Kobietka złożyła wniosek na św. rodzicielskie 27.04.2017 r. w związku z urodzeniem bliźniaków. Bliźniaki urodziły się dnia 13.04.2017 r. Jedno z nich zmarło dnia 2.05.2017 r., decyzja nie została jeszcze wydana. Pytanie czy przyznać jej na okres 65 tygodni czy 52 tygodni?
jak dla mnie to, ze drugie dziecko zmarlo, nie zmienia faktu,ze kobieta urodzila dwoje dzieci przy jednym porodzie...a skoro urodzila dwoje przy jednym porodzie - to swiadcznie rodzicielskie przysluguje przez 65 tygodni
owszem byloby, ale na to masz odpowiedni przepis - swiadczenie nie przysluguje jesli osoba pobierajaca swiadczenie nie sprawuje opieki..W zwiazku z tym,ze swiadczenie przysluguje tylko jedno niezaleznie od tego nad iloma dziecmi z jednego porodu sprawowana jest opieka i nigdzie w ustawie nie napisali,ze swiadczenie przysluguje jednak krocej jesli osoba otrzymujaca swiadczenie w zwiazku z urodzeniem wiecej niz jednego dziecka nie sprawuje opieki na jednym z tych urodzonych w trakcie jednego porodu dzieci - to ja nie widze pzrepisu na podstawie ktorego w takiej sytuacji moglabym przyznac swiadczenie tylko na 52 tygodnie jesli w trakcie jednego porodu urodzilo sie dwoje dzieci...ale moze ktos widzi cos czego ja nie widze:) wiec zapraszam do dyskusji, bo moze cos pzreoczylam...