mam kobietę, prawie 90-lat, która przekazała osobom obcym swój dom aktem notarialnym w zamian za opiekę. Teraz te osoby składają u nas wniosek o skierowanie babci do DPS , ponieważ nie są w stanie opiekować się nią z uwagi na swój stan zdrowia. Babcia nie zgadza się na umieszczenie w DPS, jest osobą chodzącą, świadomą swej decyzji . Co robić w takiej sytuacji?
Ostatnio dowiedziałam się od lekarza "prowadzącego" moją mamę po udarze mózgu, że skoro osoba nie jest ubezwłasnowolniona i sama nie wyraża chęci na pobyt w DPS to nie mowy o umieszczeniu jej tam. Ja mam akurat taką sytuację. Mama ma niedowład ręki prawej. Nie ubierze się sama, nie naje. Mieszka sama i właśnie dziś pani dr wypisuje ją ze szpitala, żeby poczekała w domu na rehabilitację. Koszmar.
do "123" ustawa o pom. społ. stanowi, że nie można odmówić pomocy mimo istniejącego obowiązku innych osób. art.16 pkt 2. Może zawrzeć z nimi umowę i współfinansowaniu pobytu?
cd. ale jesli babcia nie chce do dps i do tego jest świadoma swej woli, to może babcia powinna złożyć do sądu wniosek, że osoby nie wywiązują się z umowy i cofnąć akt darowizny?