sprawozdanie - terminowość wypłat - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 4    [ Posty: 38 ]

Napisano: 22 wrz 2023, 11:04

kas321 pisze:
22 wrz 2023, 10:40
Pani z MUW mi wyjaśniła, ze jak decyzja jest wydana w lipcu to kasa tez ma być w lipcu wypłacona. Nie moze być tak, ze piszemy w decyzji, ze np. świadczenie należne za miesiąc lipiec 20223 r. zostanie wypłacone do dnia 31-08-2023 r. Powiedziała, ze jest dużo skarg, ze ośrodki "przetrzymują" pieniądze
Pani z MUW niech się w głowę kopnie. przyznaje ZP 3 miesiące wstecz, i rozumiem, że to po terminie? Widać Pani z MUW, to nie wie w ogóle na czym polegają świadczenia rodzinne. Może to im by należało zrobić sprawozdania i kontrole z wiedzy? Bo mam wrażenie, że tam są ludzie z przypadku.
"You know what I think? It don't really matter what I think."
eldery
Stażysta
Od: 05 wrz 2017, 9:17
Zajmuję się: ŚR/CP/DO/DW

Napisano: 22 wrz 2023, 11:10

Chodzi tylko o datę decyzji a nie wyrównanie świadczeń, jesli wydajesz decyzję w lipcu to w lipcu wypłacasz pieniądze i nie ma znaczenia, ze wyrównanie robisz. Miesiąc decyzji ma się pokrywac z miesiącem wypłaty ale zgadzam się żeby się w głowe stuknęli
kas321
Referent
Od: 24 mar 2020, 16:26
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze

Napisano: 22 wrz 2023, 11:12

Ja mam pare decyzji, ze np. wydałam decyzje 30 lipca gdzie nie miałam kasy żeby wypłacić i w tej decyzji napisałam, ze zasiłek rodzinny nalezny za miesiąc lipiec 2023 r. zostanie wypłacony w miesiącu sierpień 2023 r. Z drugiej strony miałam kontrolę wcześniej i nikt nie powiedził, ze to źle,m aby sprawdzali listy księgowości z decyzjami, czy były wypłacone pieniądze.
kas321
Referent

Napisano: 22 wrz 2023, 11:13

ale jak decyzja wydana ostatniego i kasy brak to nie wypłacisz
zresztą ustawa mówi wprost, do jakiego dnia złożone wnioski muszą być wypłacone w bieżącym miesiącu
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 22 wrz 2023, 11:17

No nie, wg objaśnień w sprawozdaniu świadczenie za lipiec wypłacone w sierpniu to świadczenie wypłacone po terminie.
Decyzję mogę wydać i 31 lipca, a wtedy trudno zrobić wypłatę tego samego dnia. Między innymi dlatego, że zapotrzebowanie mamy robić na wydane decyzje i nie zamawiać na zapas. A decyzje wydaję nie wg mojego widzimisię, tylko po prostu muszę przeprowadzić postępowanie i ono czasem trwa dwa dni, czasem dwa tygodnie, a i decyzję mam nie jedną do wydania, tylko kilkanaście. A jeszcze w międzyczasie muszę robić sprawozdania.
Nikt chyba nie siedzi i nie przestawia specjalnie ludziom terminów wypłat, żeby im dokuczyć...
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 22 wrz 2023, 11:28

ciekawa jestem tych skarg, czy one są czy to ściema zwyczajna
chyba, że na prawdę zarabiacie, jakieś premie czy coś :shock: :D :D na przetrzymywaniu kasy :D
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 22 wrz 2023, 11:41

Pani powiedziała, zeby nie wydawać decyzji jak mają nie byc wypłacone, poczekac parę dni i wydać decyzje w tym miesiącu w którym ma być wypłata, jak mam wydać 29 września decyzję to lepiej do października poczekać. Nie mam co robić w pracy to będę sobie przekładać decyzje na kupkę a później zostanę po godzinach zeby to sprawdzić a zapotzrebowanie będę spisywac ręcznie bo w sytemie nie będzie decyzji. Patologia
kas321
Referent

Napisano: 22 wrz 2023, 11:51

kas321 pisze:
22 wrz 2023, 11:41
Pani powiedziała, zeby nie wydawać decyzji jak mają nie byc wypłacone, poczekac parę dni i wydać decyzje w tym miesiącu w którym ma być wypłata, jak mam wydać 29 września decyzję to lepiej do października poczekać. Nie mam co robić w pracy to będę sobie przekładać decyzje na kupkę a później zostanę po godzinach zeby to sprawdzić a zapotzrebowanie będę spisywac ręcznie bo w sytemie nie będzie decyzji. Patologia
No to Pani z MUW się trochę mija z literą prawa, ponieważ art. 35 paragraf 1 i 2 KPA mówi:
§ 1. Organy administracji publicznej obowiązane są załatwiać sprawy bez zbędnej zwłoki.
§ 2. Niezwłocznie powinny być załatwiane sprawy, które mogą być rozpatrzone w oparciu o dowody przedstawione przez stronę łącznie z żądaniem wszczęcia postępowania lub w oparciu o fakty i dowody powszechnie znane albo znane z urzędu organowi, przed którym toczy się postępowanie, bądź możliwe do ustalenia na podstawie danych, którymi rozporządza ten organ."
"You know what I think? It don't really matter what I think."
eldery
Stażysta
Od: 05 wrz 2017, 9:17
Zajmuję się: ŚR/CP/DO/DW

Napisano: 22 wrz 2023, 11:53

kas321 pisze:
22 wrz 2023, 11:41
Jak termin z KPA mija 30.09 to widocznie możemy go przedłużyć z powodu "bo Pani z MUW tak chce" :lol: :o :evil: :roll:
No patologia patologii
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 22 wrz 2023, 11:54

kas321 pisze:
22 wrz 2023, 10:40
Nie moze być tak, ze piszemy w decyzji, ze np. świadczenie należne za miesiąc lipiec 20223 r. zostanie wypłacone do dnia 31-08-2023 r.
Pani powiedziała, żeby nie wydawać decyzji jak mają nie być wypłacone, poczekać parę dni i wydać decyzje w tym miesiącu w którym ma być wypłata, jak mam wydać 29 września decyzję to lepiej do października poczekać.

No ale jak wydam decyzję w październiku i przyznam świadczenia od września to i tak muszę napisać, że za wrzesień będzie w październiku. Tyle, że decyzja też w październiku, ale to wtedy się przyczepią, że wniosek był we wrześniu składany, to dlaczego do października czekamy z decyzją :lol:
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Strona 3 z 4    [ Posty: 38 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x