świadczenie pielęgnacyjne a brak rezygnacji z pracy

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
nowa77777

świadczenie pielęgnacyjne a brak rezygnacji z pracy

Post autor: nowa77777 »

witam, mam przypadek matka złożyła wniosek na świadczenie pielęgnacyjne na syna, nigdy nie pracowała, ubezpieczeniem zdrowotnym jest przy mężu ( emerycie ) czy takiej kobiecie należy się świadczenie pielęgnacyjne z tytułu niepodejmowania pracy?
bot

Re: świadczenie pielęgnacyjne a brak rezygnacji z pracy

Post autor: bot »

Art. 17. 1. Świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej przysługuje:
1) matce albo ojcu,
2) opiekunowi faktycznemu dziecka,
3) osobie będącej rodziną zastępczą spokrewnioną w rozumieniu ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej,
4) innym osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. – Kodeks rodzinny i opiekuńczy ciąży obowiązek alimentacyjny, z wyjątkiem osób o znacznym stopniu niepełnosprawności
jeżeli nie podejmują lub rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności albo orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze
wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji.
nowa77777

bot pisze:Art. 17. 1. Świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej przysługuje:
1) matce albo ojcu,
2) opiekunowi faktycznemu dziecka,
3) osobie będącej rodziną zastępczą spokrewnioną w rozumieniu ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej,
4) innym osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. – Kodeks rodzinny i opiekuńczy ciąży obowiązek alimentacyjny, z wyjątkiem osób o znacznym stopniu niepełnosprawności
jeżeli nie podejmują lub rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności albo orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze
wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji.
tzn.... ????
Awatar użytkownika
kiki88
Podinspektor
Zajmuję się: SR/ŚW
Kontakt:

Post autor: kiki88 »

teraz nie musi rez7ygnowac z pracy, wystarczy że jej nie podejmuje
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
Awatar użytkownika
Sipera
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań
Kontakt:

Post autor: Sipera »

jeżeli nie podejmują lub rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej...

no właśnie ciekawi mnie czy ktoś pokusił się o odmowę w przypadku jak matka nigdy nie pracowała a teraz dziecko dostało orzeczenia kwalifikujące do świadczenia.

Przyznam, że mam sama takie przypadki. Kobieta nigdy nie pracowała. Teraz dzieciak dostał orzeczenie. Matka składa wniosek no bo kwalifikuje się na pierwszą część zapisu " nie podejmuje". Właśnie teraz ( po 15 latach bezrobocia) szukał pracy i prawie już znalazła ale nie może podjąć, bo....
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
nowa77777

Sipera pisze:jeżeli nie podejmują lub rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej...

no właśnie ciekawi mnie czy ktoś pokusił się o odmowę w przypadku jak matka nigdy nie pracowała a teraz dziecko dostało orzeczenia kwalifikujące do świadczenia.

Przyznam, że mam sama takie przypadki. Kobieta nigdy nie pracowała. Teraz dzieciak dostał orzeczenie. Matka składa wniosek no bo kwalifikuje się na pierwszą część zapisu " nie podejmuje". Właśnie teraz ( po 15 latach bezrobocia) szukał pracy i prawie już znalazła ale nie może podjąć, bo....

dokładnie, skoro jest zapis nie podejmuje to równeż brak rejestracji w PUP pod to można podpiąć, tak myślę i tak tez przyznałam Pani SP
nowa77777

czy wypowie się jeszcze ktoś na ten temat??????????? ja postępujecie z takimi osobami, które nie były zarejestrowane w PUP ?????????? rolnik też nie zrezygnował z zatrudnienia - tylko teoretycznie nie podejmował pracy i mu sie należy SP ;( :))
nowa77777

dziekuję, też to czytałam i na forach i na szkoleniach nie ma przeciwskazań żeby przyznać SP matce, której dziecko sie rozchorowało a ona nie pracowała to nie SZO , a więc przyznajemy????????
ODPOWIEDZ