stypendium-staż niepodlegajace opodatkowaniu

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
swiadczeniarodzinne
Praktykant
Zajmuję się: sr/fa
Kontakt:

stypendium-staż niepodlegajace opodatkowaniu

Post autor: swiadczeniarodzinne »

Na podstawie zaświadczenia z sepi wynika, że osoba od 28-06-2021 nabyła prawo do stypendium-staż (bez podatkuC). Czy na stary okres świadczeniowy do zasieku rodzinnego 2020/2021 wliczam do dochodu uzyskanego?
Czekolada
Stażysta
Zajmuję się: SR/SW/DS
Kontakt:

Re: stypendium-staż niepodlegajace opodatkowaniu

Post autor: Czekolada »

To zależy od źródła finansowania - jeżeli z środków unijnych to jest uzysk, a jeżeli z Funduszu Pracy to nie.
Od nowego okresu już wszystkie staże są traktowane tak samo (utrata/uzysk)
zniesmaczona35
Podinspektor
Zajmuję się: świadczenia rodzinne
Kontakt:

Post autor: zniesmaczona35 »

a mnie się wydaje ze tez ze srodków unijnych i funduszu pracy to nie jest uzysk i utrata tylko własnie do nowego okresu teraz bedziemy liczyć za cały rok 2020 wypłacone takie stypendia
Czekolada
Stażysta
Zajmuję się: SR/SW/DS
Kontakt:

Post autor: Czekolada »

Ostatnio na szkoleniu u Mazurkiewicza tak nam rozpisywał te staże ale nie będe się upierać, bo zawsze problematyczne były te staże. Akurat na szczęście nie miałam takich przypadków, że doliczenie stażu powodowało przekroczenie dochodu.
zniesmaczona35
Podinspektor
Kontakt:

a ja doliczałam cały czas te unijne staże jako dochód uzyskany i to chyba było źle teraz bede brała je w ośiwadzceniu o nieopodatkowanych za ten 2020 a jako uzyskany i utracony nie
zniesmaczona35
Podinspektor
Kontakt:

dokładnie obojętnie jak się zrobi i tak bedzie zle każdy mwi co innego na szkoleniu radca prawny co innego my co innego
Karolin@
Starszy referent
Zajmuję się: Śr
Kontakt:

Post autor: Karolin@ »

Również zdziwiłam się tym co mówił Pan Mazurkiewicz na szkoleniu, że staże z UE traktujemy jako uzysk a staże z Funduszu pracy nie ma uzysku.
Osobiście robię na odwrót, gdyż
- art. 3 pkt 1 lit c dochody niepodlegające opodatkowaniu na podstawie przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych jest m.in. stypendium dla bezrobotnych finansowane ze środków UE (nieopodatkowane)
- art. 3 pkt 23-24 lit b uzyskanie/utrata zasiłku lub stypendium dla bezrobotnych

Natomiast nowy okres zasiłkowy zmienia się jedynie dochód nieopodatkowany - stypendia dla bezrobotnych finansowane ze środków Unii Europejskiej lub Funduszu Pracy, niezależnie od podmiotu, który je wypłaca.

Osobiście:
stary okres zasiłkowy - staże z UE (dochód nieopodatkowany), staże z RP (uzysk/utrata)
nowy okres zasiłkowy - straże z UE (dochód nieopodatkowany), staże z RP (dochód nieopodatkowany/ utrata/uzysk.

Ale to moja interpretacja, gdy ktoś ma odmienne zdanie bardzo proszę o uzasadnienie z góry dziękuje.
zniesmaczona35
Podinspektor
Kontakt:

wiekszość staży i tak jest płatne z unii więc nie bedzie myslę wiekszego problemu
ops.kk
Praktykant
Zajmuję się: św, fa, cp, sr, ds i co podleci :)
Kontakt:

Post autor: ops.kk »

ale zmiany te obowiązują od 1 lipca 2021 i nieważne czy to stary okres czy nowy!!1 może ktoś jeszcze sie wypowie?
ops.kk
Praktykant
Zajmuję się: św, fa, cp, sr, ds i co podleci :)
Kontakt:

Post autor: ops.kk »

mysle ze ta zmiana powoduje ze jak w przypadku świadczenia rodzicielskiego: robimy uzysk utrate i za rok bazowy wpisujemy na niopodatkowanych i ew. utracamy lub robimy uzysk
ODPOWIEDZ