sprzedaż maszyn - wliczać do dochodu czy nie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 04 cze 2019, 12:29

Witam, mam wątpliwość - petentka złożyła podanie o pomoc finansową, na wywiadzie udzieliła mi informacji, że w ciągu ostatnich kilku miesięcy (ok. pół roku) sprzedała maszyny rolnicze po zmarłym mężu, za co osiągnęła dochód ok. 8 tysięcy. Czy ja powinnam brać to pod uwagę przy wyliczaniu dochodu w rodzinie? Rozdzielić go na 6 miesięcy czy 12 jeśli tak?
Social_Worker
Stażysta
Od: 18 paź 2017, 12:28
Zajmuję się: PS

Napisano: 04 cze 2019, 13:12

Zgodnie z art. 8 ust. 11 ustawy o pomocy społecznej, jeżeli w ciągu 12 miesięcy poprzedzających miesiąc złożenia wniosku, klientka uzyskała dochód jednorazowy (tu: ze sprzedaży maszyn), przekraczający pięciokrotnie kwotę kryterium dochodowego na osobę w rodzinie, to kwotę tego dochodu rozlicza się w równych częściach, na 12 kolejnych miesięcy, poczynając od miesiąca, w którym dochód został wypłacony. Jeśli maszyny zostały sprzedane np. w styczniu br., to licząc od tego stycznia, aż do miesiąca grudnia br. należy brać pod uwagę kwotę: 8000 zł/12 = 666,67 zł miesięcznie.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 04 cze 2019, 14:35

Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze mam jeden dylemat, czy jeśli ta klientka sprzedała w sumie 3 maszyny (8 tys), z tym, że np jedną w styczniu, drugą w lutym, a kolejną w kwietniu - czy nadal uznaję to za dochód jednorazowy? czy każdą maszynę rozpatruję pod kątem pięciokrotności kryterium dochodowego na osobę w rodzinie?
Social_Worker
Stażysta

Napisano: 04 cze 2019, 15:07

W takim przypadku dochód z każdej z tych maszyn należy oddzielnie rozpatrywać pod kątem pięciokrotności kryterium dochodowego na osobę w rodzinie. Liczy się data uzyskania dochodu (fizycznego otrzymania zapłaty).
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 12 cze 2019, 13:11

Edit:
a czy tu nie powinno się brać pod uwagę przekroczenie/nieprzekroczenie kryterium rodziny?
Social_Worker
Stażysta

Napisano: 13 cze 2019, 11:37

Tak, rodziny :oops: Powinno być: ...przekraczającego pięciokrotnie kwoty kryterium dochodowego rodziny, w przypadku osoby w rodzinie..
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x