Wniosek na świadczenie pielęgnacyjne, córka na matkę, pismo wysłane do innej gminy o przeprowadzenie wywiadu, po czym odpisali, że osoba wymagająca opieki zmarła i niemożliwe jest przeprowadzenie wywiadu.
Co dalej? umorzenie na 105 kpa § 1 czy musze mieć zgodę strony na umorzenie? Jak zrobić to prawidłowo?
Pierwszy mój taki przypadek.
AnnaFaustyna
Praktykant
Od: 19 gru 2018, 11:37
Zajmuję się: ŚR, SW

Napisano: 04 sie 2022, 12:55

A to dlaczego ? Musisz rozpatrzyć wniosek. Wnioskodawca nadal żyje i masz komu wydać decyzję. Wezwać wnioskodawce spisać oświadczenie w jakiej formie była sprawowana opieka za okres od złożenia wniosku do dnia zgonu osoby niepełnosprawnej. Następnie wydajesz decyzję za okres od złożenia wniosku do dnia zgonu przyznajesz lub odmawiasz i uzasadniasz dlaczego, a od dnia zgonu odmawiasz bo brak sprawowania opieki.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 05 sie 2022, 10:25

No racja, dziękuję!
Tu będzie odmowa ma uprawnienia do renty socjalnej.
AnnaFaustyna
Praktykant
Od: 19 gru 2018, 11:37
Zajmuję się: ŚR, SW

Napisano: 01 lut 2024, 9:43

Powiedzcie, co powinnam zrobić w przypadku gdy w dniu 26.01,2024 wydałam decyzję odmowną na ŚP (stare zasady, syn na ojca, niepełnosprawność po 18 roku). Dzisiaj Pan przeszedł po odbiór decyzji i informuje mnie, że ojciec 25.01.2024 zmarł. Zgłupiałam. Data wydania decyzji odmownej następnego dnia po śmierci osoby wymagającej opieki. czy powinnam Panu wydać tę decyzję, czy też nie wydawać i coś w niej zmienić, dopisać... i dopiero wydać. Pan wcześniej pobierał świadczenie i to miała być kontynuacja, chce się odwołać (i słusznie) żeby otrzymać za okres opieki. Chciałabym, żeby było dobrze, ale czy jest? Powiedzcie, proszę.
ElciaB
Stażysta
Od: 13 mar 2023, 10:04
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Napisano: 01 lut 2024, 9:46

Miałam dwa takie przypadki gdy sprawa była w sko. Przyznali do dnia śmierci osoby wymagającej opieki
Kalka
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 15:39
Zajmuję się:

Napisano: 01 lut 2024, 10:04

ElciaB pisze:
01 lut 2024, 9:43
Powiedzcie, co powinnam zrobić w przypadku gdy w dniu 26.01,2024 wydałam decyzję odmowną na ŚP (stare zasady, syn na ojca, niepełnosprawność po 18 roku). Dzisiaj Pan przeszedł po odbiór decyzji i informuje mnie, że ojciec 25.01.2024 zmarł. Zgłupiałam. Data wydania decyzji odmownej następnego dnia po śmierci osoby wymagającej opieki. czy powinnam Panu wydać tę decyzję, czy też nie wydawać i coś w niej zmienić, dopisać... i dopiero wydać. Pan wcześniej pobierał świadczenie i to miała być kontynuacja, chce się odwołać (i słusznie) żeby otrzymać za okres opieki. Chciałabym, żeby było dobrze, ale czy jest? Powiedzcie, proszę.
Przecież i tak jest odmowa od początku. Normalnie wydajesz Panu mu decyzję a on się odwołuje tylko trzeba zaznaczyć przy odwołaniu, że osoba wymagająca opieki zmarła.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 01 lut 2024, 10:13

Dzięki. Pozdrawiam serdecznie
ElciaB
Stażysta

Napisano: 01 lut 2024, 10:18

Kalka pisze:
01 lut 2024, 9:46
Miałam dwa takie przypadki gdy sprawa była w sko. Przyznali do dnia śmierci osoby wymagającej opieki
Tak to jest jasne. Chodziło tylko o to, że moja decyzja została wydana (data decyzji) po dniu, w którym nastąpił zgon, a nie ma w niej mowy o śmierci niepełnosprawnego. Nie wspomniałam, bo nie wiedziałam. Myślę, że Szarak ma rację.
ElciaB
Stażysta

Napisano: 01 lut 2024, 10:30

problem by był jakby było przyznanie, trzeba by wznawiac postępowanie. Przy odmowie nie ma problemu.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 05 lut 2024, 13:08

ElciaB pisze:
01 lut 2024, 9:43
Wracam do tematu. Decyzja wydana, pan się odwołał. Teraz zastanawiam się jeszcze nad jednym. Wnioskodawca - ten syn, opiekowała się jednocześnie ojcem i matką bo oboje mieli znaczny, wniosek składał na ojca, bo on potrzebował większej opieki. Oba orzeczenia skończyły się w październiku 2023 i oboje w listopadzie 2023r. złożyli wnioski o wydanie nowych orzeczeń. Ojciec otrzymał orzeczenie w grudniu 2023 i syn ponownie złożył wniosek o świadczenie pielęgnacyjne (kontynuacja). Dostał odmowną decyzję i odwołał się. Ojciec w styczniu zmarł, o czym pisałam w poprzednim poście.
Matka 4.01.2024r. otrzymała orzeczenie o znacznym stopniu, teraz już na stałe - wniosek o wydanie orzeczenia jest z listopada 2023. Może powinnam podpowiedzieć synowi, żeby wycofał odwołanie i złożył o stare świadczenie pielęgnacyjne na matkę. Oczywiście odmówię i niech się odwoła. Co jak SKO nie przyzna? Przepadnie mu wyrównanie na ojca. Jak nie wycofa odwołania i SKO mu przyzna do dnia śmierci, tj. do 25 stycznia br. to już na matkę nie będzie się mógł ubiegać na starych zasadach, bo brak uprawnień do 31.12.2023.... co o tym myślicie?
ElciaB
Stażysta

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x