świadczenie opiekuńcze - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 5    [ Posty: 43 ]

Napisano: 08 maja 2014, 9:10

nowa30 pisze:No w sumie tak :/ co zrobić takie też mamy ustawy że można je interpretować na różne sposoby :))
co by nudno nie było :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2014, 10:01

Ludzie (niektórzy) ogarnijcie się . Co ma wspólnego Ustawa z dnia 4 kwietnia , z warunkami ubezpieczenia w KRUS ?
Ubiegający się o ZdO , ma złożyć oświadczenie . Czy będzie się dalej ubezpieczał w KRUS , czy nie , to nie Wasza sprawa .
Ps. Zdo , nie jest świadczeniem rodzinnym .
mam56

Napisano: 08 maja 2014, 10:12

mam56 pisze:Ludzie (niektórzy) ogarnijcie się . Co ma wspólnego Ustawa z dnia 4 kwietnia , z warunkami ubezpieczenia w KRUS ?
Ubiegający się o ZdO , ma złożyć oświadczenie . Czy będzie się dalej ubezpieczał w KRUS , czy nie , to nie Wasza sprawa .
zgadzam się z Tobą w zupełności art. 2 nie został zmieniony
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2014, 10:27

mam56 pisze:
i co w zwiazku z tym ?
kurcze jak mnie wkurzaja takie sformulowania :" ma zlozyc oswiadczenie" - guzik prawda;-) MA ZAPRZESTAC PROWADZENIA GOSPOPDARSTWA a oswiadczenie to tylko dokument potwierdzajacy ten fakt..sami macie takie podejscie ze wystarczy zlozyc oswiadczenie wiec trudno sie dziwic ze rolnik nie ma swiadomosci co on tak wlasciwie ma zrobic zeby byc uprawnionym do zdo,sp i szo - chyba tylko cos tam w jakims miejscu podpisac...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2014, 19:04

Ja myślę tak:
- rolnik ma zaprzestać prowadzenia i pracy w gospodarstwie rolnym;
- nie ma mowy o dzierżawie, sprzedaży czyli może posiadać pole;
- zarządzać/prowadzić i pracować może np. mąż (żona opiekuje się niepełnosprawną matką),tzn. decydować co zasiać, komu sprzedać plony;
- a to że podpisze wniosek o dopłatę unijną? Przelew na podatek od gruntów rolnych też musi podpisać, choć nikt nie zarządza i nie pracuj, a chwasty, jak ktoś napisał, po pachy. Podatki płacić trzeba nawet jak nie ma dochodu z pola.
Dopłatę powinno się przeznaczyć na utrzymywanie gruntów rolnych w dobrej kulturze rolnej i unowocześnienie rolnictwa ( cokolwiek to znaczy). pieniądze dostanie mąż i zarządzi jak je spożytkować w gospodarstwie ( byle nie na przelew).
Mariaanna

Napisano: 08 maja 2014, 20:51

kb pisze:
mam56 pisze:
i co w zwiazku z tym ?
kurcze jak mnie wkurzaja takie sformulowania :" ma zlozyc oswiadczenie" - guzik prawda;-) MA ZAPRZESTAC PROWADZENIA GOSPOPDARSTWA a oswiadczenie to tylko dokument potwierdzajacy ten fakt..sami macie takie podejscie ze wystarczy zlozyc oswiadczenie wiec trudno sie dziwic ze rolnik nie ma swiadomosci co on tak wlasciwie ma zrobic zeby byc uprawnionym do zdo,sp i szo - chyba tylko cos tam w jakims miejscu podpisac...
kb ale ty się wkurzaj na ustawodawców nie na nas :)
posiadanie gospodarstwa należy udokumentować zaświadczeniem / nakazem podatkowym / oświadczeniem
urlop wychowawczy zaświadczenie od pracodawcy / oświadczenie + zaśw. z zusu / oświadczenie i rmua
alimenty = wyrok
rozwód = wyrok
dzierżawa jak jest opisana :)
itp.nie muszę ci tego opisywać bo sama bardzo dobrze znasz zapisy w ustawie i rozporządzeniu ...
w przypadku rolników ubiegających się o świadczenia opiekuńcze wystarczy jedno mała ich oświadczenie ...
świata nie zbawisz , wiesz ile matek po odprowadzeniu dziecka do szkoły lub wywiezieniu do internetu idzie sobie spokojnie z uśmiechem na ustach dorobić do "nędznych ochłapów z ops-u" ... NIE, NIE zazdroszczę im, NIE oceniam, NIE osądzam ... współczuję im i cieszę się, że mam zdrowe dzieci ... mam kilka bardzo dobrych koleżanek, które mają chore dzieci .. jedna sprawuje opiekę 24 h na dobę wiem jakie to wyżeczenie, zero życia osobistego a tatuś .. szkoda gadać ...
o matko jak się rozpisałam ... świata nie zbawisz ... oświadczenie to oświadczenie ...c'est la vie :|
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2014, 21:11

Proszę nie mylić 1.zaprzestania działalności rolniczej z 2.prowadzeniem gospodarstwa rolnego i pracy w nim .
Pierwsze dotyczy przepisów KRUS w przypadku przejścia na rentę lub emeryturę (wypłata w całości świadczenia).
Drugie dotyczy Ustawy z dnia 4 kwietnia .
W Ustawie jest jasno napisane , co ma zrobić rolnik , małżonek , domownik rolnika , aby otrzymać ZDO . Ich sprawą jest czy dalej będą się ubezpieczać w KRUS , czy nie . Przypominam , że aby otrzymać świadczenie emerytalne z KRUS , trzeba mieć opłacane składki w KRUS przez 25 lat. Nie martwcie się o rolników . Oni dobrze będą wiedzieli jak postąpić .
Czy Ustawa wymaga od pracownika OPS , aby dociekał czy rolnik będzie ubezpieczony , albo nie ? Jest to ich sprawa i KRUS . Dla informacji zainteresowanych : jedną z przesłanek o zawieszeniu składek do KRUS , może być zaprzestanie kierowania i pracy w g.roln . Pozostaje jeszcze Art.7 Ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Tworzenie swoich teorii do czytelnej Ustawy , a co gorsze interpretowanie jej po swojemu , wynika z niewiedzy , albo nie zrozumienia tego co się czyta . W tym przypadku najlepszym rozwiązaniem , jest przeczytanie Ustawy uważnie, jeszcze raz . Koniec . Kropka . Miłej pracy .
Gość

Napisano: 08 maja 2014, 21:16

"ewlu" , popieram 100% !!!
Gość

Napisano: 08 maja 2014, 21:17

Gość pisze:"ewlu" , popieram 100% !!!
Przepraszam powinno być "ewalu" .
Gość

Napisano: 09 maja 2014, 18:53

Uchylony art. 16a ust. 8 pkt 1 lit. b- czyli ubezpieczony w KRUS już może mieć przyznane SZO- wchodzi od 15.05.2014 - dobrze zrozumiałam? Zaczynam się motać?
Mariaanna

Strona 3 z 5    [ Posty: 43 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x