specjalistyczne usługi opiekuńcze pilne - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 29 sty 2014, 12:41

no podejście może nie zbyt miłe, ale odwołanie moze nic nie dac. Nie wszystkie WPS łaskawie dają tyle ile ma sie zapotrzebowania. Wiem cos o tym. kończę rok zawsze z pewnym stałem zaangażowaniem. W planie na nastepony rok zawsze dają mi 50 % tego co wynika z potrzeb. Nigdy w ciagu roku mimo co mięsiecznego pukania do WPS nie wiem ile jeszcze kasy dorzucą. I tak rok w rok. Raz nie mielismy juz kasy a nasze pisma do WPS pozostawały bez echa. Trzeba było wydawać decyzje z mniejszym przydziałem godzin. Jeda osoba się odwołała. Niestety dla niej jest zapis iz działania mają uwzględniać potrzeby osoby niepełnosprawnej ale też i możliwości OPS. A te obiektywnie są zależne od WPS. Nic nie wskórała. Oczywiście po zwiększeniu budżetu od ręki dodaliśmy iles tam godzin.
Mój wpis ma tylko uzmysłowić iz nie jest tak do końca, iz wystarczy przyjść z potrzebami OPS to zgłosi i dostanie pieniadze.
Od kilku ilat zwiększyła sie świadomość rodzin i zaczynają korzystać z SUO i niestety kasa na poziomie krajowym sie juz skórczyła.
~heh

Napisano: 29 sty 2014, 13:00

dlatego w takich sytuacjach podejmuje się próby porozumienia ze stroną ;)
~emilka

Napisano: 29 sty 2014, 14:01

raz tak, raz tak jak wiatr zawieje
~.

Napisano: 12 sie 2014, 11:36

~Magda pisze:no tak rozumiem wszystko tylko że naprawdę mieszkam w małym mieście i ja już zauważyłam około 2 lat jak miał synek że coś się dzieje byłam u wielu lekarzy każdy oczywiście te słowa to chłopiec zacznie mówić później dopiero później trafiłam na kogoś kto potwierdził moje obawy. Tak w szkole ma integracje sensoryczną ale nie ma się co czarować daleko im do lepszych placówek, a co do dyrektora ops powiedział że na tą chwile nie mają środków i nie dostane więcej godzin mam się cieszyć z tych 2 godzin na miesiąc więc tylko zostaje mi się odwoływać

Witam. Bardzo dobrze panią rozumiem ponieważ mam dziecko ze spektrum autyzmu z tym ze ja jestem na początku i tylko słyszę iż trzeba szybko działać bo bedzie za późno ale przyspieszenie niektórych spraw sie nie da. Ja mam tylko o tyle dobrze ze trafilam na mądrego pediatrę ( prywatnie) który podpowiedział nam co mozemy zrobić tylko denerwuje mnie podejscie specjalistów, którzy jak słyszą słowo autyzm wrzucają wszystkie dzieciaki do jednogo wora i się wymądrzają a mało działają. szlak mnie trafi.
GOŚĆ 303

Napisano: 12 sie 2014, 13:20

~emilka pisze:Pani Magdo
Co stronę czyli panią interesuje,że środków nie ma / nie zabezpieczono na SUO ?
Proszę złożyć podanie do Dyrektora OPS wraz z kompletem dokumentów o tyle godzin ile wskazuje specjalista a pani wnioskuje.
Ma być wywiad u pani i decyzja na piśmie w tej sprawie .
Od decyzji się odwołać do SKO. I tyle .
Jeżeli jak twierdzi na tę chwilę nie mają środków- to w drodze porozumienia z panią/ stroną można zawsze coś ustalić - jak się chce. Dziwię się mu zatem..

ps.
tekst \" ma się pani cieszyć z tych 2 h \" - to najgłupsza rzecz jaką można powiedzieć do strony. W piśmie do SKO - może pani to uwzględnić również.
U mnie w ops - jest mała ( do pracy 1/1).. profesjonalna sala SI.
Więc 2 h- to ja przeznaczam na naukę rodziców jak ćwiczyć w domu - jeśli jest taka potrzeba. O czym my mówimy?

"Uwielbiam" takie przemądrzałe osoby jak Emilka. Z tekstu widać, że nie ma pojęcia o finansowaniu OPS-ów. Jakie porozumienie? Świadczenia przyznaje się decyzją i to tylko w przypadku, gdy jest na nie pokrycie finansowe. Heh dobrze pisze, wojewodowie dają nam coraz mniej pieniędzy, a akurat suo w całości są finansowne z budżetu państwa. Kolejną sprawą, szczególnie w małych ops-ach,jest brak kadry mogącej świadczyć takie usługi. Profesjonalna sala SI - co to takiego?
Nie podjudzaj kobiety, bo prawdopodobnie to nie wina dyrektora, że brakuje mu środków. Można go będzie ganić w przypadku, gdy nie złoży zapotrzebowania na dodatkowe środki na suo, ale na to, że nie ma ich obecnie, nie miał żadnego wpływu. UW same corocznie narzucają nam plan budżetu, od wielu lat nie robimy zapotrzebowania.
Anka Z

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x