świadczenie pielęgnacyjne a umowa zlecenia - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 16 lip 2015, 14:02

Witam, dostałam pismo z ZUS i okazało się że osoba pobierająca świadczenia pielęgnacyjne miała umowę zlecenie w tym czasie.
Upiera się że umowa zlecenie nie koligowała z sprawowaniem opieki nad dzieckiem bo w tym samym czasie ojciec dziecka sprawował opiekę.
Według mnie zatrudnienie to zatrudnienie czy umowa o pracę czy umowa zlecenie, świadczenie pielęgnacyjne jest nienależnie pobrane. Czy macie coś na poparcie tego. pozdrawiam
anuś

Napisano: 16 lip 2015, 14:09

Tak jak piszesz, zatrudnienie i koniec - ŚP do zwrotu.
xcgf

Napisano: 16 lip 2015, 14:11

Oczywiście że nienależnie pobrane; jak opiekował się mąż, to mógł to zgłosić i otrzymałby świadczenie, a tak to przepadło. Do zwrotu i bez przerzucania na męża.
Nie ma tutaj specjalnie co cytować, jest to złamanie głównego warunku, art. 17 ust. 1, co tutaj więcej dodawać... Do tego art. 30 ust. 2 pkt 1 i do widzenia.
drzeworyt

Napisano: 19 mar 2019, 10:49

anuś pisze:Witam, dostałam pismo z ZUS i okazało się że osoba pobierająca świadczenia pielęgnacyjne miała umowę zlecenie w tym czasie.
Upiera się że umowa zlecenie nie koligowała z sprawowaniem opieki nad dzieckiem bo w tym samym czasie ojciec dziecka sprawował opiekę.
Według mnie zatrudnienie to zatrudnienie czy umowa o pracę czy umowa zlecenie, świadczenie pielęgnacyjne jest nienależnie pobrane. Czy macie coś na poparcie tego. pozdrawiam
Witam mam podobną sytuację. Możesz podesłać wzór uzasadnienia. Z góry bardzo dziękuję
pyzka78534g
Praktykant
Od: 25 sty 2016, 9:10
Zajmuję się:

Napisano: 13 paź 2022, 8:50

Witam, mam podobną sytuacje tyle, że decyzja zostala wydana przez SKO po odwołaniu. Pan miał przyznane świadczenie pielęgnacyjne od 01.04.2021r. Teraz złożył wniosek o wydanie zaświadczenia do czystego powietrza. Przy tym wyszło, że miał umowę zlecenie od czerwca do końca października 2021. Prowadził punkt skupu owoców. Podejrzewam, że ten rok będzie taki sam. Co teraz mam z tym zrobić? Czy są nienależnie pobrane, jaka procedura? Nie ja wydałam decyzję.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 13 paź 2022, 12:16

Nie ma znaczenia kto wydał decyzję. TY jesteś organem właściwym do prowadzenia postępowania. TY robisz wszczęcie post. i ustalasz nienależnie pobrane świadczenie.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 13 paź 2022, 12:51

No nie do końca. Bo jeżeli to była wiedza przed dniem wydania decyzji przez SKO to chyba SKO powinno wznowić postępowanie.

Organem administracji publicznej właściwym w sprawach wymienionych w art. 149 postanowienie w przedmiocie wznowienia postępowania jest organ, który wydał w sprawie decyzję w ostatniej instancji.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 13 paź 2022, 13:21

A czy ma znaczenie to, że w Urzędzie Skarbowym nie ma deklaracji, ponieważ się nie rozliczył. Na umowie zlecenie jest kwota 120 zł brutto. Składkę zdrowotną miał odprowadzoną po zakonczeniu umowy. I czy wystarczy, że ma zawartą umowę jakąkolwiek i juz mamy nienaleznie pobrane? Dobrze to rozumiem? To będą ogromne pieniądze do zwrotu więc musze być pewna.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 13 paź 2022, 13:57

No wypadało by wyjaśnić ile godzin dziennie praca była wykonywana, kto sprawował opiekę jak on był w pracy, dlaczego wykonywał to zatrudnienie, jak daleko był zakład pracy. Wyjaśnić okoliczności by nikt nie zarzucił, że organ nic nie zrobił.

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/C745B42E7E
"Można zatem stwierdzić, że w obowiązującym stanie prawnym ustawodawca nie dopuszcza możliwości pozostawania opiekuna w jakimkolwiek stosunku zatrudnienia, czy stosunku prawnym dotyczącym innej pracy zarobkowej. W konkluzji należy stwierdzić, że w obowiązującym stanie prawnym wykładania art. 17 ust. 1 ustawy dokonana przez organy administracji, a potwierdzona przez Wojewódzki Sąd Administracyjny w uzasadnieniu zaskarżonego wyroku jest prawidłowa."
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x