świadczenia rodzinne a 500+ - czy na nowo weryfikujecie?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
gośc

Re: świadczenia rodzinne a 500+ - czy na nowo weryfikujecie?

Post autor: gośc »

ebebe pisze:Tom, nawet jeżeli NIE zaznaczą Ci w pkt. 7.2 ze członkowie rodziny osiągnęli dochody niepodlegające opodatkowaniu? Też bierzesz?
ebebe pisze:To analogicznie od wszystkich powinieneś brać ryczałt.
ano właśnie ...
ja nie biorę jak we wniosku nie zaznaczają, że mają

??? jak u Was??
Zyta87
Referent
Zajmuję się: ŚW/FA/DM/DO
Kontakt:

Post autor: Zyta87 »

Ja nie biorę, jeśli nie jest zaznaczona krateczka, jak byk jest napisane że wypełniają tylko te osoby, które osiągnęły w/w dochód.
Przy ŚR nie ma takiej gwiazdeczki.
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

przy 500+ w ogóle nie zbieramy niczego poza oswiadczeniem, że sytuacja nie uległa zmianie, przy ZR tak jak napisałem wcześniej - nieopodatkowane od wszystkich, ryczałt od tych co mają
Filip12

Post autor: Filip12 »

A co z zaświadczeniami o uzysku po roku bazowym? W świadczeniach rodzinnych są z miesiąca następującego po uzyskaniu zatrudnienia, a mają być zamiesiąc następujący po uzyskaniu zatrudnienia. Czy bierzecie na nowych drukach? Mam wątpliwości, bo poprzednie "z miesiąca" mogło dotyczyć zarówno wynagrodzenia za ten miesiąc, np. luty 2015, jak i wynagrodzenia wypłaconego w lutym 2015, które było wynagrodzeniem należnym za styczeń 2015.
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Iks »

Filip12 pisze:Mam wątpliwości, bo poprzednie "z miesiąca" mogło dotyczyć zarówno wynagrodzenia za ten miesiąc, np. luty 2015, jak i wynagrodzenia wypłaconego w lutym 2015, które było wynagrodzeniem należnym za styczeń 2015.
Nie, nie mogło. Poszedł do pracy w styczniu, braliśmy dochód za luty, nawet jak miał wypłatę w marcu. Nigdy to co np. w lutym dostał za styczeń. Taki jest sens tego przepisu i nigdy nie było inaczej.
Walka z wiatrakami since 1998.
ODPOWIEDZ