Stan zdrowia opiekunów zastępczych - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 22 sie 2014, 9:04

Witam,
mając w głowie te wszystkie przypadki "złych" rodzin zastępczych o których było ostatnio głośno, mam pytanie odnośnie tego, jak sprawdzacie stan zdrowia opiekunów zastępczych, i mam tu na myśli zdrowie zarówno fizyczne jak i psychiczne. Wiem, że rodziny dostarczają co 2 lata zaświadczania od lekarza, który może stwierdzić czy osoba jest zdrowa somatycznie itd. Ale nie musi wcale wiedzieć, że leczy się np. psychiatrycznie. Obawiam się takich sytuacji, w których rodzina może zataić to, że któryś z opiekunów ma problemy psychiczne, co może przekładać się na jakość opieki nad dziećmi. I tu moje pytanie jak sobie z tym radzicie, jakie macie pomysły na to żeby sobie z tym poradzić? Może po zmianach w ustawie będzie to wszystko bardziej jasne bo jak na razie trudno jest przełożyć przepisy na praktykę :roll:
thepennywise
Praktykant
Od: 02 kwie 2012, 23:16
Zajmuję się:

Napisano: 22 sie 2014, 11:17

tylko można liczyć na dobrych psychologów, którzy chyba co najmniej raz na dwa lata będą mieli sporządzać opinię rodziny zastępczej i chyba taka opinia powinna być poprzedzona jakimiś konkretnymi badaniami a nie "na gębę"... w ogóle dużo zmian przyniesie ta nowelizacja... ale czy 15 rodzina na koordynatora to nie za mało? to chyba ten koordynator zajeździ te rodziny... będzie się im ulewać! a wszystko i tak zależy od dobrego koordynatora, jak jest kompetentny i chce mu się (np. rozmawiać z dziećmi), to wychwyci różne sygnały i zauważy w porę...
Dora11

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x