SZO a podleganie obowiązkowemu ubezpieczeniu w KRUS

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
gres14
Stażysta
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

SZO a podleganie obowiązkowemu ubezpieczeniu w KRUS

Post autor: gres14 »

Pan złożył wniosek na SZO i przedstawił zaświadczenie z Urzędu miasta iż jest właścicielem gospodarstwa rolnego w pow. 1,09 ha przeliczeniowego. Są dwie pozycje:
0,63 ha
0,46 ha udział 1/2
Wysłałam do Krus czy podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu.
Krus stwierdził że nie bierze pod uwagę udziałów i liczy całość gospodarstwa. Pan nabył pole 5 lat wstecz i nie zgłosił tego faktu. Do zwrotu do KRUS ponad 9000zł( Pan nie ma takiej kwoty).Czy ja mogę przyjąć oświadczenie Pana, że chce aby składki odprowadzać mu do ZUS mimo że podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu w KRUS i ma zaległości.
ew@1
Referent
Zajmuję się: ŚW,FA, 500+
Kontakt:

Re: SZO a podleganie obowiązkowemu ubezpieczeniu w KRUS

Post autor: ew@1 »

a czy KRUS wydał decyzję w tej sprawie i zobowiązał wójta, burmistrza do płacenia składek?
najpierw ustaliłabym to z KRUS ...
gres14
Stażysta
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Post autor: gres14 »

Klient w KRUSIE przedstawił tylko zaświadczenie o polu i pytał tylko teoretycznie nie chce się ujawniać bo nie ma kasy na spłatę zadłużenia. Już woli zrezygnować ze świadczenia niż spłacać 9000,00zł plus odsetki. Nawet na raty musiałby spłacić od razu połowę resztę na raty -a tu brak gotówki.
ew@1
Referent
Zajmuję się: ŚW,FA, 500+
Kontakt:

Post autor: ew@1 »

trochę sytuacja bez wyjścia ...
jak wystąpił do Ciebie o SZO to rezygnuje z pracy ... a wiesz że ma gospodarstwo to musi zrezygnować z pracy również w gospodarstwie
a Ty po przyznaniu SZO powinnaś zapytać KRUS czy zostanie objęty ubezpieczeniem emerytalno-rentowym na podstawie art. 16 ust. 2 pkt 4 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników ...
czyli ... nie ma wyjścia żeby z tym KRUS-em jakoś się dogadać
chyba, że KRUS Ci odpisze że nie podlega to zaczniesz opłacać ZUS... tego nie wiemy
Awatar użytkownika
Marcelino
Starszy referent
Zajmuję się: sr/sw
Kontakt:

Post autor: Marcelino »

A ja tam się o takie sprawy KRUSU nie pytam, klient ma prawo wyboru chce KRUS to idzie z naszą dec do KRUS i tam składa odpowiedni wniosek, w tedy KRUS obciąża nas, z kolei jak chce ZUS to ubezpieczam go w ZUS patrząc na jego okresy składkowe itp a KRUS mnie w tedy nie obchodzi nic ich nie pytam i nic nie zgłaszam, ale nawet jeżeli ten Pan teraz uniknie płacenia składek w KRUS to i tak go kiedyś nie minie regulacja czasu w którym podlegał obowiązkowi płacenia w KRUS składek
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
ODPOWIEDZ