Św. pielęgnacyjne - renta z tyt. częściej niezdolności do pracy - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 14 lut 2020, 11:28

aab pisze:Byłam na Szkoleniu z Mazurkiewiczem i należy przyznać świadczenie w pełnej wysokości
To było wiadome i bez szkolenia u niego :)
AsiaG pisze:Wczoraj dostałam decyzję SKO utrzymującą w mocy moją odmowę.
Spójrzcie na wyrok
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/3A2AF3C17A
Dzięki za wrzucenie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 14 lut 2020, 14:12

Asiu- wyrok który wrzuciłaś dotyczy emerytury, jest wydany przed obowiązywaniem wyroku TK.
A wyrok TK który obowiązuje od 9.01.2020r. dotyczy nie emerytów tylko rencistów i nie wszystkich a tych częściowo niezdolnych do pracy.

A decyzja SKO czego dotyczyła?
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 14 lut 2020, 15:47

Sprawa dotyczyła wniosku o ŚP. Syn który ma jednocześnie zasiłek stały i rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy.
SKO powołało się na dwa wyroki - z NSA się nie zgodziło (zobaczcie wyrok I OSK 757/19) - SKO stwierdziło, że nie podziela takiej wykładni i powołuje się na wspomniany przeze mnie wyrok z Gliwic.
Koniec decyzji z SKO brzmi: Niezależnie od powyższego zważając na zarzuty odwołania, iż w przypadku pobierania renty, emerytury świadczenie pielęgnacyjne winno być przyznawane w wysokości różnicy pomiędzy św. pielęgnacyjnym a pobieranym przez stronę świadczeniem wymienionym w art. 17 ust. 5 pkt UŚR skład orzekający wskazuje, że zarzuty te nie zasługują na uwzględnienie bowiem w ustawie o świadczeniach rodzinnych brak jest regulacji zezwalających na obniżenie wysokości przyznanego świadczenia proporcjonalnie do wysokości pobieranych przez osobę sprawującą opiekę świadczeń wymienionych w art. 17 ut. 5 pkt 1 ustawy. W związku z powyższym SKO postanowiło utrzymać w mocy zaskarżoną decyzję.
Jeszcze trochę wyżej w tej decyzji SKO powołuje się na TK z 26 czerwca 2019 SK 2/17 podkreślając że "W systemie świadczeń rodzinnych brak jest z kolei rozwiązania pośredniego, które pozwoliłoby tę sytuację rozwiązać dzięki np.. obniżeniu wysokości przyznanego świadczenia proporcjonalnie do wysokości pobieranej renty. Sprzeczna z zasadą równości jest jedynie sytuacja,gdy SAMO PRZYZNANIE PRAWA DO TAKIEJ RENTY SKUTKUJE ODEBRANIEM ŚWIADCZENIA"
AsiaG
Stażysta
Od: 28 mar 2017, 10:44
Zajmuję się: Pracownik świadczeń rodzinnych

Napisano: 14 lut 2020, 16:04

kiedy to orzeczenie zapadło?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 14 lut 2020, 16:45

O którym SKO mowa, bo takich orzeczników należałoby natychmiast wyp..... z roboty.
Nie potrafią zrozumieć, dyskutują i nie akceptują wyroku TK ?
Powołują się i są zgodni co do oceny wyrażonej w nieprawomocnym wyroku z Gliwic, a nie akceptują oceny sądu wyższej instancji, z powołanego także przez siebie, innego i co bardzo istotne prawomocnego wyroku NSA.
Które to Kolegium ?
Czy orzecznikami tam są blacharz, szwaczka i kierowca - przepraszam osoby wykonujące ww zawody, mogłem wymienić każdy inny zawód.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 27 lut 2020, 10:35

Podsumowując.
Czy przyznajecie ŚP w sytuacjach gdy osoba sprawująca opiekę ma ustalone prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy?
jka
Stażysta
Od: 04 paź 2017, 19:11
Zajmuję się: FA

Napisano: 27 lut 2020, 10:36

Podsumowując.
Czy przyznajecie ŚP w sytuacjach gdy osoba sprawująca opiekę ma ustalone prawo do renty z tytułu częściowej niezdolności do pracy?
jka
Stażysta
Od: 04 paź 2017, 19:11
Zajmuję się: FA

Napisano: 28 lut 2020, 14:02

Tak, przyznajemy
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 28 lut 2020, 15:27

a są jacys którzy nie przyznają?
zniesmaczona35
Podinspektor
Od: 23 maja 2017, 9:29
Zajmuję się: świadczenia rodzinne