Stypendia a epidemia
-
- Praktykant
- Zajmuję się: stypendia socjalne
- Kontakt:
Stypendia a epidemia
Czy ma ktoś wzór decyzji zmieniającej, na jakie akty prawne trzeba się powołać w związku ze stanem epidemii. Stypendium chcę przekazać w formie świadczenia pieniężnego.
Proszę o pomoc
Proszę o pomoc
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA/SR
- Kontakt:
Re: Stypendia a epidemia
Czesc, ale co ty chcesz w zwiazku z tym stanem epidemii zmieniac bo nie rozumiem?
-
- Referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
ponawiam pytanie, również chciałabym zmienić formę stypendium szkolnego
z bonów na gotówkę.
mam taką możliwość zgodnie z naszą uchwałą.
pytanie tylko czy muszę żądać faktur za stypendium jeśli zmienię na gotówkę? jeśli dodatkowo nie mam takiego zapisu w uchwale ?
ktoś coś pomoże ?
z bonów na gotówkę.
mam taką możliwość zgodnie z naszą uchwałą.
pytanie tylko czy muszę żądać faktur za stypendium jeśli zmienię na gotówkę? jeśli dodatkowo nie mam takiego zapisu w uchwale ?
ktoś coś pomoże ?
- MadJack
- Referent
- Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW
- Kontakt:
Jeśli wasz regulamin daje taką możliwość, to zwyczajnie powołujecie się w podstawie prawnej na art. 90d ust. 5 ustawy o systemie oświaty. Co jak co ale sądzę, iż stan zagrożenia epidemiologicznego na terenie całego kraju jest wystarczającą podstawą aby przyznać stypendium szkolne w formie świadczenia pieniężnego. W tym wypadku uważam, że nie jest konieczne zbieranie jakichkolwiek faktur.
-
- Referent
- Kontakt:
Bardzo dziękuje za wyrażenie swojej opinii i odpowiedź.
Tez jestem takiego zdania. Kuratorium potwierdziło mi ustnie ,że mam taka możliwość i mogę z tego skorzystać.
Tez jestem takiego zdania. Kuratorium potwierdziło mi ustnie ,że mam taka możliwość i mogę z tego skorzystać.
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚR, FA, DO, DW, ŹC, DE, CP ...
- Kontakt:
Witam, ma ktoś może wzór decyzji - chcemy wypłacać stypendium bez faktur w związku z epidemią. czy z ustawy o systemie oświaty będzie dobry art. 90d ust. 5?
-
- Referent
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
My dokładnie tak samo zrobiliśmy. Zmieniliśmy formę z tych faktur na świadczenie w formie pieniężnej. W naszej uchwale mamy taki zapis (d) w formie świadczenia pieniężnego, jeżeli organ uzna, że wypłata w w/w formach jest niemożliwa).Maja512 pisze: 08 maja 2020, 7:33 Bardzo dziękuje za wyrażenie swojej opinii i odpowiedź.
-
- Referent
- Kontakt:
my również wykorzystując art. 90d ust. 5, zmiana z bonów na gotówkę, bez okazywania faktur.
z powołaniem na rozporządzenie o wirusie sars-cov-2.
puki co tylko w okresie od stycznia do czerwca br.
z powołaniem na rozporządzenie o wirusie sars-cov-2.
puki co tylko w okresie od stycznia do czerwca br.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ps
- Kontakt:
a jeżeli nie mamy żadnego zapisu w uchwale że istnieje możliwość zamiany na świadczenie pieniężne to nie można tego zmienić na podstawie art. 90d ust 5? Ktoś wie?
-
- Referent
- Kontakt:
dzwoniłam w tej sprawie do Kuratorium Oświaty. uzyskałam informację,że można zrobić formę pieniężną zgodnie z ustawą - realizacja jak miałaby wyglądać powiedziano mi że do decyzji kierownika odpowiedzialnego za realizacje zadania. my w uchwale dodatkowo jednak posiadamy zapis o realizacji formy gotówkowej -że płatność na wniosek wnioskodawcy na pisemną prośbę. nie mam informacji jednak o przedkładaniu za to faktur.
w decyzji zatem zrobiłam - przelewem na konto wnioskodawcy bez adnotacji o przedkładaniu faktur (zgodnie zatem z uchwałą). jednakże w oświadczeniu przy odbiorze decyzji strona poświadcza że będzie wydatkować zgodnie z przepisami ustawy. i dałam dwa miesiące na przedłożenie faktur( do końca sierpnia).
w decyzji zatem zrobiłam - przelewem na konto wnioskodawcy bez adnotacji o przedkładaniu faktur (zgodnie zatem z uchwałą). jednakże w oświadczeniu przy odbiorze decyzji strona poświadcza że będzie wydatkować zgodnie z przepisami ustawy. i dałam dwa miesiące na przedłożenie faktur( do końca sierpnia).
Oprócz Stypendia a epidemia - Stypendia przeczytaj również:
Dochód z PCPR za bycie rodziną zastępczą - czy liczyć do dochodu?
wniosek o udostępnienie danych do szkoły
co zrobić
WZNOWIENIE POSTĘPOWANIA
wpłynęła Wam dotacja?
Przeliczać czy nie ?
wzór decyzji zmieniającej
Uzyskanie dochodu
czy w tym przypadku przeliczacie dochód
Decyzje zmieniające I-VI 2020
zmiana wysokości stypendium od grudnia
stypendium nalezne za I-II, decyzja z IV a faktura z marca
pilne! Ustawa COVID-19,zawieszenie terminów, a decyzje zmieniające I-VI.2020
waloryzacja
czy jest możliwe aby wpłynęła dotacja bez umowy?
Wydatki kwalifikowane do stypendium