środki pieniężne w drodze
-
- Referent
- Zajmuję się: księgowa
- Kontakt:
środki pieniężne w drodze
Na koniec roku pozostały mi środki pieniężne w drodze tj wpływ od komornika na konto 2 stycznia, data operacji 30.12. Środki zgodnie z wytycznymi wykazałam w RB 27zz jako dochody wykonane, w bilansie jako inne środki pieniężne. jednak teraz zastanawia mnie to, że w zzf mam zrealizowane dochody budżetowe mniejsze o tę kwotę, gdyż program ściąga mi dane z konta 222, a środki zostały przekazane przez 222 w styczniu. Czy to jest prawidłowo jak uważacie?
-
- Referent
- Kontakt:
Re: środki pieniężne w drodze
Ok już doszłam
temat rozwiązany

-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Czyli jak?
-
- Referent
- Kontakt:
Na 222 księguje się zrealizowane dochody ze sprawozdania i takim sposobem na 222 wisi mi kwota po Ma na kwotę nieprzekazanych dochodów oraz na 141 jako środki pieniężne w drodze po wn. Także w zzf widnieje odpowiednia kwota z konta 222 zgodna ze sprawozdaniami budżetowymi. Natomiast w bilansie widnieją środki pieniężne w drodze jako inne środki pieniężne w Aktywach, natomiast w pasywach w pkt Zobowiązania krótkoterminowe: rozliczenie z tyt dochodów budżetowych.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
a ta zasada księgowania przez 141 nie dotyczy sprawozdania Rb-27S ?dolga pisze: 28 mar 2023, 11:26 Na koniec roku pozostały mi środki pieniężne w drodze tj wpływ od komornika na konto 2 stycznia, data operacji 30.12. Środki zgodnie z wytycznymi wykazałam w RB 27zz jako dochody wykonane, w bilansie jako inne środki pieniężne. jednak teraz zastanawia mnie to, że w zzf mam zrealizowane dochody budżetowe mniejsze o tę kwotę, gdyż program ściąga mi dane z konta 222, a środki zostały przekazane przez 222 w styczniu. Czy to jest prawidłowo jak uważacie?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: księgowość
- Kontakt:
Tak, do Rb 27-s konto 130 + 141, do Rb-27ZZ tylko konto 130.
Fragment z rozporządzenia:
Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 11.01.2022 r. w sprawie sprawozdawczości budżetowej
Rb-27zz
"3) w kolumnie "Dochody wykonane ogółem" wykazuje się dochody wykonane na podstawie ewidencji analitycznej do konta rachunek bieżący jednostki budżetowej stanowiące wpłaty z tytułu dochodów dokonanych w kasie jednostki, w placówce pocztowej w rozumieniu ustawy - Prawo pocztowe, w biurze usług płatniczych, w instytucji płatniczej lub w instytucji pieniądza elektronicznego i zapłaconych kartą płatniczą oraz wpłaty przekazane do banków w ramach zastępczej obsługi kasowej;
Rb-27S
4) w kolumnie "Dochody wykonane (wpływy minus zwroty)" wykazuje się dochody wykonane na podstawie ewidencji analitycznej do rachunku bieżącego - subkonto dochodów POWIĘKSZONE o środki w drodze, które nie wpłynęły na rachunek bieżący - subkonto dochodów do końca okresu sprawozdawczego, stanowiące wpłaty z tytułu dochodów dokonanych w kasie jednostki, w placówce pocztowej w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. - Prawo pocztowe (Dz. U. z 2020 r. poz. 1041, z późn. zm.), zwanej dalej "ustawą - Prawo pocztowe", w biurze usług płatniczych, w instytucji płatniczej lub w instytucji pieniądza elektronicznego i zapłaconych kartą płatniczą oraz wpłaty przekazane do banków w ramach zastępczej obsługi kasowej;"
Fragment z rozporządzenia:
Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 11.01.2022 r. w sprawie sprawozdawczości budżetowej
Rb-27zz
"3) w kolumnie "Dochody wykonane ogółem" wykazuje się dochody wykonane na podstawie ewidencji analitycznej do konta rachunek bieżący jednostki budżetowej stanowiące wpłaty z tytułu dochodów dokonanych w kasie jednostki, w placówce pocztowej w rozumieniu ustawy - Prawo pocztowe, w biurze usług płatniczych, w instytucji płatniczej lub w instytucji pieniądza elektronicznego i zapłaconych kartą płatniczą oraz wpłaty przekazane do banków w ramach zastępczej obsługi kasowej;
Rb-27S
4) w kolumnie "Dochody wykonane (wpływy minus zwroty)" wykazuje się dochody wykonane na podstawie ewidencji analitycznej do rachunku bieżącego - subkonto dochodów POWIĘKSZONE o środki w drodze, które nie wpłynęły na rachunek bieżący - subkonto dochodów do końca okresu sprawozdawczego, stanowiące wpłaty z tytułu dochodów dokonanych w kasie jednostki, w placówce pocztowej w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. - Prawo pocztowe (Dz. U. z 2020 r. poz. 1041, z późn. zm.), zwanej dalej "ustawą - Prawo pocztowe", w biurze usług płatniczych, w instytucji płatniczej lub w instytucji pieniądza elektronicznego i zapłaconych kartą płatniczą oraz wpłaty przekazane do banków w ramach zastępczej obsługi kasowej;"
-
- Praktykant
- Zajmuję się: księgowość
- Kontakt:
Też miałam taką sytuację i zrobiłam dokładnie tak samo, chociaż miałam na początku zagwozdkę.dolga pisze: 29 mar 2023, 10:27 Na 222 księguje się zrealizowane dochody ze sprawozdania i takim sposobem na 222 wisi mi kwota po Ma na kwotę nieprzekazanych dochodów oraz na 141 jako środki pieniężne w drodze po wn. Także w zzf widnieje odpowiednia kwota z konta 222 zgodna ze sprawozdaniami budżetowymi. Natomiast w bilansie widnieją środki pieniężne w drodze jako inne środki pieniężne w Aktywach, natomiast w pasywach w pkt Zobowiązania krótkoterminowe: rozliczenie z tyt dochodów budżetowych.
Czyli na koniec roku zostało Ci saldo 141 i 222?
130 konto się zamknęło? A na początku roku ten wpływ zaksięgowałaś 130/141 ?
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Tak, ale odnośnie dochodów ze sprawozdania Rb-27S, a nie Rb-27ZZ - patrz "Ninka11"dolga pisze: 29 mar 2023, 10:27 Na 222 księguje się zrealizowane dochody ze sprawozdania i takim sposobem na 222 wisi mi kwota po Ma na kwotę nieprzekazanych dochodów oraz na 141 jako środki pieniężne w drodze po wn. Także w zzf widnieje odpowiednia kwota z konta 222 zgodna ze sprawozdaniami budżetowymi. Natomiast w bilansie widnieją środki pieniężne w drodze jako inne środki pieniężne w Aktywach, natomiast w pasywach w pkt Zobowiązania krótkoterminowe: rozliczenie z tyt dochodów budżetowych.
Oprócz środki pieniężne w drodze - Księgowość przeczytaj również:
Do Sara70-AOON
Księgowy noob tutaj, nie wiem jak rejestrować napiwki
AOON, OW - ryczałt na dojazy
Informacja dodatkowa do bilansu
inne źródła ciepła
prace remontowe - Księgowanie
Obowiązek zmniejszenia zużycia energii elektrycznej o 10%
rozliczenie wpłaty nienależnie pobranego zas.rodzinnego
AOON w bilansie
Samoobsługowa stacja naprawy rowerów
Nienależnie pobrane św. rodz. Ukraina