Świadczenie pielęgnacyjne a zawieszenie emerytury - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 27 kwie 2021, 8:25

ale to, że zawiesza emeryturę to nie znaczy, że nie ma do niej prawa
osoba dla mnie jest uprawniona i koniec
że zawieszone to inna bajka, uprawniona jest nadal, ja bym dała odmowę mimo wszystko, pouczyła, że nawet jak zawiesi to nie ma gwarancji, że sko czy sąd przyzna
a czy zus/krus odda kase za czas zawieszenia bardzo wątpię
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 28 kwie 2021, 15:59

nam SKO w takiej sprawie wskazało, że zobowiązani byliśmy pouczyć o możliwości wyboru świadczenia. Kolegium napisało, że Wnioskodawca ma dostarczyć dec. u wstrzymaniu emerutury i my w tej sutuacji mamy przyznać ŚP i nie możemy odmówić.
TomekM
Referent
Od: 01 lut 2018, 23:46
Zajmuję się: Pfron

Napisano: 29 kwie 2021, 9:03

Zawieszone prawo ma w ZUS ale w ustawie jest mowa o ustaleniu prawa do emerytury. Ustalone prawo ma cały czas ale jedynie nie pobiera bo zawiesiła. My daliśmy odmowę, SKO utrzymało w mocy, poszło do Sądu
justa789
Stażysta
Od: 28 mar 2017, 14:32
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA

Napisano: 29 kwie 2021, 14:42

Szarak pisze:Samo zawieszenie nie powoduje spełnienia innych przesłanek w tym rezygnacji z zatrudnienia w celu sprawowani opieki.
A niepodejmowanie jak interpretujesz? zawsze tak wnikliwie szukaliście korelacji między rezygnacją a prawem do SP. Bo mam wrażenie, że teraz coraz bardziej ten argument jest przywoływany np. przez sko.
Bea1
Referent
Od: 08 lip 2015, 12:53
Zajmuję się: SR, FA

Napisano: 29 kwie 2021, 14:45

justa789 pisze:
29 kwie 2021, 9:03
Zawieszone prawo ma w ZUS ale w ustawie jest mowa o ustaleniu prawa do emerytury. Ustalone prawo ma cały czas ale jedynie nie pobiera bo zawiesiła. My daliśmy odmowę, SKO utrzymało w mocy, poszło do Sądu
My teraz dostaliśmy już wyrok WSA. W wytycznych sądu jest, że ma przedstawić decyzje o zawieszeniu prawa tu akurat renty. I chyba raczej nie dyskutować już z tym wyrokiem, bo co teraz jeszcze szukać zależności między opieką a niepodejmowaniem zatrudnienia?
Bea1
Referent
Od: 08 lip 2015, 12:53
Zajmuję się: SR, FA

Napisano: 30 kwie 2021, 7:22

Bea1 pisze:
Szarak pisze:Samo zawieszenie nie powoduje spełnienia innych przesłanek w tym rezygnacji z zatrudnienia w celu sprawowani opieki.
A niepodejmowanie jak interpretujesz? zawsze tak wnikliwie szukaliście korelacji między rezygnacją a prawem do SP. Bo mam wrażenie, że teraz coraz bardziej ten argument jest przywoływany np. przez sko.
Tak. Akurat w tej sprawie jestem bardzo czepliwy. Świadczenie pielęgnacyjne nie jest przyznawane za samą opiekę. Jest luka w prawie i to duża a coraz więcej osób zaczyna to wykorzystywać. Nie powiem jest dużo osób faktycznie, którym to świadczenie się należy i im pomagam. Jednak są osoby, które nie pracują od X lat, nigdy nie pracowały bądź siedzą od X lat na rentach, później ktoś z rodziny dostaje orzeczenie i nagle oni zrezygnowali z zatrudnienia w celu sprawowania opieki...
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 30 kwie 2021, 9:27

Czy ktoś mógłby mi przesłać wzór decyzji - odmowa przyznania świadczenia pielęgnacyjnego w związku z tym że osoba ubiegająca się jest uprawniona do emerytury, jednak dołączyła do wniosku o ś.piel. decyzję o wstrzymaniu emerytury?
aleksandra2
Stażysta
Od: 09 sie 2017, 22:09
Zajmuję się: śW/FA

Napisano: 30 kwie 2021, 9:41

no własnie decyzję zawieszającą parwo do emeryetury czy renty a zus wydaje deczyję o wstrzymaniu wypłaty emerytury i mówią ze nie mogą zawiesić jej prawa do już je nabyła i tyle
zniesmaczona35
Podinspektor
Od: 23 maja 2017, 9:29
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 30 kwie 2021, 13:02

Czyli dobrze myślę? My jako Organ wydajemy w takiej sytuacji decyzję odmowną powołując się na niespełnienie warunku art. 17 ust.5 pkt.1 a osoba może się odwołać do Sko?
aleksandra2
Stażysta
Od: 09 sie 2017, 22:09
Zajmuję się: śW/FA

Napisano: 30 kwie 2021, 13:39

aleksandra2 pisze:
30 kwie 2021, 13:02
Czyli dobrze myślę? My jako Organ wydajemy w takiej sytuacji decyzję odmowną powołując się na niespełnienie warunku art. 17 ust.5 pkt.1 a osoba może się odwołać do Sko?
Dobrze myślisz, aby wydać decyzję odmowną w sytuacji, gdy o świadczenie pielęgnacyjne wnioskuje osoba posiadająca prawo i pobierająca emeryturę. Przepis w takiej sytuacji jest jednoznaczny.
Co innego, jeśli osoba wnioskująca posiadałaby i pobierała rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy. W tym przypadku wypowiedział się niedawno Trybunał Konstytucyjny.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x