stypendia decyzje -termin - Stypendia

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 07 mar 2014, 11:08

Witam
potrzebuje pomocy wydalismy decyzje po rozpatrzeniu wniosku na stypendium na okres wrzesień grudzien. wydajac decyzje(oczywiscie w chwili otrzymania srodków) na styczen czerwiec bierzecie jakies oswiadczenia jezeli tak to za jaki okres? czy poprostu wydajecie dcyzje i nie weryfikujecie nic oswiadczeniami ,bo to osoby powinny zglosic?
jak wogole u was sie praktykuje z decyzjami? czy wydajecie na caly okres? potrzebuje pomocy
~Dominika

Napisano: 07 mar 2014, 12:58

ja wydaję dwie decyzje,od września do grudnia i później od stycznia do m-ca na jaki wystarczy kasy, na początku marca zbieram oświadczenia o wyrażeniu zgody przez wnioskodawcę na zmianę decyzji, dodatkowo w tym oświadczeniu strona pisze czy sytuacja dochodowa i rodzinna uległa zmianie, czy nie, jeśli coś się zmieniło to żądam odpowiednich dokumentów i ustalam czy istnieje prawo do stypendium na dalszy okres
~krysia

Napisano: 07 mar 2014, 13:09

Oświadczenia:
1. aby zmienic decyzję musi byc zgoda strony (155)!,
2. przed wydaniem decyzji dobrze byłby mieć oswiadczenie ze rodzina( a w zasadzie uczeń) nadal spełnia kryteria do otrzymywania stypendium. Pewne okoliczności organ wie z urzędu ale nie wszysko.
Na pewno oświadczenie musi być złożone przed wydaniem decyzji, bowiem gdy okaze się że nastapiła zmiana dochodów albo sytuacji rodzinnej należy sprawdzić czy rodzina się kwalifikuje a jesli nie, to od kiedy. Być moze należy wówczac rozważyć wydanie decyzji cofajacej lub wstrzymującej stypendium a nie zmieniającej.
~monia

Napisano: 07 mar 2014, 14:08

zmieniam ta decyzje wydana do grudnia w czesci dotyczacej terminu przyznania tak? czyli ze przyznaje od stycznia do czerwca? czy dobrze to zrozumiałam??
~Dominika

Napisano: 07 mar 2014, 15:05

Dominiko też się do tego przymierzam czyli do zmiany decyzji (pierwszy raz). I zastanawia mnie kilka rzeczy:

1) Wpisujecie w jakiś rejestr oświadczenia stron ? kontaktujecie się z wnioskodawcami aby podeszli i podpisali oświadczenie?

Ja mam zamiar listownie/telefonicznie powiadomić wnioskodawców o zamiarze zmiany decyzji - gdzieś koło Kwietnia (jak już będzie znana kwota budżetu na stypendia)

2) Pytanie identyczne jak powyżej Dominika - decyzje zmieniamy w części dotyczącej \"terminu\" czyli z 3 miesięcy wydłużamy np. do 6 miesięcy. Czy nie powinno się jeszcze zmienić w części dotyczącej wysokości kwoty przyznania ?

~Tom

Napisano: 07 mar 2014, 15:22

w częsci dotyczacej kwoty tez masz racje...słuszna uwaga:) dzieki... no własnie nie wiem jak do tego sie zabrac...ale napewno jakies dzialania musze zrobic...moze sa tu osoby ktore juz przeszły przez ten etqp prac i podziela sie doswiadczeniami...
~Dominika

Napisano: 07 mar 2014, 15:24

mysle ,ze trzeba wysłac zawiadomienie o wszczeciu postepowania odnosnie tych zmian..tak mi sie wydaje....
~Dominika

Napisano: 07 mar 2014, 16:02

Jeśli stypendia są przyznane do czerwca - to zmieniasz tylko kwotę, jeśli były do grudnia to należy zmienic kwote i termin ( o ile wystarczy dotacji na taką zmianę).
w sprawach oswiadczen szybszy kontakt telefoniczny, ale uwaga jesli strona nie zjawi się to konieczne wysłać zawiadomienie o możliwości zwiekszenia stypendium oraz konieczności wyrażenia zgody na taką zmianę (lub w inny sposób powiadomić ale taki, który mozna udokumentować w aktach). Bez zgody strony na zmianę decyzji nic nie możemy zrobić.
~monia

Napisano: 07 mar 2014, 17:01

`~~monia mam jeszcze jedno pytanie ...doradz prosze kiedy bierzesz oswiadczenia czy teraz w marcu? czy w chwili ydawania decyzji??/
jak to robisz krok po kroku
~Dominika

Napisano: 07 mar 2014, 17:14

Przygotowuję sobie juz teraz ale daję w zasadzie razem z decyzją tzn. złożą oswiadczenie + zgoda na zmianę a potem dostają decyzję(ale to dopiero jak mi środki wpłyną). w ten sposób oszczędzam czas sobie i innym (na szkoleniu niejednokrotnie Pan mówił ze tak można robić).
Niekiedy jak mam czas to dzwonię wcześniej do ludzi, informuję o zmianie dec i dopytuję o sytuacji, aby przygotowali sobie dokumenty na niektóre okoliczności, ale to bardzo rzadko.
~monia

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x