specjalistyczne usługi opiekuńcze pilne - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 28 sty 2014, 20:45

Witam jestem mamą chłopca z autyzmem w wieku szkolnym syn ponadto posiada niepełnosprawność w stopniu umiarkowany uczęszcza do szkoły specjalnej złożyłam wniosek w ośrodku pomocy społecznej o przyznanie na dziecko suo otrzymałam informację z ops iż z braku funduszu mogą mi zaproponować 2 godziny na miesiąc przy czym psychiatra napisał na zaświadczeniu o 20 godzinach tygodniowo. Czy mogę się starać o zwiększenie tych godzin czy tylko odwołać się do kolegium odwoławczego ogólnie jestem już po rozmowie z dyrektorem ops i nic nie udało mi się załatwić twierdzi że mają zmniejszony budżet i kazał mi odwoływać się do kolegium i urzędu wojewódzkiego i to jest wszystko nic nie modę zrobić aby wywalczyć więcej godzin wiem o tym że wiele gmin przyznają dzieciom nawet do 40 godzin na miesiąc. Więc kto za to odpowiada proszę o pomoc jestem laikiem w tych sprawach a chce pomóc własnemu dziecku
~Magda

Napisano: 28 sty 2014, 21:39

Psychiatra napisał 20 godzin tygodniowo. Tak piszą bardzo często.Teraz pomyśl tak logicznie, ile dziecko spędza godzin codziennie w szkole?o której z niej wraca? teraz dodaj 4 godziny usług w domu, codziennie (od pon. do piątku). Żaden terapeuta nie jest w stanie pracować bez przerwy z dzieckiem 4 godziny dziennie ani dziecko tego nie wytrzyma. A gdzie czas na odpoczynek, bycie razem z najbliższymi? Na pewno dziecko korzysta ze wsparcia też innych specjalistów z innych placówek, kiedy znajdziesz na to czas?
Nie znam dziecka, nie wiem jakiego rodzaju potrzebuje wspomagania ale wiem, że trzeba w sposób racjonalny o tym wszystkim pomysleć.
Na pewno nie 20 godzin a może 10 tygodniowo?
Tak jak najbardziej odwołaj się do SKO.
~wwz

Napisano: 28 sty 2014, 21:56

Pani Magdo .
Nie odpuszczać w żadnym wypadku tych godzin przyznanych czyli określonych we wskazaniu. Absolutnie- odwoływać się i tyle.
20 godzin /tyg.to nie jest nadmierne obciążenie dla dziecka. 3 godziny spokojnie można po południu pracować. I tak pani późno zaczęła terapię, skoro syn uczęszcza już do szkoły.
Odniosę się do wypowiedzi wwz- jako terapeuta pracowałam 3 godziny dziennie - spokojnie. Ale 40 godzin przy 5 jednostkach lekcyjnych w szkole !?- słyszałam- nie polecam ale rozumiem, rodzice decydują się na to ( pani wie dlaczego ) .
Proszę szukać też terapii SI -Warto !
~emilka

Napisano: 29 sty 2014, 0:52

dziękuję bardzo za informację jestem bardzo wdzięczna co do wypowiedzi ze tak późno się starałam o suo to dlatego nie miałam pojęcia że taka pomoc istnieje ile pozwalała mi sytuacja finansowa braliśmy prywatne zajęcia a jak pytałam się o jakąś pomoc w ops dostałam odpowiedź przecież pani odbiera świadczenie pielęgnacyjne to pani mało szok ale trafiłam na pomocnych ludzi którzy mi poradzili jak mam złożyć wniosek jeszcze raz dziękuję za wszelkie informację
A jeszcze mam pytanie o co chodzi z tą terapią SI proszę o wyjaśnienie
~magda

Napisano: 29 sty 2014, 1:15

pani Magdo

autyzm u dziecka diagnozuje się już w 18 m-cu życia i zaczyna terapię. Ale nie ma co do tego wracać. To nic nie da. Przykre jest ,że nikt po diagnozie, panią nie poinformował o tym , iż z OPS można się strać o SUO. Właściwie za to wypada panią przeprosić.
SI- to terapia sensoryczna- zajęcia integracji sensorycznej prowadzone na sali doświadczania świata. Polecam. Ale podejrzewam,że OSW- do której uczęszcza pani syn, taka sala jest. Proszę nawiązać kontakt z SYNAPSIS- najlepsi w pracy z autyzmem. Nie odpuszczać terapii w domu.
~emilka

Napisano: 29 sty 2014, 9:29

Czy w przypadku usług opiekuńczych u chorego dziecka przysługuje świadczenie pielęgnacyjne?
~Ryska

Napisano: 29 sty 2014, 9:46

tak
~nówka

Napisano: 29 sty 2014, 10:43

Jeszcze jedno chcę dodać, że nie Pani rolą jest odwoływać się do Urzędu Wojewódzkiego, bo nie ma takiej możliwości-może Pani najwyżej skargę wystosować-odwołać się od wydanej decyzji może Pani jedynie do SKO. Natomiast o dodatkowe pieniądze na usługi w UW powinien się starać dyrektor/kierownik Ośrodka.
~wwz

Napisano: 29 sty 2014, 11:36

no tak rozumiem wszystko tylko że naprawdę mieszkam w małym mieście i ja już zauważyłam około 2 lat jak miał synek że coś się dzieje byłam u wielu lekarzy każdy oczywiście te słowa to chłopiec zacznie mówić później dopiero później trafiłam na kogoś kto potwierdził moje obawy. Tak w szkole ma integracje sensoryczną ale nie ma się co czarować daleko im do lepszych placówek, a co do dyrektora ops powiedział że na tą chwile nie mają środków i nie dostane więcej godzin mam się cieszyć z tych 2 godzin na miesiąc więc tylko zostaje mi się odwoływać
~Magda

Napisano: 29 sty 2014, 12:09

Pani Magdo
Co stronę czyli panią interesuje,że środków nie ma / nie zabezpieczono na SUO ?
Proszę złożyć podanie do Dyrektora OPS wraz z kompletem dokumentów o tyle godzin ile wskazuje specjalista a pani wnioskuje.
Ma być wywiad u pani i decyzja na piśmie w tej sprawie .
Od decyzji się odwołać do SKO. I tyle .
Jeżeli jak twierdzi na tę chwilę nie mają środków- to w drodze porozumienia z panią/ stroną można zawsze coś ustalić - jak się chce. Dziwię się mu zatem..

ps.
tekst \" ma się pani cieszyć z tych 2 h \" - to najgłupsza rzecz jaką można powiedzieć do strony. W piśmie do SKO - może pani to uwzględnić również.
U mnie w ops - jest mała ( do pracy 1/1).. profesjonalna sala SI.
Więc 2 h- to ja przeznaczam na naukę rodziców jak ćwiczyć w domu - jeśli jest taka potrzeba. O czym my mówimy?
~emilka

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x