Mam pytanie, czy ktoś wie jaka jest definicja stosunku bezpośredniej podleglosci sluzbowej? Mamy kierownika, glowna ksiegowa i ksiegowa. kto komu podlega? rozpatruje art. 27 ustawy o pracownikach samorządowych. Bardzo mi zależy na odp
Fragment komentarza do ustawy o pracownikach samorządowych
Autor
Magdalena Rycak
Stan prawny: 1-09-2013
"Ocena powinna być dokonana przez bezpośredniego przełożonego pracownika. Źródłem informacji na temat podległości służbowej z danej jednostce powinien być regulamin organizacyjny jednostki, z którego powinna wynikać hierarchia poszczególnych stanowisk131 . Z reguły bezpośrednim przełożonym pracownika jest kierownik komórki organizacyjnej urzędu lub innej jednostki samorządowej, takiej jak wydział, biuro czy ośrodek. Z kolei w przypadku kierowników poszczególnych komórek i pracowników nieprzydzielonych formalnie do żadnej z komórek danej jednostki bezpośrednim przełożonym dokonującym okresowej oceny będzie szef danej jednostki, np. wójt czy starosta133 ."
Dziekuje, tylko ze mi nie chodzi o ocenę pracowników samorządowych. Chodzi mi jedynie o to czy glownym księgowym może być ojciec osoby zatrudnionej na stanowisku ksiegowej
Art. 26. Małżonkowie oraz osoby pozostające ze sobą w stosunku pokrewieństwa do drugiego stopnia włącznie lub powinowactwa pierwszego stopnia oraz w stosunku przysposobienia, opieki lub kurateli nie mogą być zatrudnieni w jednostkach, o których mowa w art. 2, jeżeli powstałby między tymi osobami stosunek bezpośredniej podległości służbowej.
jeżeli z reg. organizacyjnego wynika, że jest podległość to NIEEEEEEEE. Podległość musi być BEZPOŚREDNIA!!!!
jeżeli nie ma bezpośredniej podległości (w co wątpie) i wygra konkurs (bo to stanowisko urzędnicze) na uczciwych zasadach to TAKKKKKK