Czy do stażu pracy mogę doliczyć okresy pracy na umowy o pracę potwierdzone zaświadczeniem o zgłoszeniu do obowiązkowych ubezpieczeń z ZUS? Pracownikowi brakuje świadectw pracy? Jeśli tak to czy jest do tego jakaś podstawa prawna?
Podstawowym dokumentem potwierdzającym staż pracy jest na pewno świadectwo pracy, ale nie oznacza to, że jest on jedyny. Przepisy nie ograniczają zakresu dokumentów, którym mogą zostać wykazane okresy zatrudnienia, a zatem może to być każdy dokument, z którego w wiarygodny sposób wynikało co najmniej, że dana osoba pozostawała w zatrudnieniu w ramach stosunku pracy oraz okresy tego zatrudnienia.
Przepisy polskie nie wskazują na katalog dokumentów potwierdzających staż pracy. W szczególności, nie ograniczają środków dowodowych w odniesieniu do ustalania stażu pracy pracownika jedynie do świadectw pracy. Takich dokumentów może być więcej. Będą to często zaświadczenia o zatrudnieniu wydane przez pracodawcę, zaświadczenia z ZUS o okresach ubezpieczenia. Może to być również umowa o pracę, ale wyłącznie w powiązaniu z innymi dokumentami, które co najmniej uprawdopodobnią datę końcową zatrudnienia (np. wypowiedzenie tej umowy o pracę).
Zatem uznanie stażu pracy na podstawie innego dokumentu niż świadectwo pracy zależy od pracodawcy.
Zajmuję się: Zielona Linia udziela informacji na temat usług rynku pracy, świadczeń oraz wsparcia oferowanego przez urzędy pracy. Odpowiadamy na pytania z zakresu Kodeksu pracy.
Dziękuje za odpowiedź. Na tą chwilę jestem skłonna doliczyć ten staż pracy (oczywiście za zgodą Kierownika). Czytałam dużo artykułów właśnie z taką interpretacją jak wyżej. Martwi mnie to, że nie ma na to żadnej podstawy prawnej i w razie kontroli nie wybronię tego. Oczywiście zdanie na ten temat może być zależne od kontrolującego.