Pani złożyła mi wniosek na siebie, męża dwójkę niepełnoletnich dzieci i jedno dorosłe - kończy 25 lat 9.07.2015r. Mam zaświadcznie z uczelni tego dorosłego dziecka "o ukończeniu studiów" gdyż egzamin dyplomowy został złozony w marcu 2015r. Jednak na zaświadczeniu zaznaczyli że rok akademicki na tej uczelni trwa do września 2015r. Czy waszym zdaniem mogę przyznać kdr dla wszystkich czlonkow rodziny? Oczywiście dla tego dorosłego dziecka juz nie zdązy dojść karta ale przynajmniej pozostali mogli by zachować uprawnienia. Nie wiem tylko czy mogę ją traktować jeszcze jako studenta??
Zgodnie z zaświadczeniem ze szkoły, rok akademicki kończy się we wrześniu, na dzień składania wniosku 25-letni student jest jeszcze osobą uprawnioną do ubiegania się o przyznanie karty dużej rodziny. W tym przypadku wprowadziłabym do systemu wszystkich członków rodziny, a następnie zamówiła je dla karty dla wszystkich oprócz studenta.
A dlaczego dla tego studenta już nie? wiem że praktycznie nie ma to sensu bo i tak nie zdąży już przyjść ale właściwie na dzień rejestrowania wniosku w systemie tak jak piszesz jest jeszcze uprawniony więc na jakiej podstawie mam tam zaznaczyć nie zamawiam?
A może wprowadzić wniosek po 9 lipca i wprowadzić go w opcji postępowanie wyjaśniające? Wtedy reszta otrzyma karty, a studentowi już nie będzie się zamawiało.
zadzwoniłam na infolinie ministerstwa poinformowali mnie, że mam zamówić karty dla wszystkich oprócz tego dziecka kończącego 25lat. Tak sobie myślę że dla pewności że wszystko mam ok poproszę Panią która jest wnioskodawcą żeby mi zmieniła na wniosku że nie wnosi o przyznanie karty dla tego dziecka.