Specjalizacje pracownika socjalnego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 11 kwie 2014, 9:28

Witam,
Mam pytanie dotyczące specjalizacji w zawodzie pracownik socjalny.
Nie wiem czy dobrze rozumiem.
Warunkiem uzyskania I stopnia jest:
-posiadanie uprawnień;
-2 letnie doświadczenie.
Warunkiem uzyskania II stopnia jest:
-posiadanie uprawnień;
-posiadanie I stopnia (nie dotyczy osób posiadających wyższe wykształcenie np. na kierunku praca socjalna)
-minimum 5 lat doświadczenia.

I teraz moje pytanie jeśli posiadam wykształcenie wyższe na kierunku praca socjalna to po 2 latach pracy automatycznie mam I stopień specjalizacji, a po 5 latach pracy mogę przystąpić do szkolenia z zakresu II stopnia?
Bardzo będę wdzięczna za odpowiedź, bo nie wiem czy dobrze rozumiem.
a.psocj

Napisano: 11 kwie 2014, 9:39

niestety nie z automatu, a z łaski pańskiej...
pracodawca może cię awansować na podstawie tych uprawnień, lub nie, wg jego widzimisię. tak samo jeśli masz dyplom I lub II stopnia.
niestety...
p..

Napisano: 11 kwie 2014, 10:58

Dziękuję za odpowiedź.
Ale ogólnie jeśli pracodawca jest skłonny to po 2 latach pracy mam tą 1 stopień specjalności? Czy wcześniej, później?
Bo rozumiem, że 2 stopień muszę przejść szkolenie i mieć 5 lat doświadczenia, tylko nie bardzo z rozporządzenia mogę pojąć ten 1 stopień - czy muszę przechodzić szkolenie czy nie.
a.psocj

Napisano: 11 kwie 2014, 11:11

jeśli masz wyższe i 5 lat to możesz przystąpić do szkolenia z II stopnia. co do reszty, powtórzę się: łaska pańska...
p..

Napisano: 11 kwie 2014, 19:16

Warunkiem uzyskania I stopnia specjalizacji zgodnie z rozporządzeniem jest

1) Posiadanie uprawnienia do wykonywania zawodu pracownika socjalnego, uzyskanego na podstawie przepisów ustawy lub art.5 ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o zmianie ustawy o pomocy społecznej (Dz.U.Nr 48,poz.320), lub posiadanie decyzji o uznaniu kwalifikacji w zawodzie regulowanym pracownika socjalnego na podstawie przepisóa. ustawy z dnia 18 marca 2008 r. o zasadach uznawania kwalifikacji zawodowych nabytych w państwach członkowskich Unii Europejskiej (Dz.U.Nr 63, poz. 394);
2) Posiadanie co najmniej 2-letniego stażu w zawodzie pracownika socjalnego
3) Ukończenie szkolenia z zakresu I stopnia specjalizacji w zawodzie pracownik socjalny
4) Zdanie egzaminu przed regionalną komisją

Warunkiem przystąpienia do szkolenia jest spełnienie powyższych warunków.

Dyplom jest dokumentem potwierdzającym uzyskanie I stopnia specjalizacji
Majka 85

Napisano: 11 kwie 2014, 19:26

Dodam jeszcze, Kierownik nie nadaje stopni specjalizacji. Dyplomy wydaje Centralna Komisja Egzaminacyjna zwana KOMISJĄ

Wobec powyższego nie nakręcajcie się tak- tu nie ma układów-pracownik- kierownik. - po prostu trzeba mieć wiedzę i zdać egzamin
Majka85

Napisano: 11 kwie 2014, 19:53

..specjalizacja to strata czasu ..
to powielanie wiedzy z zakresu dawnej szkoły pracowników służb społecznych i licencjatu z pracy socjalnej..
do awansu nie przydaje sie w żaden sposób..liczą się studia i iak najwięcej podyplomówek.. :lol:
greentea
Stażysta
Od: 07 kwie 2014, 17:35
Zajmuję się:

Napisano: 11 kwie 2014, 19:54

Wszystko się zgadza. Dyplomy wydaje komisja, , jednak niestety pracodawca, pomimo, że masz II stopień, może cię nigdy nie awansować z pracownika socjalnego, jeśli nie będzie chciał. I tak nie raz się zdarza.
p..

Napisano: 11 kwie 2014, 21:10

U nasz w osrodku awansuje sie aby zrobic na zlosc 2 pracownikom socjalnym . Jeden pracownik socjalny ktory nie ma dosc duzej wiedzy i doswadczenia zostaje spejalista pracy socjalnej. Ale taka jest wola najwyzszego a z nim sie nie dyskutuje.
agabb

Napisano: 15 kwie 2014, 8:56

Mi po prostu chodzi o to, czy jak mam wyższe wykształcenie kierunek praca socjalna, pracuje 2 lata - to żeby mieć 1 stopień specjalizacji to muszę przejść szkolenie i zdać egzamin?
Czy po prostu mając to mam już tą specjalizację?

Dopytuje się, bo informacje odnośnie 1 specjalizacji nie są dla mnie w pełni jasne (bo chcąc mieć 2 stopień specjalizacji w moim przypadku muszę mieć te 5 lat doświadczenia no i przejść szkolenie i egzamin).
a.psocj

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x