Na rachunek wpłynęła wpłata od komornika w 2016 r. która dotyczyła spłaty 2015r. Kwota która wpłynęła na konto w 2016 r. winna być zaksięgowana w 2015r. i wykazana w sprawozdaniu Rb 27ZZ czy miałyście taki przypadek i jak to księgujecie????
I tak zrobiłam wpłata styczeń księgowanie styczeń ale po przekazaniu do UW zadzwonili z pytaniem jakiego okresu dotyczy ta wpłata i czy zastosowaliśmy okres przejściowy czyli do 31 stycznia. Każda wpłata która wpłynęła do 31 stycznia 2016 r. a dotyczy roku 2015 powinna być zaksięgowana w 2015 i uwzględniona w sprawozdaniu RB-27ZZ( musieliśmy poprawić sprawozdanie o te wpłaty) stąd też było moje pytanie dotyczące księgowania.
moim zdaniem źle Cię poinformowali, oczywiście każda wpłata która wpłynie do Ciebie w 2015, a przekażesz ją w 2016 roku musi być uwzględniona. przecież byle kontrola przyjdzie, to będziesz miała sprawozdanie niezgodne z kontem bankowym pod względem dochodów otrzymanych.
No właśnie ale wpłata była w 2016 i kazali mi to przeksięgować do 2015. Jest to traktowane jako zwrot dochodów (dotacji) do niedawna był to okres do 8 stycznia i nie było problemów a teraz jest do 31. A miałaś jakąś wpłatę w styczniu która dotyczyła 2015r.
tak, mam i zaliczam ją do roku 2016. przecież to jest już dochodem u nas 2016 roku. a co mnie obchodzi, ile komornik sobie to przetrzymał? a jak ktoś zapłaci ci za jakąś fakturę 29.12. a do ciebie dojdzie 02.01. to zaliczysz ją dro grudnia? no przecież wiadomo, że do stycznia.