świadczenie pielęgnacyjne a rolnik
świadczenie pielęgnacyjne a rolnik
swiadczenie pielegnacyjne przyznane od listopada 2016, osoba che pozostać w krus. Rozumiem, że dokumenty odnośnie ubezpieczenia społecznego przesyłamy do KRUS i to on ubezpiecza wstecz ale co ze skłdka zdrowotna. Krus przy męzu ubezpieczy na bieżaco. Czy można zgłosic tę osobę tylko zdrowotnie do ZUS od listopada?
Re: świadczenie pielęgnacyjne a rolnik
A nie czasem klient sam składa wniosek w KRUS i to oni przesyłają decyzję o podpięciu? Ale to tak na marginesie...
Teoria co do "wstecz" jest miejscami nielogiczna. Musisz opłacać przez cały okres pobierania świadczenia, jeżeli nie posiada innego tytułu (art. 66 ust. 2 ustawy zdrowotnej). Tylko że posiadał, ale nie ma machiny do podroży w czasie, więc nie złoży wniosku w październiku w KRUS.
Ja opłacam tę lukę gdy muszę, tj. gdy spacerował do lekarza w tym czasie, żeby się na człowieku nie zemściło (przy czym biorę jakieś lipne oświadczenie, że niby nie miał innego tytułu).
Teoria co do "wstecz" jest miejscami nielogiczna. Musisz opłacać przez cały okres pobierania świadczenia, jeżeli nie posiada innego tytułu (art. 66 ust. 2 ustawy zdrowotnej). Tylko że posiadał, ale nie ma machiny do podroży w czasie, więc nie złoży wniosku w październiku w KRUS.
Ja opłacam tę lukę gdy muszę, tj. gdy spacerował do lekarza w tym czasie, żeby się na człowieku nie zemściło (przy czym biorę jakieś lipne oświadczenie, że niby nie miał innego tytułu).
musi złożyć podanie o objęcie ubezpieczeń emerytalno rentowych w związku z pobieraniem świadczenia pielęgnacyjnego na dziecko.....O objęcie ubezpieczeniem eme-rent wnoszę na wniosek do krusu. Osoby u mnie zostawiają takie podanie ,a ja kopię wysyłam do krusu z informacją od kiedy zaprzestała prowadzenia gospodarstwa rolnego. Wtedy krus rozpatruje sprawe, a my czekamy na decyzję. Krus nie wcześniej zgłosi niż od miesiąca złożenia podania.
a własnie podanie nie może być później złożone niż 30 dni od wydania naszej decyzji o świadczenie pielęgnacyjne. (jeżeli jest to kontynuacja świadczenia to mi krus odmóił objęcia ubezpieczeniem emer.- rent. i płace jej zus)
a własnie podanie nie może być później złożone niż 30 dni od wydania naszej decyzji o świadczenie pielęgnacyjne. (jeżeli jest to kontynuacja świadczenia to mi krus odmóił objęcia ubezpieczeniem emer.- rent. i płace jej zus)
Wniosek niech składa sama w KRUS.
30 dni ma żeby spłacić, a tak to przyznają od wniosku (analogicznie jak spłata opiekuńczego u nas wg orzeczenia).
Jeżeli odmówili z uwagi na czas złożenia wniosku... szkoda komentować.
Ale odpowiedź zostaje taka sama - czy można spłacić od listopada 2016 do teraz zdrowotną ZUS, zanim przejdzie do KRUS? W teorii nie, w praktyce inaczej się nie da załatać tej dziury (albo KRUS się cofnie, albo ty, oboje nie macie podstaw).
30 dni ma żeby spłacić, a tak to przyznają od wniosku (analogicznie jak spłata opiekuńczego u nas wg orzeczenia).
Jeżeli odmówili z uwagi na czas złożenia wniosku... szkoda komentować.
Ale odpowiedź zostaje taka sama - czy można spłacić od listopada 2016 do teraz zdrowotną ZUS, zanim przejdzie do KRUS? W teorii nie, w praktyce inaczej się nie da załatać tej dziury (albo KRUS się cofnie, albo ty, oboje nie macie podstaw).
Oprócz świadczenie pielęgnacyjne a rolnik - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
jakie daty ?
zasiłek pielegnacyjny ROPS
dane adresowe - przy zmianie miejsca zamieszkania
Co zrobic w takim przypadku...
szo i składka społeczna
Wyrównanie
samotnie wychowująca
szo
Zajęcie komornicze a św. rodz???
dochód uzyskany
500+ a dochód z ulgi za 2015 r. na nowy okres zasiłkowy
Pomocy