sprawozdanie - terminowość wypłat - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 4    [ Posty: 38 ]

Napisano: 21 wrz 2023, 10:10

nie bierzemy się, odpisujemy, że pozyskanie danych wg wskazanych kryteriów jest niemożliwe i czekamy na narzędzia od dostawcy oprogramowania i że w ogóle wskazane kryteria są z tyłka wzięte bo wypłata 1 września na wniosek z 30 sierpnia wg tych kryteriów jest po terminie...
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 21 wrz 2023, 10:18

Poważnie ?????
:)
500sw
Starszy referent
Od: 11 cze 2019, 16:57
Zajmuję się: Sw

Napisano: 21 wrz 2023, 10:31

Tak, a co? To, że to organ nadzoru to nie znaczy, że sobie mogą z doopy wymyślać niestworzone historie. Naprawdę nie musimy pozwalać sobie skakać po głowie, przepisowe to jest sprawozdanie rzeczowo-finansowe ;)
Przepisy ustawy o świadczeniach rodzinnych nie zawierają obecnie uregulowań odnośnie terminu wypłaty świadczenia. Przed 1 sierpnia 2017 ustawa o sr zawierała art. 26 ust. 1 w brzmieniu "Świadczenia rodzinne wypłaca się nie później niż do ostatniego dnia miesiąca, za który przyznane zostało świadczenie rodzinne.". Biorąc pod uwagę powyższe oraz ogólne zasady prowadzenia postępowania (np. kodeksowe terminy na rozpatrzenie sprawy) przyjęte w sprawozdaniu kryteria uznania świadczeń za nieterminowe należy uznać za nieracjonalne. Wg tych kryteriów wypłata świadczenia w terminie kilku dni po złożeniu wniosku może zostać uznana za nieterminową - np. wniosek z 28 czerwca, decyzja 30 czerwca, wypłata w lipcu np. 1. Ponadto wskazane kryteria zupełnie nie biorą pod uwagę sytuacji wyrównywania świadczeń za miesiące poprzednie, przyznanych przykładowo w trybie art. 24 ust. 4 czy ust. 9 uosr, które przy przyjętych kryteriach z automatu stają się przeterminowane.
Należy również podkreślić, że homologowany system do obsługi świadczeń rodzinnych stosowany w tutejszym Ośrodku nie zawiera narzędzi umożliwiających wygenerowanie danych wg wskazanych kryteriów - zwrócono się do dostawcy oprogramowania o wskazanie możliwych rozwiązań.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 21 wrz 2023, 10:34

Można zrobić raport analizę wypłat i w odpowiedzi program podaje miesiąc za który wypłata, miesiąc wypłaty i liczbę świadczeń oraz rodzaj świadczenia. Muszę przeanalizować czy podane dane są zgodne z faktycznymi wypłatami.
$Megi$
Stażysta
Od: 28 gru 2017, 10:31
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW

Napisano: 21 wrz 2023, 10:35

no i za jeden miesiąc mi wychodzi 1200 stron raportu, wyślę ci do analizy i zliczenia ;)

Edit:
a nie to inny raport :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 22 wrz 2023, 8:41

To sprawozdanie, to jest czysta patologia.
"You know what I think? It don't really matter what I think."
eldery
Stażysta
Od: 05 wrz 2017, 9:17
Zajmuję się: ŚR/CP/DO/DW

Napisano: 22 wrz 2023, 10:35

Ja wysłałam, a w przyczynach wypłaty świadczeń po terminie wskazałam: "wyrównanie świadczeń za poprzednie miesiące" i jeszcze w uwagach, że wnioski rozpatrywane są na zasadach i w terminach określonych w ustawie ŚR i kpa, a świadczenia są wypłacane przy najbliższym terminie wypłaty, co jest uzależnione od daty wydania decyzji.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 22 wrz 2023, 10:40

Pani z MUW mi wyjaśniła, ze jak decyzja jest wydana w lipcu to kasa tez ma być w lipcu wypłacona. Nie moze być tak, ze piszemy w decyzji, ze np. świadczenie należne za miesiąc lipiec 20223 r. zostanie wypłacone do dnia 31-08-2023 r. Powiedziała, ze jest dużo skarg, ze ośrodki "przetrzymują" pieniądze
kas321
Referent
Od: 24 mar 2020, 16:26
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze

Napisano: 22 wrz 2023, 10:48

Czy ich w tym MUW-ie już do reszty poje****???
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 22 wrz 2023, 10:50

kas321 pisze:
22 wrz 2023, 10:40
Pani z MUW mi wyjaśniła, ze jak decyzja jest wydana w lipcu to kasa tez ma być w lipcu wypłacona. Nie moze być tak, ze piszemy w decyzji, ze np. świadczenie należne za miesiąc lipiec 20223 r. zostanie wypłacone do dnia 31-08-2023 r. Powiedziała, ze jest dużo skarg, ze ośrodki "przetrzymują" pieniądze

Ale wg ich objaśnień jeśli mam wniosek z sierpnia np na rodzicielskie 3 mce wstecz, robię decyzje we wrześniu, wypłacam we wrześniu, to czerwiec lipiec i sierpień mam po terminie. Serio mam napisać ze to po terminie mimo ze decyzja jest z września i nawet wniosku wczesniej nie było?
Albo pielegnacyjne, mam wyrównanie za 8 mcy przyznane przez SKO to znaczy ze 7 mcy mam po terminie i ma sie z tego tłumaczyc? Chore...

A ta pani nie wie ze 31 lipca wniosek oznacza swiadczenie nalezne za lipiec i nierealne jest wypłacenie go w lipcu???
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Strona 2 z 4    [ Posty: 38 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x