świadczenie pielęgnacyjne a zasiłek macierzyński

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
~marta

Re: świadczenie pielęgnacyjne a zasiłek macierzyński

Post autor: ~marta »

a co w przypadku jezeli matka jest na zasiłku macierzyńskim na syna, ojciec stara sie o świdczenie pielegnacyjne nad w/w synem, jak myslicie nalezy sie ojcu swiadczenie?
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kb »

a rezygnuje z zatrudnienia? chociaz nawet jakby rezygnowal to ja mialabym watpliwosci czy jest to koniecznosc zwiazana ze opieka...i zrobilabym wywiad - jesli z wywiadu by wychodzilo,ze przebywajaca na zasilku macierzynskim matka z jakiegos powodu nie moze sprawowac opieki nad dzieckiem, to ok - przyznalabym,ale jesli matce nic nie jest i opiekuje sie dzieckiem to bym odmowila
nuszka

Post autor: nuszka »

Ojciec pobiera świadczenie pielegnacyjne na dziecko a matka urodziła kolejne dziecko i jest na urlopie macierzyńskim. Czy ojciec może nadal pobierać świadczenie pielęgnacyjne??
Awatar użytkownika
ewalu
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ewalu »

~ula pisze:miałam przypadek ŚP po zasiłku macierzyńskim. SKO utrzymało w mocy powołując się nawet na wyroki sądów, bo macierzyński jest następstwem zatrudnienia, jakby nie była zatrudniona nie miała by macierzyńskiego. tak samo z zasiłkiem dla bezrobotnych.
U mnie w takim przypadku lubelskie SKO przyznało, argumentując, że zasiłek macierzyński po utracie zatrudnienia nie jest przesłanką negatywną do pobierania ŚP
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
Stefan

Post autor: Stefan »

Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego siedziba w Gorzowie Wlkp. z dnia 18 września 2014 r. II SA/Go 566/14
Teza

W okresie otrzymywania zasiłku macierzyńskiego, nawet po ustaniu stosunku pracy, nie można otrzymywać równocześnie świadczenia pielęgnacyjnego z tytułu nie podjęcia lub rezygnacji z zatrudnienia, w związku z koniecznością sprawowania opieki nad osobą niepełnosprawną, bowiem w istocie nie może tu zaistnieć przesłanka "niepodjęcia lub rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej", w celu sprawowania opieki nad niepełnosprawnym. W tym okresie pracownica, z mocy samego prawa, zwolniona jest z obowiązku świadczenia pracy, w celu realizacji opieki nad dzieckiem. Przepis art. 17 ust. 5 pkt 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych (t.j. Dz.U. z 2015 r. poz. 114 ze zm.) zawiera zamknięty katalog negatywnych przesłanek przyznania świadczenia pielęgnacyjnego, nie obejmuje zasiłku macierzyńskiego, jako wykluczającego pobieranie świadczenia pielęgnacyjnego. Nie może jednak umknąć uwadze, że to nie spełnienie przesłanek negatywnych, lecz brak spełnienia przesłanki pozytywnej skutkował odmową przyznania żądanego świadczenia.

No i tyle w temacie ;)
,,Beata,,os

Post autor: ,,Beata,,os »

A co jeśli ja-matka pobieram świadczenie pielęgnacyjne i spodziewamy się drugiego dziecka. Czy mąż może wtedy w pełni skorzystać z tacierzyńskiego? Bo ja chyba nie mogę bo nie pracuję, bo opiekuję się pierwszym dzieckiem.
ODPOWIEDZ