Przychód ze zbycia nieruchomości nie podlega podatkowi o ile sprzedaż następuje po upływie 5 lat od końca roku kalendarzowego, w którym miało miejsce nabycie.salivan pisze:Hola nie tak prędko.
Ten przepis dotyczy dochodu a według ustawy dochód to z wyjątkami każdy przychód ale już ustawa nie definiuje przychodu , więc skąd wiadomo co to jest przychód ano z ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych a tam jasno jest stwierdzone że źródłem przychodu nie jest sprzedaż nieruchomości nabytej 5 lat przed sprzedażą
Nie mogę przeczytać w tej chwili tego orzeczenia więc się nie odniosę do niego w tym momencie.kokoshaglava pisze:Przychód ze zbycia nieruchomości nie podlega podatkowi o ile sprzedaż następuje po upływie 5 lat od końca roku kalendarzowego, w którym miało miejsce nabycie.salivan pisze:Hola nie tak prędko.
Ten przepis dotyczy dochodu a według ustawy dochód to z wyjątkami każdy przychód ale już ustawa nie definiuje przychodu , więc skąd wiadomo co to jest przychód ano z ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych a tam jasno jest stwierdzone że źródłem przychodu nie jest sprzedaż nieruchomości nabytej 5 lat przed sprzedażą
Należy rozróżniać przychód od przychodu podlegającego opodatkowaniu.
Poza tym: Ustawodawca jednoznacznie zdefiniował w ustawie pojęcie dochodu, a także taksatywnie wymienił składniki, których do dochodu się nie wlicza. Nie odniósł się przy tym do ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Oznacza to, że wbrew twierdzeniom skarżącego przepisy tej ustawy nie mają zastosowania przy obliczaniu dochodu w sprawach o przyznawanie pomocy społecznej (Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Łodzi z dnia 13 grudnia 2011 r., II SA/Łd 1193/2011)