stwierdzenie wygaszenia decyzji wykonanej w całości ?? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 16 lut 2021, 17:51

witam,
temat trochę prowokujący, ponieważ jak wiadomo nie da się stwierdzić wygaszenia decyzji ( art. 162 par. 1 pkt 1) wykonanej w całości..
pytanie , co robicie w takiej sytuacji gdzie dodatki już wypłacone (decyzja wykonana) a tu nagle spływa do was info np. o zgonie ?
na jakiej podstawie żądać zwrotu i ew. czy w ogóle żądać ?
przykład: dodatek za okres IX/20- II/21 ( czyli już wypłacony w całości) a powiedzmy w lutym wpływa informacja, że wnioskodawca zmarł w XII/20
czyli decyzja już w XII/20 (w chwili zgonu) stała się bezprzedmiotowa i dodatki za I, II /21 to świadczenie nienależne
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 17 lut 2021, 2:53

Ja bym zrobiła tak, że stwierdziłabym wygaśnięcie decyzji (bezprzedmiotowa - zgon wnioskodawcy) i wysłała ją zarządcy wraz z dodatkowym pismem z prośbą o zwrot dodatku za I i II.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 17 lut 2021, 8:02

Podoba mi się pomysł Krwawej i sama też tak bym zrobiła.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 17 lut 2021, 14:44

Ja bym zrobiła tak, że stwierdziłabym wygaśnięcie decyzji (bezprzedmiotowa - zgon wnioskodawcy) i wysłała ją zarządcy wraz z dodatkowym pismem z prośbą o zwrot dodatku za I i II.
wszystko się by i zgadzało gdyby decyzja stwierdzająca wygaszenie została wydana jeszcze w trakcie realizacji dodatku
ale w moim przypadku decyzja przyznająca dodatek została zrealizowana w całości -wykonana więc nie ma jej jak wygasić i tu jest problem ...
bo na podstawie czego żądać zwrotu dodatku skoro nie można wydać decyzji stw. wygaszenie ?
brodafix
Podinspektor

Napisano: 17 lut 2021, 16:03

brodafix pisze:
17 lut 2021, 14:44
wszystko się by i zgadzało gdyby decyzja stwierdzająca wygaszenie została wydana jeszcze w trakcie realizacji dodatku
ale w moim przypadku decyzja przyznająca dodatek została zrealizowana w całości -wykonana więc nie ma jej jak wygasić i tu jest problem ...
bo na podstawie czego żądać zwrotu dodatku skoro nie można wydać decyzji stw. wygaszenie ?
ja bym więc wysłała pismo tylko do zarządcy o zwrot dm ponieważ właściciel lokalu zmarł w grudniu a dodatki były wypłacane więc niech zwrócą...tylko ładniej ubrała w słowa...
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 17 lut 2021, 17:59

ja bym więc wysłała pismo tylko do zarządcy o zwrot dm ponieważ właściciel lokalu zmarł w grudniu a dodatki były wypłacane więc niech zwrócą...tylko ładniej ubrała w słowa...
i tu niestety kolejny problem ...
ponieważ zarządca nie jest stroną w postępowaniu i właściwie nie ma podstaw prawnych aby od niego żądać zwrotu dodatku.
zarządca może ale wcale nie musi zwrócić pobranego świadczenia a jak się uprze to można zrobić .... nic ;)
brodafix
Podinspektor

Napisano: 18 lut 2021, 6:13

Brakuje tu jakiegoś takiego jednego koralika w tym łańcuszku. Nie Twoja, ani urzędu, który reprezentujesz, wina, że nie wiedziałeś, że pacjent zmarł i nie mogłeś zrobić wygaśnięcia decyzji w trakcie jej trwania. No ale z chwilą śmierci wnioskodawcy decyzja powinna z mocy prawa wygasnąć, a nie wygasa i to jest ten koralik.
Z drugiej strony dlaczego nie stwierdzić wygaśnięcia decyzji, która już się wykonała? Zaistniały nowe okoliczności, w tym wypadku ździebko istotne (śmierć wnioskodawcy).
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2021, 8:23

brodafix pisze:
17 lut 2021, 17:59
i tu niestety kolejny problem ...
ponieważ zarządca nie jest stroną w postępowaniu i właściwie nie ma podstaw prawnych aby od niego żądać zwrotu dodatku.
zarządca może ale wcale nie musi zwrócić pobranego świadczenia a jak się uprze to można zrobić .... nic ;)
miałam podobną sprawę...i zawsze zarządca mi zwracał pieniądze :) może trzeba jakoś po...oczarować ;)
VIP

Napisano: 18 lut 2021, 9:30

:-) pisze:
18 lut 2021, 8:23
miałam podobną sprawę...i zawsze zarządca mi zwracał pieniądze :) może trzeba jakoś po...oczarować ;)
Mam nadzieję, że nie stosowałaś metody na wnuczka? ;)
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2021, 9:50

Krwawa pisze:
18 lut 2021, 9:30
:-) pisze:
18 lut 2021, 8:23
Mam nadzieję, że nie stosowałaś metody na wnuczka? ;)
:shock: no wiesz?! .... ;) oj...trzeba się jakoś dogadać...
VIP

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x