DECYZJA
Na podstawie art.90m ust.1, art.90n ustawy z dnia 7 września 1991r.o systemie oświaty/Dz.U.z 2004r.Nr 256,poz.2572 ze zm./po rozpatrzeniu wniosku złożonego dnia 15.09.2010r przez Pana / imię i nazwisko wnoskodawcy , adres zamieszkania/o przyznanie stypendium szkolnego dld córki / uczennicy/ imię i nazwisko ucznia.
postanawiam
odmówić przyznania pomocy materialnej o charakterze socjalnym - stypendium szkolnego dla :imię i nazwisko ucznia ,nazwa szkoły/ oddział przedszkolny w ..........
U Z A S A D N I E N I E
Stosownie do art.90bust.3 ustawy z dnia 7 września 1991o systemie oświaty/Dz.U. z 2004r Nr 256,poz.2572 ze zm./pomoc materialna przysługuje uczniom szkół publicznych i niepublicznych art.9 ust.1 ustawy określa ,że pierwszą szkołą jest sześcioletnia szkoła podstawowa.Dzieci w wieku 3-6 lat objęte są wychowaniem przedszkolnym .Dziecko w wieku 6 lat jest zobowiązane odbyć roczne przygotowanie przedszkolne w przedszkolu lub w oddziale przedszkolnym zorganizowanym w szkole podstawowej.
W związku z powyższym postanowiono jak wyżej.
P o u c z e n i e
Od niniejszej decyzji służy odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w ..................za pośrednictwem..........w terminie 14 dni od daty jej doręczenia.
Otrzymują:
1.Wnioskodawca
2.a/a
Witam serdecznie .Mam pytanie czy mógłby mi ktoś udzielić porady i pomocy prawnej.Jestem z poza terenu jestem mieszkanką powiatu sieradzkiego i dlatego zależy mi na szybkiej odpowiedzi najlepiej drogą mejlową .Mój problem polega na przyznaniu mojemu synowi stypendium socjalnego w gminie . Moja sytuacja materialna ze względu na leczenie dziecka jest trudna i nie stać mnie na usługi prawnicze dlatego prosiłabym o bezinteresowną pomoc .Dziecko jest siedmioletnie uczęszcza do specjalnego ośrodka szkolno wychowawczego w Sieradzu ze względu na niepełnosprawność (jest autystyczny , opóźniony psycho-ruchowo ,z duźym upośledzeniem umysłowym nie jest zdolny do samodzielnego funkcjonowania)Nie uczęszcza do przedszkola jak to napisała pani wydająca decyzję.Nie ukrywam że sytuacja nauki takiego dziecka jest trudna i kosztowna codziennie dojeżdżam z dzieckiem 60 km aby go nie izolować aby miał kontakt z ludźmi przecież mogłabym wygodnie usiąść w fotelu i czekać aż ktoś do niego przyjedzie ale ja staram się aby dziecko mogło mieć jak najwjęcej zajęć w tamtym roku pieniążki z takiego stypendium się nam należały a w tym roku nowy pan wójt chyba nie lubi niepełnosprawności że tak utrudnia wszystkie sprawy z niepełnosprawnością, a w ogóle to nie ma odpowiednich osób które mogłyby udzielić konkretnej pomocy czy informacji . Pedagodzy którzy prowadzą zajęcia z moim dzieckiem w specjalnym ośrodku szkolno wychowawczym są zaskoczeni przebiegiem takiej sytuacji( ale co można zrobić gminie jak nie wiadomo kto tam rządzi )twierdzą że przepisy się nie zmieniły i stypendium takiemu dziecku należy się tak samo jak dziecku zdrowemu a nawet coś tam więcej .Bardzo proszę o pomoc w sporządzeniu pisma odwołującego się od decyzji jaką otrzymałam właśnie dziś i mam 14 dni na odwołanie .Proszę o pomoc