Stypendium szkolne w rodzinie zastępczej - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 02 wrz 2014, 10:26

Bardzo proszę o pomoc mądre głowy.

Czy dziecku umieszczonemu w rodzinie zastępczej przysługuje stypendium szkolne. Jeżeli nie, to jaki przepis to reguluje ( w ustawie o systemie oświaty nie mogę tego znaleźć, czyżby art.90n ust.2?).
Jeżeli w tej samej rodzinie są uczące się dzieci własne wnioskodawcy, to jak traktować dziecko w pieczy zastępczej:
- liczyć je do składu rodziny
- czy do dochodu rodziny należy wliczyć pomoc pieniężną z PCPR na dziecko w pieczy oraz świadczenia rentowe mu przysługujące.

Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki, bo mam kompletną pustkę i nawet baza orzeczeń NSA mi nie pomogła :(
Wątpliwa

Napisano: 03 wrz 2014, 12:09

Przysługuje absolutnie , jesli dochód rodziny nie przekracza kryterium dochodowego i wystepuje druga dysfunkcja.Rodzina to rodzina, wlicza się wszystkie dochody rodziny. Dziecko umieszczone w rodzinie zastępczej jest jej pełnoprawnym członkiem.
zbychu

Napisano: 03 wrz 2014, 14:30

Bardzo dziękuję za pomoc.
Miałam wątpliwości, bo w art. 90 n ust.2 pkt 1 nie wymienia się opiekuna prawnego dziecka ( niedopatrzenie ustawodawcy?)
Poza tym zmylił mnie art. 10 ustawy o pomocy społecznej, a przecież stypendium to nie zas. stały ani okresowy ( choć przecież może być wypłacany okresowo).
Oj, bieda jak żal kasy na szkolenia lub dobre publikacje.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :)
Wątpliwa

Napisano: 03 wrz 2014, 15:13

pod pojęciem rodziców rozumie się właśnie prawnych opiekunów, nie ma tu żadnego niedopatrzenia
xyz@

Napisano: 04 wrz 2014, 8:18

Mi na ostatnim szkoleniu powiedzieli, ze się nie należy. Bo rodziny zastępcze z tytułu wychowywania tych dzieci otrzymują pieniądze.
MZv2

Napisano: 04 wrz 2014, 8:48

prawdopodobnie nie należy się,bo przekraczają kryterium dochodowe,a nie dlatego,że są rodziną zastępczą
xyz@

Napisano: 04 wrz 2014, 10:10

MZv2 - ja też spotkałam się z taką interpretacją- ale nie mam żadnych podstaw prawnych na jej potwierdzenie. Co więcej na wielu stronach internetowych OPS-ów, Urzędów Miast lub Gmin znaleźć można informację, że stypendium szkolne nie przysługuje uczniowi, który został umieszczony w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie albo w rodzinie zastępczej (Art. 7 ust. 2 ustawy z dn. 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych z późniejszymi zmianami) np. https://www.wroclaw.pl/stypendia-szkolne , https://www.bialapodlaska.pl/?msi=2782

xyz@ -być może masz rację, ale w ustawie o świadczeniach rodzinnych art. 4 ust.2 jest sprecyzowane kto może ubiegać się o świadczenia rodzinne- rodzic i opiekun prawny są wymienieni odrębnie ( a do ustawy o świadczeniach rodzinnych również odwołuje się ustawa o systemie oświaty)
Wątpliwa

Napisano: 04 wrz 2014, 11:54

ustawa o systemie oświaty jasno mówi komu przysługuje stypendium, kto może składać wniosek
jedyne odniesienie do ustawy o świadczeniach rodzinnych jest w temacie ustalenia kwoty stypendium
xyz@

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x