św piel dla ukrainki - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 05 maja 2017, 14:45

Mam taką sytuację,
Ukrainka (na ten moment zezwolenie na pobyt czasowy, mąż Polak, była zatrudniona na podstawie umowy o pracę od ponad roku), niedawno urodziło się im dziecko - stwierdzona niepełnosprawność.
Pani zrezygnowała z zatrudnienia, w związku z niepełnosprawnością dziecka i chce składać wniosek o zasiłek pielęgnacyjny i o świadczenie pielęgnacyjne.

Nie przedłożyła mi jeszcze żadnych dokumentów, tylko powiedziała, że ma zezwolenie na pobyt czasowy. Nie wiem co jest dokładnie napisane na karcie pobytu.

Dodam, że zamieszkują całą rodziną na terenie naszej gminy

Jakie dokumenty sa wymagalne w takiej sytuacji?

Bardzo prosze o pomoc - wszystkie mądre głowy:), bo u nas takich przypadków jest "jeden na milion" :shock:
Kinia2017
Praktykant
Od: 05 maja 2017, 14:36
Zajmuję się: św/św-500+/FA/KSIĘGOWOŚĆ

Napisano: 07 maja 2017, 18:17

Jeżeli Twoja Ukrainka nie otrzymała zezwolenia na pobyt czasowy w związku z wykonywaniem pracy w zawodzie wymagającym wysokich kwalifikacji (a na pewno nie :D), to świadczenie pielęgnacyjne jej nie przysługuje. Żeby je otrzymała, musiałaby mieć kartę pobytu z adnotacją "dostęp do rynku pracy". O zasiłek pielęgnacyjny może wnioskować, bo przysługuje on dziecku, a nie matce.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2017, 7:44

skoro pracowała to takowe zezwolenie ma
niech idzie do urzedu wojewódzkiego i niech jej kartę wymienią z dopiskiem dostęp do rynku pracy
w zeszłym roku miałam podobną sytuację około miesiąca czekała na zmianę karty
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 08 maja 2017, 10:15

DZIĘKUJE BARDZO ZA INFO ;)
Kinia2017
Praktykant
Od: 05 maja 2017, 14:36
Zajmuję się: św/św-500+/FA/KSIĘGOWOŚĆ

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]