Mam pytanie jak postępujecie w takim przypadku.
Osoba pobiera świadczenie pielęgnacyjne a mocy przedłużonej decyzji - covid. Okazuje się , że w październiku miała wydane nowe orzeczenie z PCPR ( w dalszym ciągu kwalifikujące ją do pobierania świadczenia ), poinformowała o tym teraz w grudniu, gdy już poszły świadczenia za listopada i grudzień. Co z decyzjami covid, czy na podstawie nowego orzeczenia świadczenie należy przyznać od stycznia ?
świadczenie pielęgnacyjne COVID
-
- Referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
- masterm
- Starszy referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Re: świadczenie pielęgnacyjne COVID
tylko powinna ci wniosek zlozyc
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Decyzja "covidowa" wygasła z końcem miesiąca, w którym wydano nowe orzeczenie (stare orzeczenie wygasło z dniem wydania nowego, ale świadczenia przyznajemy do końca miesiąca, w którym wygasa orzeczenie).
Osoba musi złożyć wniosek i decyzję należy wydać przyznając świadczenia od listopada.
Osoba musi złożyć wniosek i decyzję należy wydać przyznając świadczenia od listopada.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: referent
- Kontakt:
a czy macie takie przypadki, że przedłużyliście wniosek o ŚP na COVID a osoba nie złożyła wniosku o nowe orzeczenie??
- Krzysztof
- Starszy referent
- Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej
- Kontakt:
W związku z art. 15h ustawy "covidowej" przedłużeniu z urzędu podlega dotychczasowa decyzja o ustaleniu prawa do ŚP, natomiast świadczeniobiorca nie ma obowiązku składać wniosku o ŚP (w związku z tym przedłużeniem decyzji), ani nie ma obowiązku składać wniosku z dokumentacją medyczną do PZON o wydanie nowego Orzeczenia o niepełnosprawności (dla swego podopiecznego), aby następnie przedłożyć go w organie pomocowym.kala1 pisze: 21 gru 2021, 9:02 a czy macie takie przypadki, że przedłużyliście wniosek o ŚP na COVID a osoba nie złożyła wniosku o nowe orzeczenie??
Ewentualnie wniosek o ustalenie prawa do ŚP na kolejny okres (okres ważności nowego Orzeczenia) wynikający wprost w treści nowego Orzeczenia o niepełnosprawności, opiekun złoży, albo po ustaniu stanu pandemii, albo w dogodnym terminie w czasie trwania stanu pandemii, jeśli uzyska zaświadczenia od lekarzy specjalistów i następnie na ich podstawie uzyska nowe Orzeczenie o niepełnosprawności.
Powód - stan pandemii i np. związane z tym trudności z dostaniem się do lekarzy specjalistów i brak możliwości uzyskania wiarygodnych zaświadczeń o aktualnym stanie zdrowia osoby niepełnosprawnej, aby móc je przedłożyć wraz z wnioskiem do PZON o wydanie nowego Orzeczenia o niepełnosprawności.
Mam nadzieję, że nie namieszałem zbytnio i treść mojego komentarza jest zrozumiała i przede wszystkim zgodna z obowiązującym stanem prawnym.
-----------
Krzysztof
Krzysztof

Oprócz świadczenie pielęgnacyjne COVID - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
zgon osoby na która jest pobierane świadczenie pielegnacyjne
wszczęte postępowanie stary okres zasiłkowy
Decyzja wojewody, kto uchyla gdy nie zachodzi już koordynacja.
WSA uchyla decyzję SKO w części
składki ZUS od SZO
Skład rodziny
uzyskać czy nie
złotówka zamiast pełnej kwoty
Reklamy na stronie !!
Gospodarstwo rolne dot. ha fizycznych i przeliczeniowych
dodatek na zamieszkanie
wniosek o zasiłek składa pełnoletni uczeń
młodziezowy ośrodek wychowawczy a rodzinne
wesoła twórczość Kolegium -Świadczenie pielęgnacyjne siostra na brata
dodatek rehabilitacyjny przy zasiłku z covida