Świadczenie pielęgnacyjne a ubezpieczenie zdrowotne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 27 lut 2018, 16:32

Witam,

Żona pobiera świadczenie pielęgnacyjne. W chwili obecnej jest dopisana do mojego (mąż) ubezpieczenia zdrowotnego, które niestety przestanie ją obowiązywać w maju tego roku, ponieważ jestem ubezpieczony w Republice Czeskiej, a tam matka dziecka uzyskuje bezpłatne ubezpieczenie zdrowotne do czasu ukończenia przez dziecko 7 lat.

Stąd moje pytanie, czy żonie przysługuje bezpłatne ubezpieczenie zdrowotne (art 66 ust 28a ustawy ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych). Od maja nie będzie jej przysługiwało ubezpieczenie zdrowotne z innego tytułu.

Pracownik MOPS we Wrocławiu, przez telefon powiedział, ze mamy płacić sami, gdyż przekraczamy próg 514 zł miesięcznie, ale mi się wydaję, że w przypadku świadczenia pielęgnacyjnego, próg ten nie ma zastosowania.

z góry dziękuję za odpowiedź,
Paweł
paweeel
Praktykant
Od: 27 lut 2018, 16:23
Zajmuję się: IT

Napisano: 28 lut 2018, 8:41

Powiem tak, pierwsze słyszę. U mnie osoba, która zajmuje się składkami, ubezpiecza wszystkich pobierających świadczenia opiekuńcze bez wyjątku i nigdy nie pytała mnie o dochody tych osób. Wydaje mi się że nie ma przeszkód... ale może niech ktoś potwierdzi, bo ja szczerze mówiąc zaczynam już wątpić jak czytam takie rzeczy.
komosia
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 sty 2018, 15:09
Zajmuję się: ŚR/ŚW

Napisano: 28 lut 2018, 14:39

Zgłoszenie do składek zdrowotnych nie jest związane z kryterium dochodowym.
Od maja powinna być zgłoszona przy świadczeniu pielęgnacyjnym do składek zdrowotnych.
John
Stażysta
Od: 28 sty 2016, 11:31
Zajmuję się:

Napisano: 28 lut 2018, 14:42

Dziękuję za odpowiedzi. Jestem tylko zdziwiony, ze w naszym MOPSie zdają się o tym nie wiedzieć.
paweeel
Praktykant
Od: 27 lut 2018, 16:23
Zajmuję się: IT

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x