świadczenie pielęgnacyjne a rolnik

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
ola234

świadczenie pielęgnacyjne a rolnik

Post autor: ola234 »

swiadczenie pielegnacyjne przyznane od listopada 2016, osoba che pozostać w krus. Rozumiem, że dokumenty odnośnie ubezpieczenia społecznego przesyłamy do KRUS i to on ubezpiecza wstecz ale co ze skłdka zdrowotna. Krus przy męzu ubezpieczy na bieżaco. Czy można zgłosic tę osobę tylko zdrowotnie do ZUS od listopada?
abc

Re: świadczenie pielęgnacyjne a rolnik

Post autor: abc »

A nie czasem klient sam składa wniosek w KRUS i to oni przesyłają decyzję o podpięciu? Ale to tak na marginesie...

Teoria co do "wstecz" jest miejscami nielogiczna. Musisz opłacać przez cały okres pobierania świadczenia, jeżeli nie posiada innego tytułu (art. 66 ust. 2 ustawy zdrowotnej). Tylko że posiadał, ale nie ma machiny do podroży w czasie, więc nie złoży wniosku w październiku w KRUS.
Ja opłacam tę lukę gdy muszę, tj. gdy spacerował do lekarza w tym czasie, żeby się na człowieku nie zemściło (przy czym biorę jakieś lipne oświadczenie, że niby nie miał innego tytułu).
oliwia1234

Post autor: oliwia1234 »

musi złożyć podanie o objęcie ubezpieczeń emerytalno rentowych w związku z pobieraniem świadczenia pielęgnacyjnego na dziecko.....O objęcie ubezpieczeniem eme-rent wnoszę na wniosek do krusu. Osoby u mnie zostawiają takie podanie ,a ja kopię wysyłam do krusu z informacją od kiedy zaprzestała prowadzenia gospodarstwa rolnego. Wtedy krus rozpatruje sprawe, a my czekamy na decyzję. Krus nie wcześniej zgłosi niż od miesiąca złożenia podania.
a własnie podanie nie może być później złożone niż 30 dni od wydania naszej decyzji o świadczenie pielęgnacyjne. (jeżeli jest to kontynuacja świadczenia to mi krus odmóił objęcia ubezpieczeniem emer.- rent. i płace jej zus)
abc

Post autor: abc »

Wniosek niech składa sama w KRUS.
30 dni ma żeby spłacić, a tak to przyznają od wniosku (analogicznie jak spłata opiekuńczego u nas wg orzeczenia).
Jeżeli odmówili z uwagi na czas złożenia wniosku... szkoda komentować.

Ale odpowiedź zostaje taka sama - czy można spłacić od listopada 2016 do teraz zdrowotną ZUS, zanim przejdzie do KRUS? W teorii nie, w praktyce inaczej się nie da załatać tej dziury (albo KRUS się cofnie, albo ty, oboje nie macie podstaw).
ODPOWIEDZ