Witam
Jak interpretujecie zapis, który mówi, że jeżeli rodzina zastępcza nie ponosi kosztów utrzymania dziecka w związku z jego pobytem MOW, to świadczenie wynosi niemniej niż 20%,a dodatki nie przysługują?
Rodzina zastępcza zwolniona została przez sąd z opłat za pobyt w MOW, ale wiadomo, że ponosi wydatki z tyt. przyjazdu na przepustki, zakupu odzieży dla wychowanka.
Jaką wysokość świadczenia przyznajecie? Co z dodatkami - w tym naszym 500+. Odmówić?
świadczania/pobyt w MOW/zwolnienie z opłat
- iwa27
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: świadczania/pobyt w MOW/zwolnienie z opłat
Co do dodatków sprawa jest prosta i moim zdaniem nie pozostawia wątpliwości - jeśli dziecko jest w MOW dodatki nie przysługują i tyle. Zaś koszty utrzymania dziecka traktujemy jako ponoszenie kosztów wyżywienia i utrzymania, więc jak nie ma opłaty to dostają 20% świadczenia. Dziwi mnie, że sąd zwolnił rodzinę zastępczą z odpłatności - to powinna być decyzja MOW-u. Prawdę mówiąc dla rodziny zastępczej korzystniej jest ponosić odpłatność za MOW, więc sąd zrobił im niedźwiedzią przysługę 

Tak tez zrobiłam ze świadczeniem, ale mam wątpliwości, bo co jeśli rodzina wykaże ponoszenie wydatków na kwotę, np. 500zł, a my przyznaliśmy tylko 132zł? (przepis mówi nie mniej niż 20%)
Czytałam wczoraj wyrok NSA, co prawda w sprawie dodatku 200zł z tyt. niepełnosprawności, ale wskazano, że rodzina może dostać więcej niż 200zł, jeśli wydatki na dziecko są faktycznie większe. Organ powinien to zweryfikować, a nie przyznawać z góry 200zł.
Katastrofa z tym orzecznictwem
A gdyby tak ustalić z rodziną, że będzie przedkładała rachunki, paragony za dany miesiąc (jeśli były większe niż 132zł) i będziemy podwyższać kwotę świadczenia, do wysokości poniesionych wydatków? (nie więcej niz 660zł oczywiście?
Czytałam wczoraj wyrok NSA, co prawda w sprawie dodatku 200zł z tyt. niepełnosprawności, ale wskazano, że rodzina może dostać więcej niż 200zł, jeśli wydatki na dziecko są faktycznie większe. Organ powinien to zweryfikować, a nie przyznawać z góry 200zł.
Katastrofa z tym orzecznictwem

A gdyby tak ustalić z rodziną, że będzie przedkładała rachunki, paragony za dany miesiąc (jeśli były większe niż 132zł) i będziemy podwyższać kwotę świadczenia, do wysokości poniesionych wydatków? (nie więcej niz 660zł oczywiście?
- iwa27
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ja cie z tym wyrokiem. Ci ludzie orzekający w NSA są jakby z innej bajki
W takich wypadkach najlepiej jest żeby rodzina się odwołała do SKO i zrobisz jak ci każą
Zawsze się obawiam, że w takich niejasnych sprawach przyznam za dużo, przyjdzie jakaś kontrola np z NIK - a oni czytają zgoła inaczej przepisy niż takie NSA i co - ja wtedy będę zwracać te świadczenia? Jak jest postanowienie SKO, to zawsze się idzie wybronić przed taką kontrolą.
No i tutaj prośba do czytaczy - może ktoś ma już takie rozstrzygnięcie SKO, to może się pochwali

W takich wypadkach najlepiej jest żeby rodzina się odwołała do SKO i zrobisz jak ci każą

No i tutaj prośba do czytaczy - może ktoś ma już takie rozstrzygnięcie SKO, to może się pochwali
Tak też z reguły robię. Niech SKO rozsądzi. Ale pewnie orzekną na naszą niekorzyść. Byłam kiedyś na szkoleniu z KPA i pan prowadzący był orzecznikiem w SKO. Oświecił nas, że jeśli wpływa odwołanie od decyzji, to w pierwszej kolejności szukają analogicznych spraw w orzecznictwie NSA/WSA ....i orzekają tak jak
Od tego czasu też najpierw grzebię w bazie NSA.
Dziękuje za opinię i pozdrawiam
Od tego czasu też najpierw grzebię w bazie NSA.
Dziękuje za opinię i pozdrawiam
Oprócz świadczania/pobyt w MOW/zwolnienie z opłat - Stare tematy przeczytaj również:
świadczenie na nowych zasadach
AS- moduł II i oświadczenie o dochodach
Kontorla PFRON
Turnusy rehabilitacyjne
EFS - wywiad środowiskowy?
turnusy rehabilitacyjne
decyzja o przyzaniu dodatku do 31 marca czy 1 kwietnia?
Zawodowa rodzina zastępcza - umowa
Wniosek o wszczęcie egzekucji alimentów
Monitoring AS
AS wyliczanie czesnego
Moduł II - 2015/2016
Zgoda właściciela/ właścicieli LBA
unieważnienie decyzji
Dodatek w module II
thermomix z pfron?