Stypendium a zasiłek dla samotnej matki
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Czy we wrześniu na nowy okres będą wliczac mi stypendium na dzieci do dochodu i od września 2016 miałam dodatek z tytułu samotnej matki ok 190zl czy to też mi wlicza do dochodu? Jaki dochód za jaki rok będą brać we wrześniu
- Marcelino
- Starszy referent
- Zajmuję się: sr/sw
- Kontakt:
Re: Stypendium a zasiłek dla samotnej matki
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pyt ale co wiem to powiem. Dodatek z tyt. samotnego wych jak i inne świadczena rodzinne nie wliczają się do obliczania dochodu do Z.rodzinnego 500+ czy funduszu oprócz świadczena rodzicielskiego. Składając wniosek gdzieś ok września 2018r. dochód będzie brany za 2017r. z tym że uaktualniony stan na dzień składania wniosku czyli dochód osiągany w 2017r i trwający do nadal będzie uśredniony z miesięcy w jakich był osiągany i przeliczony na osobę w rodzinie na mc. Natomiast jeżeli tego dochodu z 2017r. nie będzie w dniu składania wniosku to nie będzie brany pod uwagę(utrata)Jest i druga strona medalu jeżeli ktoś podejmie pracę (lub nabędzie inny rodzaj uzysku) po grudnu 2017r i to będzie trwało nadal trzeba będzie doliczyć dochód z odpowiedniego miesiąca (do miesięcznego średniego dochodu z 2017r) za jaki nastąpił uzysk. Styp. np socjalne do doch będzie sie brało średnią miesieczną z 2017 (1/12)
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Oprócz Stypendium a zasiłek dla samotnej matki - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
składki o ŚP, SZO, jak teraz robicie ustalenie okresów
Kontrola z mops a umawianie sie
Krus na wniosek - a zdrowotne gdzie? wdowa
samotne wychowywanie i urodzenie drugiego dziecka
czy dobrze licze dochód z działalności
świadczenie pielęgnacyjne od kiedy przyznać
czy dostaliście pisma w sprawie żłobków
praca w spółdzielni - nie jest członkiem spółdzielni
SZO a podleganie obowiązkowemu ubezpieczeniu w KRUS
uzysk z prac interwencyjnych i umowy
Emp@tia dlaczego nie działa od wczoraj