Samotna matka pobiera stypendium. 1 marca wyszła ponownie za mąż i prawdopodobnie dochody rodziny przekroczą kryterium. Czy wystarczy jej oświadczenie o zmianie sytuacji w rodzinie i dokument stwierdzający dochody męża? Jak mam wydać decyzję? Czy zmieniającą na styczeń i luty a wstrzymującą od marca? Czy też mogę wydać jedną decyzję i w niej wszystko opisać? Proszę pomóżcie...
jeśli dochody przekroczą kryterium dochodowe, to bierzesz od kobitki oświadczenie, że w związku ze wzrostem dochodów w rodzinie i przekroczeniem kryterium dochodowego, nie będzie ubiegać się o przyznanie stypendium na okres od stycznia do czerwca, wpinasz do akt i koniec. Ja tak robię ponieważ o takim trybie postępowania mówił Pan na szkoleniu
tak jak krysia, ale ja raczej wziełbym podanie o wstrzymanie wypłaty stypendium( rezygnację ze stypendium). Kobitka nie ma o co się ubiegać, bo ma przyznane stypendium wcześniejszą decyzją ( a przynajmniej tak to rozumiem)
Kobieta ma przyznane stypendium na rok szkolny 2013/2014, od września do grudnia. Czy zrobię dobrze, jeśli na styczeń-luty wydam decyzje zmieniajacą a od marca decyzję wstrzymujacą wyplatę?
Miałam taki przypadek kontaktowałam się w tej sprawie z radcą prawnym ośrodka powiedział, że w jednej decyzji za okres od stycznia do lutego przyznaję następnie od maca do czerwca wstrzymuję, ponieważ nie ma podstawy prawnej, czyli zwiększenia dochodu w styczniu i lutym, dlatego też kobiecie należy się stypendium za ten okres.