ŚP Zgon osoby wymagającej opieki przed wydaniem decyzji - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 06 lut 2024, 11:16

Tom, Szarak i inne mądre głowy, wypowiecie się?
ElciaB
Stażysta
Od: 13 mar 2023, 10:04
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Napisano: 06 lut 2024, 11:36

żeby na matkę dostać stare zasady to musi złożyć wniosek do 4 kwietnia i musi mieć przyznane świadczenie co najmniej od 31 grudnia.
Pozytywne rozpatrzenie odwołania raczej go pozbawi tych uprawnien.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 06 lut 2024, 11:47

Sprawa jest skomplikowana i nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. Pan składając wniosek w związku z opieką nad ojcem i wy prowadząc postępowanie rozumiem uznaliście, że Pan zrezygnował z zatrudnienia w celu sprawowania opieki nad nim nie nad matką, skoro jedyną podstawy odmowy był art.17 ust.1b. Jak mu SKO da na ojca do dnia zgonu to już na matkę na pewno nie dostanie bo masz zbieg prawa do świadczeń i do dnia 31.12.2023 r. ten Pan nie spełni ustawowych przesłanek by uzyskać prawo na nią. Co do wycofania odwołania można próbować i starać się na matkę ale jest kolizja z wnioskiem na ojca gdzie ustaliliście wywiadem, że on sprawuję opiekę na ojcem nie nad matką... Odwołanie trafiło do SKO wraz z aktami, więc oni też mogą z tego korzystać i powiedzieć skoro sprawowałeś opiekę nad ojcem do dnia zgonu to nie mogłeś sprawować opieki równolegle nad matką. Ja nie wiem co zrobią ale SKO też potrafi orzekać absurdy. Może ten Pan się starać ale na matkę ale słabo to widzę i pewnie otrzeć musi się to WSA. Nie będę się wypowiadał co Pan powinien zrobić bo to jego decyzja ale jest takie przysłowie lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu. Zawsze na matkę może wystąpić o świadczenie wspierające a może dostanie nawet lepszą kasę.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 06 lut 2024, 12:29

Dziękuję Bardzo.Tak też myślę. Ja posłużyłam się przysłowiem "lepszy rydz, niż nic" :lol: Poprosiłam Pana do siebie, wyjaśniłam jakie ma możliwości (żeby nie było, że nie wiedział). Chyba zrozumiał - niech sam zdecyduje. Dałam wniosek na świadczenie wspierające. Myślę, że nie wycofa odwołania, a Jego mama, będzie się ubiegać o świadczenie wspierające.

Jeśli możecie się wypowiedzieć w jeszcze jednej sprawie, będę wdzięczna. Pani pobierała na dziecko zasiłek pielęgnacyjny i świadczenie pielęgnacyjne do 31.12.2022r., ponieważ orzeczenie o niepełnosprawności w wyniku odwołania ważne było do 31.12.2022r. - wyrok sądu. Chciałam Pani przedłużyć świadczenia na cowid, jednak nie zrobiłam tego, ponieważ 30.12.2022r. napisała oświadczenie, że rezygnuje z dalszego pobierania świadczenia pielęgnacyjnego i zasiłku pielęgnacyjnego ponieważ córka zakończyła leczenie. Teraz słyszę tu i ówdzie, że jednak tak zdrowe to dziecko niestety nie jest. Jak sądzicie czy mogłaby ta Pani ubiegać się teraz o ponowne przyznanie świadczeń na podstawie tego starego orzeczenia o niepełnosprawności zmienionego wyrokiem sądu i mogłabym jej przyznać świadczenia, na podstawie grudniowej ustawy, do 30.09.2024r.?
ElciaB
Stażysta
Od: 13 mar 2023, 10:04
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x