szo a przekroczenie dochodu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 08 maja 2017, 10:02

Kobieta po raz pierwszy złożyła wniosek na szo na matkę, dochód przekracza 764,00 zł bo wynosi 815.76zł. I teraz wniosek do pracowników socjalnych o przeprowadzenie wywiadu został skierowany. Ale jeśli przeliczyłam dochód mogę wydac decyzję odmowną czy musze czekać na wywiad i dopiero odmowa
oliwia19
Starszy referent
Od: 21 cze 2016, 13:24
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2017, 10:08

zeby wydac decyzje musisz zebrac wszystko co jest do rozpatrzebnia sprawy konieczne, a wywiad jest i choc bedziesz odmawiac z innego powodu - musisz go miec w aktach
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2017, 10:52

oki wielkie dzięki
oliwia19
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2017, 23:18

A czy w takiej sprawie nie powinno się zbadać czy w poprzednim okresie zasiłkowym nie przysługiwało by szo bo przecież dochód nie przekracza kwoty najniższego zaś.rodz 95 zł ????
nowa13
Praktykant
Od: 20 mar 2017, 23:43
Zajmuję się: DM,DE ŚW.R

Napisano: 09 maja 2017, 8:20

ta kobieta nawet, jeśli spełniałaby warunki do otrzymania specjalnego zasiłku opiekuńczego, to ma prawo wiedzieć, że może złożyć wniosek o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego

możliwość uzyskania prawa do świadczenia pielęgnacyjnego przez opiekunów dorosłych osób niepełnosprawnych jest Państwu dobrze znana i istnieje już od 23 października 2014r. a zakończy się z chwilą wyeliminowania niekonstytucyjnych zapisów w ustawie o świadczeniach rodzinnych, w dalszym ciągu, notorycznie i z naruszeniem przepisów prawa przez Państwa wykorzystywanych, przy wydawaniu niekorzystnych dla opiekunów decyzji, co niejednokrotnie wykazały wyroki sądów administracyjnych WSA oraz NSA

Proszę pouczyć opiekunkę, że może złożyć wniosek i skutecznie starać się o przyznanie Jej świadczenia pielęgnacyjnego
ta kobieta tego nie wie, ale Państwo powinniście wiedzieć i powinniście o tym informować
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 09 maja 2017, 8:41

nowa13 pisze:A czy w takiej sprawie nie powinno się zbadać czy w poprzednim okresie zasiłkowym nie przysługiwało by szo bo przecież dochód nie przekracza kwoty najniższego zaś.rodz 95 zł ????
ta kobieta nigdy wcześniej nie ubiegała się o szo więc jeśli w poprzednik okresie zasiłkowym nie była uprawniona do szo na matkę to nie mogę jej przyznać
oliwia19
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 09 maja 2017, 12:30

oliwia19 pisze:
nowa13 pisze:A czy w takiej sprawie nie powinno się zbadać czy w poprzednim okresie zasiłkowym nie przysługiwało by szo bo przecież dochód nie przekracza kwoty najniższego zaś.rodz 95 zł ????
ta kobieta nigdy wcześniej nie ubiegała się o szo więc jeśli w poprzednik okresie zasiłkowym nie była uprawniona do szo na matkę to nie mogę jej przyznać
Jeśli przysługiwałoby świadczenie pielęgnacyjne, to pracownik z pewnością pierwszy poinformowałby klientkę już przy składaniu wniosku i zapoznaiu się z orzeczeniem i ogólną sytuacją! Bez przesady.
Arla
Starszy referent
Od: 08 lip 2014, 10:36
Zajmuję się: ŚR, SW

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x