wesoła twórczość Kolegium -Świadczenie pielęgnacyjne siostra na brata - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 20 gru 2021, 10:57

Wnioskodawczyni – siostra ubiega się o śp na brata. Ich rodzice nie żyją, brat ma jednak czworo dzieci. Siostra na oświadczeniu podała imiona i nazwiska dzieci, oraz miejscowość w której mieszka jeden z synów. Przy pozostałej 3 napisała, że „ nie znamy ich adresów zamieszkania, wiemy jedynie, że mieszkają od lat poza granicami Polski”
Kolegium przekazując sprawę do ponownego rozpatrzenia napisało:
„W aktach sprawy brak jest jakiegokolwiek potwierdzenia urzędowego sytuacji rodzinnej p. X tj. że jego rodzice nie żyją, ile ma dzieci i ich dane osobowe. W aktach sprawy brak jest jakiegokolwiek dokumentu potwierdzającego powyższe, a wskazać należy, iż organ I instancji dysponuje możliwościami potwierdzenia takich danych w stosownych urzędach i systemach elektronicznych i wykonania wydruków z tychże rejestrów. Dalej piszą, że jak już to będziemy wiedzieć to mamy ustalić ich sytuacje zdrowotną, rodzinną itp.
Podpowiedzcie proszę jak z tego wybrnąć. Może detektyw Rutkowski?
root
Referent
Od: 12 sty 2017, 11:59
Zajmuję się: ŚW/FA/500+

Napisano: 20 gru 2021, 11:01

a wywiad masz przeprowadzony ?
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 20 gru 2021, 11:03

Wywiad przeprowadzony z siostrą mamy, ale dla kolegium to mało
root
Referent
Od: 12 sty 2017, 11:59
Zajmuję się: ŚW/FA/500+

Napisano: 20 gru 2021, 11:07

może akty zgonu rodziców (ja zawsze dołączam, są za darmo jeśli sa do OPSów), mozan napisać do USC czy ewidencji wniosek o udostępnienie informacji o dzieciach ile mieli itp, może jak masz koordynacje to jakieś pismo podłączyć,
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
kiki88
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 11 sty 2015, 13:10
Zajmuję się: SR/ŚW

Napisano: 20 gru 2021, 11:13

Ale z czego wybrnąć ? Kto sprawuje opiekę ? Co brat mówił na wywiadzie, siostra się opiekuje ? Siostra na brata, brat wymaga opieki, podczas wywiadu, piszecie, że pozostali członkowie rodziny, nie zamieszkują z ojcem, adresu nie da się ustalić. Najprościej byłoby zawezwać tego pana, który mieszka w Polsce i zapytać czy, pracuje, czy ma już swoją rodzinę lub nawet odległość. U nas wzywają, osobę na której też spoczywa obowiązek alimentacyjny i podpisuje oświadczenie, że " Nie mogę podjąć się opieki, bo ( Praca, odległość, ... ) A jak SKO chce to niech sobie w IPNie poszuka, może są teczki.
Zachłychnięci tym co wiemy, zapomnieliśmy zapytać, czy nam wolno.
Mind Of Good
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 14 gru 2021, 11:14
Zajmuję się: RODO

Napisano: 20 gru 2021, 13:32

Obowiązek alimentacji wg. ustawy kodeks rodzinny i opiekuńczy
art. 128
art. 129
przede wszystkim ustal co z żoną osoby chorej - żyje lub nie żyje / separacja / rozwód
art. 130
Tak sobie myślę, że . . .
Osoba chora stanowi oddzielną rodzinę, więc obowiązek alimentacyjny siostry wobec brata powstałby w sytuacji, gdyby nie żyli ich rodzice i chory nie miałby swoich dorosłych dzieci lub dzieci z przyczyn obiektywnych nie mogłyby odpowiednio / ustawowo zaopiekować chorego ojca.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 23 gru 2021, 11:37

Przede wszystkim wywiady - u tego dziecka, które mieszka w Polsce. Jeśli to wasz OPS, to pracownicy robią u tego dziecka wywiad (dobrze zapytać, czy dziecko ma jakieś orzeczenie) - sama praca nie jest przeszkodą w sprawowaniu opieki. Jeśli inna gmina - wysyłasz tam wniosek o wywiad w celu ustalenia możliwości sprawowania opieki.
Pozostałe dzieci - ustalić ich ostatnie miejsca zamieszkania i też zrobić tam wywiady. Może się okaże, że jednak dzieci tam mieszkają, a jeśli rzeczywiście przebywają za granicą (co jest według orzecznictwa przesłanką wykluczającą sprawowanie opieki), to może ktoś z pozostałej na miejscu rodziny złoży oświadczenie, że ta osoba rzeczywiście wyjechała za granicę.
Musisz wykazać, że zrobiłeś wszystko, aby ustalić, czy dzieci mogą sprawować opiekę, ponieważ to na nich ciąży w pierwszej kolejności obowiązek alimentacyjny.

My mieliśmy sprawę, że wnuk złożył wniosek o ŚP na dziadka. Dziadek ma czworo dzieci - u wszystkich były przeprowadzone wywiady.
abece
Praktykant
Od: 23 gru 2021, 11:29
Zajmuję się: ŚR/FA/DO

Napisano: 23 gru 2021, 12:10

abece pisze:
23 gru 2021, 11:37
Przede wszystkim wywiady - u tego dziecka, które mieszka w Polsce. Jeśli to wasz OPS, to pracownicy robią u tego dziecka wywiad (dobrze zapytać, czy dziecko ma jakieś orzeczenie) - sama praca nie jest przeszkodą w sprawowaniu opieki. Jeśli inna gmina - wysyłasz tam wniosek o wywiad w celu ustalenia możliwości sprawowania opieki.
Pozostałe dzieci - ustalić ich ostatnie miejsca zamieszkania i też zrobić tam wywiady. Może się okaże, że jednak dzieci tam mieszkają, a jeśli rzeczywiście przebywają za granicą (co jest według orzecznictwa przesłanką wykluczającą sprawowanie opieki), to może ktoś z pozostałej na miejscu rodziny złoży oświadczenie, że ta osoba rzeczywiście wyjechała za granicę.
Musisz wykazać, że zrobiłeś wszystko, aby ustalić, czy dzieci mogą sprawować opiekę, ponieważ to na nich ciąży w pierwszej kolejności obowiązek alimentacyjny.

My mieliśmy sprawę, że wnuk złożył wniosek o ŚP na dziadka. Dziadek ma czworo dzieci - u wszystkich były przeprowadzone wywiady.
Proszę oświeć mnie.
Coś mnie ominęło ?
Na jakiej podstawie prawnej robisz wywiady u osób niebędących stroną w sprawie ?
Czy znasz w jakich okolicznościach organ pomocowy może wykonać wywiad środowiskowy, u kogo może taki wywiad zrobić i co tym wywiadem ustalać w uruchomionej przez wnioskodawcę sprawie o przyznanie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego ?
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 23 gru 2021, 13:18

Mieliśmy kilka spraw w SKO, gdzie w takich sytuacjach dostaliśmy sprawę do ponownego rozpatrzenia z zaleceniem przeprowadzenia wywiadu w celu ustalenia, czy osoby zobowiązane do alimentacji w pierwszej kolejności mogą sprawować opiekę. Naszemu SKO nie wystarczy oświadczenie wnioskodawcy.
abece
Praktykant
Od: 23 gru 2021, 11:29
Zajmuję się: ŚR/FA/DO

Napisano: 23 gru 2021, 14:26

abece pisze:
23 gru 2021, 13:18
Mieliśmy kilka spraw w SKO, gdzie w takich sytuacjach dostaliśmy sprawę do ponownego rozpatrzenia z zaleceniem przeprowadzenia wywiadu w celu ustalenia, czy osoby zobowiązane do alimentacji w pierwszej kolejności mogą sprawować opiekę. Naszemu SKO nie wystarczy oświadczenie wnioskodawcy.
Pytałem o podstawę prawną, czyli konkretny przepis.
Zalecenia SKO chyba nie stanowią nowych przepisów, czy stanowią bo się zagubiłem ?
Tak jak organ pomocowy, tak i SKO swoje decyzje wydają na podstawie przepisów, więc pytam o konkretny przepis z którego wprost wynika, że wywiad do ŚP i wszystko co z nim związane, jest konieczny (aby świadczenie przyznać wnioskodawcy) do zrobienia u osób nie będących stroną w prowadzonym postępowaniu.
Który przepis wskazuje, że jeśli takiego wywiadu nie przeprowadzisz u osób trzecich to nie możesz przyznać świadczenia pielęgnacyjnego osobie wnioskodawcy.
Poza tym skoro tak rygorystycznie podchodzisz do zaleceń Kolegium i wypełniasz je to zapewne zrealizujesz także dyżurne zalecenie praktycznie wszystkich SKO w Polsce (poza paroma niereformowalnymi wyjątkami), które mówi, że w wyniku zmiany stanu prawnego po ogłoszeniu wyroku TK z dnia 21-10-2014r. sygn akt K38/13 przepis art. 17 ust. 1b ustawy o świadczeniach rodzinnych należy wykładać z uwzględnieniem jego zakresowej niekonstytucyjności, orzeczonej przez TK w wyroku sygn akt K38/13 z 2014 roku.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x