świadczenie pielęgnacyjne a wyrok sądu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 23 kwie 2018, 9:53

witam
mam osobę, która pobierała świadczenie pielęgnacyjne na dziecko do 30.06.2017 roku. Od 1.07.2017 ma przyznany zasiłek pielęgnacyjny, ponieważ w nowym orzeczeniu pkt 7 był NIE WYMAGA. Wydałam decyzję odmowną na świadczenie pielęgnacyjne.W kwietniu przyniosła mi dokumenty potwierdzające, że złożyła odwołanie do pcpr w zakresie pkt 7 orzeczenia, wojewódzki zespół podtrzymał decyzję pcpr na szczeblu powiatu. Pani odwołała się do sądu. Mam opinię biegłych sądowych, którzy badali dziecko i stwierdzili,że pkt. 7 orzeczenia : wymaga. Kobieta nie ma jeszcze wyroku . Czy sama musi pisać do sądu o stan sprawy ? A jeśli chodzi o nas, to po wydaniu prawomocnego wyroku pozytywnego dla strony osoba ma nam złożyć nowy wniosek na świadczenie pielęgnacyjne ? czy ja mogę jej wydać decyzję i przyznać świadczenie wstecz od 1.07.2017, czy tylko na bieżąco bo nie miałam takiej sytuacji dlatego pytam ?
opsSR34
Referent
Od: 30 lip 2017, 14:56
Zajmuję się: ŚR, FA, DM,

Napisano: 23 kwie 2018, 14:16

Tamto postępowanie zakończyłaś decyzją odmowną, bo taki był stan prawny na tamtą chwilę. Teraz musi ponownie złożyć wniosek o ŚP, dołączyć wyrok sądu i wtedy wyrównujesz od miesiąca złożenia wniosku o ustalenie niepełnosprawności (jeśli spełnia pozostałe warunki).
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 25 kwie 2018, 14:35

do noteev czyli jak będzie miała prawomocny wyrok sądu składa jeszcze raz wniosek o świadczenie pielęgnacyjne i mogę jej wyrównać od lipca 2017 czy przyznać od miesiąca złożenia wniosku o śp ?
opsSR34
Referent
Od: 30 lip 2017, 14:56
Zajmuję się: ŚR, FA, DM,

Napisano: 25 kwie 2018, 14:52

Jeśli spełnia warunki, wyrównujesz od lipca 2017 r.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 03 lip 2018, 8:41

a co w przypadku jeśli Pani nie składała nigdy wniosku o świadczenie pielęgnacyjne a teraz przychodzi z wyrokiuem, gdzie przyznanją jej dziecku 7 na TAK. Zaznaczam, że pani ta aktualnie pracuje, ale chce się ubiegać o SP za okres, w który nie pracowała. Jak myslicie?
aggga
Praktykant
Od: 05 kwie 2017, 10:01
Zajmuję się: ZR, FA, ŚR, JZ, ŚP, SZO, ZDO, ZP

Napisano: 04 lip 2018, 13:24

aggga pisze:a co w przypadku jeśli Pani nie składała nigdy wniosku o świadczenie pielęgnacyjne a teraz przychodzi z wyrokiuem, gdzie przyznanją jej dziecku 7 na TAK. Zaznaczam, że pani ta aktualnie pracuje, ale chce się ubiegać o SP za okres, w który nie pracowała. Jak myslicie?

podpowie ktoś coś?
aggga
Praktykant
Od: 05 kwie 2017, 10:01
Zajmuję się: ZR, FA, ŚR, JZ, ŚP, SZO, ZDO, ZP

Napisano: 05 lip 2018, 9:34

Tak samo postępujemy wyrok prawomocny i wniosek w terminie do 3 miesięcy od wydania wyroku, wyrównuje za okres od złożenia wniosku na komisje
renulka
Starszy referent
Od: 04 sie 2017, 8:28
Zajmuję się: św, fa, śr, zdo

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x