świadczenie pielęgnacyjne COVID - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 20 gru 2021, 15:54

Mam pytanie jak postępujecie w takim przypadku.
Osoba pobiera świadczenie pielęgnacyjne a mocy przedłużonej decyzji - covid. Okazuje się , że w październiku miała wydane nowe orzeczenie z PCPR ( w dalszym ciągu kwalifikujące ją do pobierania świadczenia ), poinformowała o tym teraz w grudniu, gdy już poszły świadczenia za listopada i grudzień. Co z decyzjami covid, czy na podstawie nowego orzeczenia świadczenie należy przyznać od stycznia ?
ewka78
Referent
Od: 05 sie 2020, 12:11
Zajmuję się: PS

Napisano: 20 gru 2021, 16:36

tylko powinna ci wniosek zlozyc
masterm
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 12:52
Zajmuję się: SR

Napisano: 20 gru 2021, 16:45

Decyzja "covidowa" wygasła z końcem miesiąca, w którym wydano nowe orzeczenie (stare orzeczenie wygasło z dniem wydania nowego, ale świadczenia przyznajemy do końca miesiąca, w którym wygasa orzeczenie).
Osoba musi złożyć wniosek i decyzję należy wydać przyznając świadczenia od listopada.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 21 gru 2021, 9:02

a czy macie takie przypadki, że przedłużyliście wniosek o ŚP na COVID a osoba nie złożyła wniosku o nowe orzeczenie??
kala1
Starszy referent
Od: 21 mar 2017, 16:23
Zajmuję się: referent

Napisano: 21 gru 2021, 10:42

kala1 pisze:
21 gru 2021, 9:02
a czy macie takie przypadki, że przedłużyliście wniosek o ŚP na COVID a osoba nie złożyła wniosku o nowe orzeczenie??
W związku z art. 15h ustawy "covidowej" przedłużeniu z urzędu podlega dotychczasowa decyzja o ustaleniu prawa do ŚP, natomiast świadczeniobiorca nie ma obowiązku składać wniosku o ŚP (w związku z tym przedłużeniem decyzji), ani nie ma obowiązku składać wniosku z dokumentacją medyczną do PZON o wydanie nowego Orzeczenia o niepełnosprawności (dla swego podopiecznego), aby następnie przedłożyć go w organie pomocowym.
Ewentualnie wniosek o ustalenie prawa do ŚP na kolejny okres (okres ważności nowego Orzeczenia) wynikający wprost w treści nowego Orzeczenia o niepełnosprawności, opiekun złoży, albo po ustaniu stanu pandemii, albo w dogodnym terminie w czasie trwania stanu pandemii, jeśli uzyska zaświadczenia od lekarzy specjalistów i następnie na ich podstawie uzyska nowe Orzeczenie o niepełnosprawności.
Powód - stan pandemii i np. związane z tym trudności z dostaniem się do lekarzy specjalistów i brak możliwości uzyskania wiarygodnych zaświadczeń o aktualnym stanie zdrowia osoby niepełnosprawnej, aby móc je przedłożyć wraz z wnioskiem do PZON o wydanie nowego Orzeczenia o niepełnosprawności.

Mam nadzieję, że nie namieszałem zbytnio i treść mojego komentarza jest zrozumiała i przede wszystkim zgodna z obowiązującym stanem prawnym.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x