świadczenie pielęgnacyjne a niepełnosprawność opiekuna - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 21 mar 2015, 20:19

Sama zgodnie z zapisem nie jest w stanie samodzielnie egzystować,ale jest w stanie zająć się drugą osobą niezdolną do samodzielnej egzystencji------jedna wielka parodia służąca naciągaczom.
Martusia..

Napisano: 21 mar 2015, 20:28

Kati@ pisze: a konkretnie? podaj przykład
4) innym osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. – Kodeks rodzinny i opiekuńczy ciąży obowiązek alimentacyjny, z wyjątkiem osób o znacznym stopniu niepełnosprawności
czyli brat, siostra, córka, syn.
m&m

Napisano: 21 mar 2015, 20:35

Martusia.. pisze:Sama zgodnie z zapisem nie jest w stanie samodzielnie egzystować,ale jest w stanie zająć się drugą osobą niezdolną do samodzielnej egzystencji------jedna wielka parodia służąca naciągaczom.
Widocznie takie są niezdolne do samodzielnej egzystencji, jak ja.
m&m

Napisano: 21 mar 2015, 20:46

m&m pisze:
Martusia.. pisze:Sama zgodnie z zapisem nie jest w stanie samodzielnie egzystować,ale jest w stanie zająć się drugą osobą niezdolną do samodzielnej egzystencji------jedna wielka parodia służąca naciągaczom.
Widocznie takie są niezdolne do samodzielnej egzystencji, jak ja.
No właśnie m&m mój podopieczny nie jest wstanie zrobić sobie herbaty,ale mnie jest już w stanie zrobić herbatę.
Martusia..

Napisano: 23 mar 2015, 14:26

czyli moze czy nie ?
+ewa

Napisano: 23 mar 2015, 15:39

[quote="+ewa"]czyli moze czy nie ?[/quotea kto składa wniosek?
Kati@

Napisano: 23 mar 2015, 16:08

jak masz wątpliwość kto kim się opiekuje i czy się opiekuje...masz ustawowe prawo przeprowadzić wywiad środowiskowy

Jeżeli opiekunem jest rodzic i opieka jest sprawowana pomimo problemów zdrowotnych to nie masz podstaw do wstrzymania (uchylenia świadczenia)
Jeżeli prac. socjal.w wywiadzie stwierdzi- nie niepełnosprawny opiekun nie jest zdolny do opieki nad innym niepełnosprawnym- uchylisz decyzję z powodu zaprzestania sprawowania opieki.
~o~

Napisano: 23 mar 2015, 16:22

Pani pobiera u nas Śp na córkę od 20.03.2014r., opiekuje sie nią, wszystko jest ok, tylko mialam pytanie od wladzy ze jest informacja ze matka ma orzeczenie o stopniu niepelnosprawnosci (nie wiem jaki, czy lekki, znaczy ...) i czy moze dalej pobierac ŚP
wiec zaczelam sie zastanawiac i sama juz zglupialam :( dletego Was pytam :)
+ewa

Napisano: 23 mar 2015, 17:09

jeżeli to matka pobiera śp stopień niepełnosprawności nie jest przeszkodą
dopiero jak składa osoba wymieniona
art. 17
4) innym osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy ciąży obowiązek alimentacyjny, z wyjątkiem osób o znacznym stopniu niepełnosprawności
Kati@

Napisano: 23 mar 2015, 18:34

*ewa pisze:Dziecko niepełnosprawne od urodzenia, wnioskodawca matka
rodzic, który ubiega się o śp na swoje dziecko może mieć orzeczenie o stopniu niepełnosprawności
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x