stare starocie, czyli czasy zaliczki alimentacyjnej - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 28 cze 2017, 15:16

Zaczęłam pracować w FA w połowie 2012 r. Fa wcześniej właściwie nie było prowadzone, tylko żeby wypłaty wierzycielce poszły i tyle, wobec dłużnika to tylko sam początek FA. O zaliczce w sumie nie wiem nic, oprócz tego że zaległość dłużnika to należność główna+5%. Ale jakie było postępowanie wobec dłużnika? W GOPS nie znalazłam nigdy przez te lata żadnych teczek dłużników z ZAL. Czytałam ustawę z 2005 r. o dłużnikach i zaliczkach i nic tam nie ma oprócz wywiadu i urzędu pracy. Robiło się jakieś decyzje o zwrocie dla dłużnika? Czy komornik to prowadził tylko na podstawie decyzji przyznającej? Czy komornik mógł umorzyć wtedy dług z zaliczki dłużnikowi czy tylko swoje koszty postępowania?
anavika
Referent
Od: 25 lip 2012, 16:23
Zajmuję się: SR/FA/SW/dodatki

Napisano: 29 cze 2017, 10:06

ehhh to były czasy ustawa tylko 18 art .... :roll:
decyzja o przyznaniu ZA do Komornika.
Postępowanie wobec dłużników: jak dostałaś informacje o stanie i przyczynach bezskuteczności to do OPS o wywiad lub wn do OWD o postępowanie (a Komornicy zapominali wysyłać ww. info :D ) po wywiadzie sporządzonym przez pracownika socjalnego - inf do KS, PUP (jeśli był zarejestrowany) lub zobowiązanie do zarej w PUP. Też było starostwo i prokuratura, gdy uniemożliwiali tak jak teraz.
Ale żadnych decyzji dla dłużnika, upomnień, tytułów, przyłączeń ... tylko końcowe rozliczenie z KS ile oni mają na stanie zadłużenia a ile my (jak ZA likwidowali).
Komornik nie mógł umarzać zaległości z ZA bo OPS jest wierzycielem .... i z tego co mi się kojarzy swoich kosztów też nie umarzali ... chyba, że mi coś umknęło...
fajnie było powspominać te czasy ... (ja już 10 latek na ZA/FA)
anula3b
Praktykant
Od: 22 cze 2017, 9:42
Zajmuję się: FA

Napisano: 29 cze 2017, 22:59

anula3b pisze:ehhh to były czasy ustawa tylko 18 art .... :roll:
decyzja o przyznaniu ZA do Komornika.
Postępowanie wobec dłużników: jak dostałaś informacje o stanie i przyczynach bezskuteczności to do OPS o wywiad lub wn do OWD o postępowanie (a Komornicy zapominali wysyłać ww. info :D ) po wywiadzie sporządzonym przez pracownika socjalnego - inf do KS, PUP (jeśli był zarejestrowany) lub zobowiązanie do zarej w PUP. Też było starostwo i prokuratura, gdy uniemożliwiali tak jak teraz.
Ale żadnych decyzji dla dłużnika, upomnień, tytułów, przyłączeń ... tylko końcowe rozliczenie z KS ile oni mają na stanie zadłużenia a ile my (jak ZA likwidowali).
Komornik nie mógł umarzać zaległości z ZA bo OPS jest wierzycielem .... i z tego co mi się kojarzy swoich kosztów też nie umarzali ... chyba, że mi coś umknęło...
fajnie było powspominać te czasy ... (ja już 10 latek na ZA/FA)
Dziękuje, dziękuję, dziękuje, dziękuję :) Czytałam ustawę z 2005r. ale nie wczytałam się czy były jakieś zmiany do czasu FA i tak mi się zdawało, że było jak piszesz. Ale wolałam się upewnić u kogoś kto to przeżył :D jeszcze się upewnię jak sprawa wygląda u komornika, ale już mi nie może zarzucić, że jestem całkiem "zielona"
anavika
Referent
Od: 25 lip 2012, 16:23
Zajmuję się: SR/FA/SW/dodatki

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x