Świadczenie pielegnacyjne a wyrok Trybunału - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 04 lut 2021, 10:55

Jeśli kancelaria ma pełnomocnictwo to wszystkie dokumenty wysyłasz do nich. U mnie taki wniosek złożyła matka na niepełnosprawną córkę. matka była uprawniona do emerytury, w związku z tym wydałem decyzję odmowną, sko utrzymało w mocy. Sprawa ciągnęła się długo, ale NSA kazał przyznać śp pomniejszone o kwotę emerytury. I tak wypłacamy.
b@rtosz
Stażysta
Od: 30 mar 2018, 10:40
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, świadczenia wychowawcze

Napisano: 04 lut 2021, 14:49

decyzja odmowna i do sko
agniazdo
Praktykant
Od: 04 lut 2021, 14:30
Zajmuję się: SR/SW/FA

Napisano: 05 lut 2021, 11:19

kasia7 pisze:
03 lut 2021, 12:00
wniosek złożony przez kancelarię adwokacką ale zaznaczona wypłata do kasy. Czyli całą korespondencję wysyłam na kancelarię? Pani ma emeryturę od 2019 r. i w dodatkowym piśmie wpisała, że wybrała świadczenie korzystniejsze, ale nie mam dokumentu potwierdzającego rezygnację/wstrzymanie emerytury, tylko rozumiem to "korzystniejsze" bo złożyła wniosek na świadczenie pielęgnacyjne
Rezygnacja czy wstrzymanie emerytury nie oznacza że ŚP się należy pomimo że ktoś rezygnuje nie oznacza że traci nabyte prawo do emerytury/renty. Ja kiedyś przyznałam nie wiedząc tego i musiałam niestety dać decyzję do unieważnienia
Kropka14
Praktykant
Od: 01 cze 2018, 13:45
Zajmuję się: Świadczenia opiekuńcze-MOPS

Napisano: 05 lut 2021, 11:36

a jak macie już decyzję SKO do ponownego rozpatrzenia gdzie jest zapis,że mamy badać inne okoliczności z wyłączeniem art. 17 ustawy która zgodnie z wyrokiem została uznana za niekonstytucyjną ? Mąż na żonę, gdzie jest wypłacane SZO o jest oświadczenie że rezygnuje z SZO jak przyznany ŚP?

dalej odmowa czy już przyznajecie?
ew@1
Referent
Od: 09 mar 2017, 9:50
Zajmuję się: ŚW,FA, 500+

Napisano: 05 lut 2021, 16:46

ew@1 pisze:
05 lut 2021, 11:36
a jak macie już decyzję SKO do ponownego rozpatrzenia gdzie jest zapis,że mamy badać inne okoliczności z wyłączeniem art. 17 ustawy która zgodnie z wyrokiem została uznana za niekonstytucyjną ? Mąż na żonę, gdzie jest wypłacane SZO o jest oświadczenie że rezygnuje z SZO jak przyznany ŚP?

dalej odmowa. Jeżeli SKO uznało, że należy przyznać to mogło to zrobić. Pytanie dlaczego kazało ponownie rozpoznać wniosek i jakich dopatrzyło się błędów proceduralnych.
Papcio Chmiel
Praktykant
Od: 05 lut 2021, 16:25
Zajmuję się: Świadczeniami rodzinnymi

Napisano: 08 lut 2021, 10:51

Papcio Chmiel pisze:
ew@1 pisze:
05 lut 2021, 11:36

dalej odmowa. Jeżeli SKO uznało, że należy przyznać to mogło to zrobić. Pytanie dlaczego kazało ponownie rozpoznać wniosek i jakich dopatrzyło się błędów proceduralnych.
no własnie SKO nakazalo zbadać pozostałe przesłani z 17-tki jak ja już praktycznie wszystko wysłałam - wywiad, oświadczenia nie mam co "badać"
Zarzucili że w podstawie dałam 17 ust 5 pkt 2a (małżonkowie) gdzie ja tego NIE DAWAŁAM ... w swojej odmowie w podstawie mam tylko 17 ust. 1b - po przeczytaniu decyzji SKO mam wrażenie że to na zasadzie "kopiuj wklej" bo do mojego przypadku, mojej podstawy w decyzji odmownej ma się nijak ...
teraz co ja mam dalej weryfikować z 17tki jak już wszystko mam ...? Miał ktoś "coś" takiego?
ew@1
Referent
Od: 09 mar 2017, 9:50
Zajmuję się: ŚW,FA, 500+

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x