stypendium stażowe jak wyliczyc dochód
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
stypendium stażowe jak wyliczyc dochód
Mam problem z zaświadczeniem wystawionym o wysokości stypendium stażowego - czy od takiego dochodu odprowadzane są koszty uzyskania przychodu, i czy bierzemy pod uwagę składkę wypadkową? od kwoty brutto powinnam odjąć składki pracownicze czy pracodawcy?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: stypendium stażowe jak wyliczyc dochód
W takim stypendium nie ma kosztów uzyskania przychodu. Składki wypadkowej nie odliczasz od dochodu (w ustawie mowa jest tylko o emerytalnych, rentowych i chorobowych). Od kwoty brutto odejmij składki po stronie pracownika, a nie pracodawcy.
-
- Referent
- Zajmuję się: dod.mieszkaniowe,stypendia szkolne, KDR
- Kontakt:
Ale skoro należy odjąć tylko składki po stronie pracownika, to składki wypadkowej nie powinno się wliczać, bo to jest składka płacona przez pracodawcę.Krwawa pisze:W takim stypendium nie ma kosztów uzyskania przychodu. Składki wypadkowej nie odliczasz od dochodu (w ustawie mowa jest tylko o emerytalnych, rentowych i chorobowych). Od kwoty brutto odejmij składki po stronie pracownika, a nie pracodawcy.
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Mowa jest o tym, co odliczasz. Odliczasz k.u.p. i składki na ubezpieczenie Em, Rent. i Chorob. (ponoszone przez pracownika). Pozostałe składniki wynagrodzenia Cię nie interesują.
-
- Referent
- Kontakt:
A jak czegoś nie rozumiem. Mam dane petenta o kwocie stypendium:
Kwota brutto - 1.810,48 zł
Ubezp. emeryt. - 273,28 zł (19,52%)
Ubezp. rentowe - 112,00 zł (8%)
Ubezp. wypadkowe - 25,20 zł (1,8%)
Kwota netto - 1.400,00 zł
Dwie rzeczy mnie zastanawiają:
1. Wszystkie składki są przerzucone na stażystę, a przecież emeryt. powinny być po równo po 9,76% po stronie pracodawcy i pracownika, rentowe 6,5% po stronie pracodawcy, 1,5% po stronie pracownika a wypadkowe w całości 1,8% po stronie pracodawcy.
2. Dlaczego te składki są liczone od kwoty 1400 zł a nie 1810,48 (np. składka wypadkowa: 1400x1,8%=25,20 zł).
Kwota brutto - 1.810,48 zł
Ubezp. emeryt. - 273,28 zł (19,52%)
Ubezp. rentowe - 112,00 zł (8%)
Ubezp. wypadkowe - 25,20 zł (1,8%)
Kwota netto - 1.400,00 zł
Dwie rzeczy mnie zastanawiają:
1. Wszystkie składki są przerzucone na stażystę, a przecież emeryt. powinny być po równo po 9,76% po stronie pracodawcy i pracownika, rentowe 6,5% po stronie pracodawcy, 1,5% po stronie pracownika a wypadkowe w całości 1,8% po stronie pracodawcy.
2. Dlaczego te składki są liczone od kwoty 1400 zł a nie 1810,48 (np. składka wypadkowa: 1400x1,8%=25,20 zł).
-
- VIP
- Zajmuję się:
Podpowiedzieć? To proszę napisać w jakiej roli występuje mag027 — wnioskodawcy, księgowego, urzędnika, studenta, czy jeszcze kogoś innego.
-
- Referent
- Kontakt:
No ok, jako urzędnika nie powinno mnie interesować dlaczego coś jest wystawione tak a nie inaczej tylko przyjąć to, co mi strona przyniosła, gdyż pod tymi dochodami nie ja się podpisywałam. Nie rozumiem tylko dlaczego wg mojego kierownika mam wliczać składkę wypadkową, jeśli to jest koszt pracodawcy a ja mam odliczyć tylko koszty pracownika.
-
- VIP
- Zajmuję się:
Nie tyle wliczać co nie potrącać z przychodu, bo definicja dochodu nie przewiduje takiego potrącenia. Nie ma znaczenia, że to koszty pracownicze czy pracodawcy. Ponadto lepiej trzymać się zasady, że kierownik ma zawsze rację.
Oprócz stypendium stażowe jak wyliczyc dochód - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Brak CO a jest opłata za CO ?
nowe kryteria dodatków mieszkaniowych
osoba współpracująca przy działalności gospodarczej
drugie wezwanie i wydłuzony termin
Proszę o pomoc w pilnej sprawie!
Cena 1 kWh w przypadklu osoby, która nie ma prądu
Czy napewno dysproporcja czy jednak przyznać dodatek?
Odmowa z art. 6 ust. 2 pkt 2 - wzór decyzji
zawiadomienie o odmownej decyzji
Pomoc pieniężna na pokrycie kosztów utrzymania dziecka
Cena kWh/dostawca Orange, proszę o pomoc.
Prosze opomoc w wyliczeniu dodatku mieszkaniowego
Pomoc w obliczeniu KWh - dodatek mieszkaniowy
Archiwizacja dokumentów z dodatków mieszk.
osoba niezarejestrowana w PUP a DM
Najem okazjonalny, liczba osób