Świadczenie pielęgnacyjne a niezarejestrowana działaność gospodarczą - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 15 sty 2021, 21:31

Witam. Pani pobierająca świadczenie pielęgnacyjne zgłosiła prowadzenie działalności , która nie jest zarejestrowana. Czy w takim przypadku coś robimy?
Pattrycja098
Praktykant
Od: 15 sty 2021, 21:26
Zajmuję się: SR i SW

Napisano: 16 sty 2021, 21:34

W mojej ocenie należy uchylić prawo do świadczenia pielęgnacyjnego od dnia rozpoczęcia działalności. Świadczenie pielęgnacyjne przysługuje osobie rezygnującej lub nie podejmującej zatrudnienia i INNEJ PRACY ZAROBKOWEJ w celu sprawowania opieki nad osobą niepełnosprawną. Działalność w mojej ocenie - nawet w przypadku gdy nie jest zarejestrowana, została podjęta w celu zarobkowania. A to już stoi w sprzesczności z ideą świadczenia pielęgnacyjnego, ponieważ według orzecznictwa ma ono być rekompensatą za rezygnację czy niepodejmowanie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej. Pani zarobkuje - więc nie przysługuje jej w tym okresie prawo do świadczenia pielęgnacyjnego.
misiula
Stażysta
Od: 06 lut 2020, 20:36
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 18 sty 2021, 11:29

misiula pisze:
16 sty 2021, 21:34
W mojej ocenie należy uchylić prawo do świadczenia pielęgnacyjnego od dnia rozpoczęcia działalności. Świadczenie pielęgnacyjne przysługuje osobie rezygnującej lub nie podejmującej zatrudnienia i INNEJ PRACY ZAROBKOWEJ w celu sprawowania opieki nad osobą niepełnosprawną. Działalność w mojej ocenie - nawet w przypadku gdy nie jest zarejestrowana, została podjęta w celu zarobkowania. A to już stoi w sprzesczności z ideą świadczenia pielęgnacyjnego, ponieważ według orzecznictwa ma ono być rekompensatą za rezygnację czy niepodejmowanie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej. Pani zarobkuje - więc nie przysługuje jej w tym okresie prawo do świadczenia pielęgnacyjnego.
Wszystko fajnie, ale trzeba pamietać że "zatrudnienie lub inna działalność zarobkowa" ma definicję legalną w ustawie. A co za tym idzie nie możemy uznać za nie coś według własnego uznania.
zatrudnieniu lub innej pracy zarobkowej – oznacza to wykonywanie pracy na podstawie stosunku pracy, stosunku służbowego, umowy o pracę nakładczą oraz wykonywanie pracy lub świadczenie usług na podstawie umowy agencyjnej, umowy zlecenia, umowy o dzieło albo w okresie członkostwa w rolniczej spółdzielni produkcyjnej, spółdzielni kółek rolniczych lub spółdzielni usług rolniczych, a także prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej;
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 19 sty 2021, 16:02

A tak z innej beczki. Już trzeci raz sko dało do ponownego rozpatrzenia. Czy mogę ponownie przeprowadzić wywiad środowiskowy. Miał ktoś taki przypadek, ile to może jeszcze trwać? Dodam, że to pierwsza moja taka sprawa.
MAGDALENAS
Praktykant
Od: 22 mar 2019, 14:53
Zajmuję się: ŚR, FA, 500+, KDR

Napisano: 19 sty 2021, 23:18

kronos79 pisze:
18 sty 2021, 11:29
misiula pisze:
16 sty 2021, 21:34
Wszystko fajnie, ale trzeba pamietać że "zatrudnienie lub inna działalność zarobkowa" ma definicję legalną w ustawie. A co za tym idzie nie możemy uznać za nie coś według własnego uznania.
zatrudnieniu lub innej pracy zarobkowej – oznacza to wykonywanie pracy na podstawie stosunku pracy, stosunku służbowego, umowy o pracę nakładczą oraz wykonywanie pracy lub świadczenie usług na podstawie umowy agencyjnej, umowy zlecenia, umowy o dzieło albo w okresie członkostwa w rolniczej spółdzielni produkcyjnej, spółdzielni kółek rolniczych lub spółdzielni usług rolniczych, a także prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej;
No właśnie definicja mówi o prowadzeniu pozarolniczej działalności gospodarczej. Działalność niezarejestrowana nadal pozostaje działalnością gospodarczą, tylko bez obowiązku rejestrowania przy spełnieniu warunku określonego progu dochodów w miesiącu.
misiula
Stażysta

Napisano: 20 sty 2021, 9:43

No właśnie definicja mówi o prowadzeniu pozarolniczej działalności gospodarczej. Działalność niezarejestrowana nadal pozostaje działalnością gospodarczą, tylko bez obowiązku rejestrowania przy spełnieniu warunku określonego progu dochodów w miesiącu.
No jednak nie. Jak się chce coś cytować, to trzeba sprawdzać źródła. Działalność nierejestrowaną ustanawia art. 5 Prawa przedsiębiorców:
Art.5.1. Nie stanowi działalności gospodarczej działalność wykonywana przez osobę fizyczną, której przychód należny z tej działalności nie przekracza w żadnym miesiącu 50% kwoty minimalnego wynagrodzenia, o którym mowa w ustawie z dnia 10października 2002r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (Dz.U. z 2018r. poz.2177), i która w okresie ostatnich 60miesięcy nie wykonywała działalności gospodarczej.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2021, 19:29

kronos79 pisze:
No jednak nie. Jak się chce coś cytować, to trzeba sprawdzać źródła. Działalność nierejestrowaną ustanawia art. 5 Prawa przedsiębiorców:
Art.5.1. Nie stanowi działalności gospodarczej działalność wykonywana przez osobę fizyczną, której przychód należny z tej działalności nie przekracza w żadnym miesiącu 50% kwoty minimalnego wynagrodzenia, o którym mowa w ustawie z dnia 10października 2002r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (Dz.U. z 2018r. poz.2177), i która w okresie ostatnich 60miesięcy nie wykonywała działalności gospodarczej.
kronos79 pisze:
20 sty 2021, 9:43
Być może jestem w błędzie, ale jak w tej sytuacji skomentujesz fakt, że ustawa o świadczeniach rodzinnych w tej kwestii nie odsyła do art. 5 Prawa przedsiębiorców? (tak jak ma to miejsce w przypadku gospodarstwa rolnego - odesłanie do ustawy o podatku rolnym).
misiula
Stażysta

Napisano: 21 sty 2021, 12:07

MAGDALENAS pisze:
19 sty 2021, 16:02
A tak z innej beczki. Już trzeci raz sko dało do ponownego rozpatrzenia. Czy mogę ponownie przeprowadzić wywiad środowiskowy. Miał ktoś taki przypadek, ile to może jeszcze trwać? Dodam, że to pierwsza moja taka sprawa.
A jak myślisz dlaczego Kolegium daje sprawę Tobie do ponownego rozpatrzenia ?
Prawdopodobnie dlatego, że nie realizujesz tego na co organ odwoławczy zwrócił uwagę (prawidłowa wykładnia, dokładne ustalenie stanu faktycznego, może jeszcze inne zalecenia) i wydajesz decyzje doprowadzając jedynie do bezwartościowej dla wnioskodawcy korespondencji Twojej z Kolegium.
Proponuję - przeczytaj wszystkie dotychczas wydane kasacyjne decyzje SKO zaznacz sobie w ich uzasadnieniach co musisz zrobić i zrób to dla dobra środowiska oraz lepszego samopoczucia wszystkich osób zaangażowanych w sprawie.
Jak chcesz, aby Ci pomóc zrozumieć tekst uzasadnienia i wydobyć z niego najważniejsze kwestie to śmiało możesz wysłać mi skany dotychczasowych decyzji SKO to Ci zaznaczę markerem. :mrgreen:
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 22 sty 2021, 10:23

Być może jestem w błędzie, ale jak w tej sytuacji skomentujesz fakt, że ustawa o świadczeniach rodzinnych w tej kwestii nie odsyła do art. 5 Prawa przedsiębiorców? (tak jak ma to miejsce w przypadku gospodarstwa rolnego - odesłanie do ustawy o podatku rolnym).
Bo nie musi. Ustawa wymienia w sposób pozytywny co składa się na zatrudnienie lub inną pracę zarobkową. Nie musi wymieniać przy okazji co nimi nie jest. Nie każda działalność jest działalnością gospodarczą, a tylko prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej mieści się w zakresie definicji ustawowej.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 22 sty 2021, 10:33

Tak samo jak zasiadanie w zarządzie spółki przy nie pobieraniu z tego tytułu wynagrodzenia a jednak sądy uznały, że jest to zatrudnienie i wtedy SP nie przysługuje. https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/A03A741D65
Do zasiłku rodzinnego zgodzę się, że nie jest to działalność w rozumieniu ustawy o świadczeniach rodzinnych jednak SP rządzi się swoimi prawami i tu nie jestem już taki pewien czy cel tego świadczenia jest spełniony w związku z wykonywaniem takiej działalności. To oczywiście moja opinia. Na pewno zleciłbym wywiad i zebrał od osoby szerokie wyjaśnienia co robi i gdzie w ramach tej działalności. Później bym podejmował decyzję.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x