Mąż jest osoba ze znacznym stopniem niepełnosprawności - zona pobiera na niego świadczenie pielęgnacyjne.
Mąż stara się o przyznanie asystenta osoby niepełnosprawnej - czy w takim przypadku żona nadal może pobierać świadczenie pielęgnacyjne na męża czy już jej nie przysługuje.
ktoś może przerabiał ten temat i może się podzielić informacją?
dzięki
Świadczenie pielęgnacyjne a asystent osoby niepelnosprawnej?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS, ŚW, FA
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: Świadczenie pielęgnacyjne a asystent osoby niepelnosprawnej?
Dzwoniłam do naszego UW. Nie widzą przeszkód aby osoba brała świadczenie pielęgnacyjne i był AOOzN. Zarówno wytyczne Programu AOOzN i ustawa o śr nie mówią nic o tym, że nie można. Ja przyznałam.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.
- Kontakt:
W 100 % zgadzam się z Basia49
-
- Referent
- Zajmuję się: PS,ŚW,FA,ŚR
- Kontakt:
Mam wątpliwości. SKO tak bardzo sprawdza, czy opiekun nie może podjąć pracy na część etatu, a osoba wymagająca opieki może mieć usługi asystenta nawet ponad 80 godzin miesięcznie (840 godzin : 10 miesięcy realizacji w roku), to zmienia się sytuacja i opiekun może jednak mógłby podjąć pracę na 1/2 etatu i nie korzystać ze świadczenia pielęgnacyjnego. A może jeszcze trochę godzin opieki wytchnieniowej.
- Zybi1986
- Praktykant
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
80h miesięcznie maksymalnie, a co z pozostałymi 600h miesiąca? Moim zdaniem średnio to zmienia sytuację. Skoro UW nie widzi przeciwskazań nie rozumiem takiego sarkastycznego podejścia z pana strony. Smutne to trochę...opsik28 pisze: 09 kwie 2024, 12:29 Mam wątpliwości. SKO tak bardzo sprawdza, czy opiekun nie może podjąć pracy na część etatu, a osoba wymagająca opieki może mieć usługi asystenta nawet ponad 80 godzin miesięcznie (840 godzin : 10 miesięcy realizacji w roku), to zmienia się sytuacja i opiekun może jednak mógłby podjąć pracę na 1/2 etatu i nie korzystać ze świadczenia pielęgnacyjnego. A może jeszcze trochę godzin opieki wytchnieniowej.
Oprócz Świadczenie pielęgnacyjne a asystent osoby niepelnosprawnej? - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
FEPŻ 2021-2027
opiekun faktyczny
opłata za pobyt w DPS
zmina w opiece wytchnieniowej
przeliczenie zasiłku stałego po waloryzacji emerytury 2024r.
ZBIORY CENTRALNE
zakład karny a zasiłek stały
Świadczenie pielęgnacyjne a darowizna
Mineło 90 dni, klient nadal w szpitalu
ocena zasobów za 2023
czy liczyć dodatek mieszkniowy
podwyższenie wynagrodzenia dla opiekuna prawnego
Usługi sąsiedzkie
koszty za pobyt w rodzinie zastępczej
Sprawozdanie MK1
Dzienny Dom Senior + decyzja