Ja również jestem podobnego zdania jak obserwator.To są jawne nadużycia dlatego należy bezwzględnie odmawiać ZDO takim osobom.Ja małam już dwa podobne przypadki-zdecydowana odmowa.angelus pisze:Problem z ZDO. Najpierw z wywiadu wynika, że córka tak się opiekuje mamą, że przychodzi do niej raz w tygodniu. Kiedy chcę się dowiedzieć czy w okresie od 1 lipca opieka również tak wyglądała to nagle następuje cudowna zmiana frontu i córka jest bez przerwy (akurat w trakcie wywiadu jej nie było pracownik socjalny nigdy jej tam nie widział). Raz tak a raz siak. mam w\wypłacić i nie wnikać?
Patologia w ZDO osiągnęła już Proxima Centauri.angelus pisze:Problem z ZDO. Najpierw z wywiadu wynika, że córka tak się opiekuje mamą, że przychodzi do niej raz w tygodniu. Kiedy chcę się dowiedzieć czy w okresie od 1 lipca opieka również tak wyglądała to nagle następuje cudowna zmiana frontu i córka jest bez przerwy (akurat w trakcie wywiadu jej nie było pracownik socjalny nigdy jej tam nie widział). Raz tak a raz siak. mam w\wypłacić i nie wnikać?
Na 14 przeprowadzonych wywiadów napisałam 10 negatywnych opinii.W 8 przypadkach opiekunowie dojeżdzali tylko od czasu do czasu,nie byli zameldowani w miejscu sprawowania opieki,a ich podopieczni widać było, że są całkowicie samodzielni i doskonale dają sobie radę bez pomocy osób drugich.2 przypadki to alkoholicy.Opiekę sprawował ktoś inny ,a oni pobierali wcześniej świadczenia.Zresztą panowie są znanymi stałymi bywalcami przed osiedlowym sklepem z trunkami wyskokowymi.Elmer pisze:pracowniku a ile napisałeś negatywnych opinii?